Beste hospitalisatieverzekering: hoe combineer je die met je mutualiteit en welke opties kan je vergelijken?

Hoewel een hospitalisatieverzekering niet verplicht is in België, kan ze je wel een hoge factuur besparen na een opname in het ziekenhuis. Maar wat is nou de beste hospitalisatieverzekering voor jouw situatie? In dit artikel bespreken we de beste hospitalisatieverzekeringen in België, hun kosten en de belangrijkste verschillen. Meer weten? Kom in contact met een verzekeringsspecialist door onderstaand formulier in te vullen.

Wat is de beste hospitalisatieverzekering in België?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvulling op je (verplichte) ziekteverzekering. Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar kan je wel veel kosten besparen bij een ziekenhuisopname. 80% van de mensen in België heeft een hospitalisatieverzekering bovenop zijn of haar ziekteverzekering.

Er zijn veel mogelijkheden op het vlak van hospitalisatieverzekeringen, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Welke verzekering het beste is, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie en verwachtingen van de verzekeraars. 

Bij het kiezen van een hospitalisatieverzekering spelen verschillende factoren een rol.

  • Wat is je budget?
  • Wil je een volledige dekking van je ziekenhuiskosten?
  • Wil je een eenpersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer? En ben je bereid om extra kosten te betalen voor een eenpersoonskamer?
  • Verwacht je een terugbetaling van ambulante kosten?
  • Heb je een chronische ziekte?

Aan de hand van deze criteria kun je een hospitalisatieverzekering kiezen die past bij jouw persoonlijke situatie. Deze factoren beïnvloeden bovendien de prijs van een hospitalisatieverzekering.

Let op: veel verzekeraars hanteren voorwaarden waaraan je moet voldoen om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Bekijk dit dus goed per verzekering.

Welke hospitalisatieverzekering past bij jou?
Beantwoord enkele korte vragen, en wij brengen je in contact met erkende verzekeraars. Gratis en zonder verplichtingen.
arrow Vergelijk hospitalisatieverzekeringen

Hoeveel betaal je voor een goede hospitalisatieverzekering?

De prijs van hospitalisatieverzekeringen kan sterk variëren. Je gezondheid en je budget hebben een grote invloed op de prijs, en dat verschilt per persoon.

De prijs van een hospitalisatieverzekering bestaat uit twee elementen. Het eerste element is de premie: dit is het bedrag dat je elke maand betaalt om de verzekering te behouden. De premie kan sterk variëren afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hoe ouder je bent en hoe meer dekkingen je hebt, hoe hoger de premie.

Daarnaast speelt ook het eigen risico een rol in de prijs. Dit is het bedrag dat je uit eigen zak betaalt voordat de verzekering de ziekenhuiskosten dekt.

Een arts in een witte doktersjas houdt een stethoscoop vast, met op de achtergrond een ziekenhuisgang.

Hoe wordt de prijs van een hospitalisatieverzekering bepaald?

De prijzen van het eigen risico en de premie worden beïnvloed door een aantal factoren. We zetten ze hieronder op een rijtje.

  • Instapleeftijd: een verzekering afsluiten op latere leeftijd kan betekenen dat de verzekering meteen ook een stuk duurder wordt. Er is in veel gevallen een maximumleeftijd waarop je een hospitalisatieverzekering kunt afsluiten, die vaak ligt tussen de 65 en 69 jaar.
  • Medische vragenlijst: wanneer je al een bestaande aandoening hebt, kan dit ervoor zorgen dat de kosten voor je verzekering hoger liggen.
  • Dekkingen: hoe meer dekkingen, hoe hoger de premie. Aan de andere kant zorgen meer dekkingen er ook voor dat je beter beschermd bent wanneer je wordt opgenomen in een ziekenhuis.
  • Regio: als laatste heeft ook de regio waar je woont een grote invloed op de kosten. Brusselse ziekenhuizen zijn namelijk veel duurder, doordat de artsen een hoger ereloon aanrekenen.

Gemiddeld liggen de kosten voor een hospitalisatieverzekering tussen de 20 en 50 euro per persoon.

Onscherpe foto van een dokter in witte jas en blauwe operatiekleding, met een ziekenhuisgang op de achtergrond die blauw oplicht.

Vergelijking van de beste hospitalisatieverzekeringen in 2025

Je kan je hospitalisatieverzekering afsluiten bij een ziekenfonds of een privéverzekeraar. Hieronder bespreken we de drie beste verzekeringen van België in 2025.

DKV

DKV is een privéverzekeraar. Dit betekent dat de kosten iets hoger liggen dan bij een ziekenfonds.

Enkele voordelen van DKV zijn:

  • Ze bieden een onbeperkte terugbetaling van hospitalisatiekosten en dekken medische kosten voor en na een ziekenhuisopname.
  • Je krijgt zorg vergoed tot 30 dagen vóór en 90 dagen na je hospitalisatie.
  • Ze vergoeden medische kosten voor maar liefst 30 ernstige ziekten.

Voor verblijf in een eenpersoonskamer moet je een eigen bijdrage betalen van 169 euro. Bij DKV is er wel sprake van een leeftijdsbeperking. Het is niet mogelijk om na je 65e nog lid te worden van DKV. De opzegtermijn voor DKV is drie maanden voor de hoofdvervaldatum van je contract. Je kunt het contract jaarlijks opzeggen.

Helan

Helan is een ziekenfonds. Bij een ziekenfonds liggen de prijzen over het algemeen lager dan bij een privéverzekeraar. Met de basisverzekering van Helan ben je tot 25.000 euro per jaar verzekerd, en dat voor een relatief lage maandelijkse prijs.

Daarnaast is er geen leeftijdsbeperking, dus kan je ook na je 65e lid worden. De opzegtermijn van Helan is minstens één maand. Je kan het opzegformulier zowel online als per post versturen.

CM

CM (Christelijke Mutualiteit) is ook een ziekenfonds. Bij de basisverzekering van CM krijg je een terugbetaling tot 150% van het ereloonsupplement. Kosten van twee maanden voor en vier maanden na je ziekenhuisopname worden terugbetaald.

Bij CM kom je ook in aanmerking voor een vergoeding van een vruchtbaarheidsbehandeling en kraamzorg. Er is geen leeftijdsbeperking bij CM. Ben je al een jaar verzekerd bij CM? Dan mag je op elk moment opzeggen, ongeacht de vervaldatum van je contract. De opzegtermijn is twee maanden.

Op zoek naar iemand die je verder helpt?
Vul het formulier in en zie meteen welke hospitalisatieverzekering bij je past.

Ook interessant voor jou:

Wat is het verschil tussen CM en DKV?

+
Het verschil tussen CM en DKV is dat CM een ziekenfonds is en DKV een privéverzekeraar. Privéverzekeringen hebben over het algemeen hogere premies. 

Is een hospitalisatieverzekering verplicht tijdens de zwangerschap?

+
Veel kosten tijdens je zwangerschap worden gedekt door je ziekteverzekering, maar helaas niet alles. Het is dus aan te raden om een hospitalisatieverzekering af te sluiten, maar het is niet verplicht.

Heeft kanker invloed op je bestaande hospitalisatieverzekering?

+
Nee, een kankerdiagnose heeft geen invloed op je bestaande hospitalisatieverzekering. Ook zal je premie niet stijgen als gevolg van deze diagnose.

Wil je je hospitalisatieverzekering aanvullen via je ziekenfonds? Vul het formulier in en bekijk de beschikbare opties

Heb je nog vragen over hospitalisatieverzekeringen? Vul het formulier in, vergelijk de opties, en wij brengen je in contact met een geschikte verzekeraar.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende verzekeraars
Omschrijf uw aanvraag
1*. Bent u op zoek naar een ziekenfonds of verzekeraar voor een hospitalisatieverzekering?
2*. Wilt u dat een ziekenfonds of verzekeraar u eerst contacteert voor een vrijblijvend verkennend gesprek?
3*. Wanneer bent u het best bereikbaar voor dit gesprek?
4*. Hoe ontvangt u daarna het liefst informatie over de mogelijkheden?
5*. Wat vindt u het belangrijkst bij een ziekenfonds of verzekeraar?
(Kies maximaal drie opties)
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Voor wie graag volledig op de hoogte is

Een koppel zoekt uit welke hospitalisatieverzekering het best bij hun budget past.

Ziekenhuiskosten lopen snel op, zeker met extra’s zoals eenpersoonskamers. Lees hier verder hoe een hospitalisatieverzekering je helpt en hoe je de goedkoopste vindt door te vergelijken.

Kinderen brengen heel wat mee, ook op vlak van verzekeringen. Hoe zit het met hospitalisatieverzekeringen voor kinderen? In dit artikel lees je wat verplicht is, wat het kost en waar je op moet letten.

Een gezin van vier lacht samen in een bos.
Een jongeman kijkt welke hospitalisatieverzekering bij zijn situatie past.

Een hospitalisatieverzekering geeft gemoedsrust, maar soms wil je die stopzetten. In dit artikel lees je wanneer en hoe je dat doet, en waarom mensen daarvoor kiezen.