Invalide uitkering: wanneer en hoe aanvragen?

Raakt het proces rondom het aanvragen van een invalide uitkering je wat overweldigd en vraag je je af waar te beginnen? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Dit artikel neemt je bij de hand vanaf het allereerste begin tot aan het eindpunt. Je komt te weten welke stappen je moet zetten, welke criteria er gelden en hoe je de ondersteuning vindt waar je recht op hebt.

Wanneer heb ik recht op een invaliditeitsuitkering?

Je hebt recht op een invaliditeitsuitkering als je na een jaar ziekte nog steeds niet kunt werken. De beoordeling hiervoor ligt bij de arts van je ziekenfonds.

De hoogte van je uitkering hangt af van je vorige inkomen en je gezinssituatie. Belangrijk is dat je aan de voorwaarden voldoet, zoals het betalen van sociale bijdragen.

Hoe kom ik in aanmerking voor invaliditeit?

Om in aanmerking te komen voor invaliditeit moet je eerst een jaar lang door je ziekenfonds als arbeidsongeschikt erkend zijn. Dit heet de periode van primaire arbeidsongeschiktheid.

Na dit eerste jaar beoordeelt de arts van je ziekenfonds of je situatie overgaat naar invaliditeit. Hierbij kijkt men naar je medische situatie en je vermogen om te werken.

Zorg ervoor dat je alle nodige documenten en informatie bij je ziekenfonds indient om dit proces soepel te laten verlopen.

Hoe kan ik de uitkering aanvragen?

Het aanvragen van je invaliditeitsuitkering gaat vrijwel vanzelf. Wanneer je eerste jaar van ziekte bijna om is, zal de arts van jouw ziekenfonds uit eigen beweging contact met je opnemen voor een evaluatie.

Deze evaluatie is bepalend voor het wel of niet toekennen van de uitkering. Het is belangrijk dat je jouw documenten op orde hebt en de richtlijnen van je ziekenfonds volgt.

Mocht je vragen hebben of iets is onduidelijk, schroom dan niet om je ziekenfonds te benaderen.

Niet zeker waar te beginnen?
Laat onze specialisten je begeleiden.

Hoeveel krijg ik als ik invalide ben?

De hoogte van je invaliditeitsuitkering wordt bepaald door een aantal zaken, waaronder je inkomen voordat je arbeidsongeschikt werd, je persoonlijke situatie thuis en of je in dienstverband was of zelfstandig.

Na het verstrijken van het eerste jaar waarin je ziek was, krijgt de uitkering een nieuwe vorm. Zo krijgt een gezinshoofd 65% van het gemiddelde verdiende loon, een alleenstaande ziet 55% terug op de bankrekening en wie samenwoont moet het doen met 40%.

Dit bedrag kan verschillen binnen vastgestelde onder- en bovengrenzen.

Invalide uitkering aanvragen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel pensioen ontvang ik na invaliditeit?

+
Benieuwd naar je pensioen na een periode van invaliditeit? Het is een vraag die bij velen speelt. Je toekomstige pensioenbedrag hangt af van verschillende elementen: je eerdere inkomen, je werkjaren, en zelfs de tijd dat je een invaliditeitsuitkering hebt ontvangen. Ja, ook die tijd telt mee voor je pensioen.

Voor een specifieke berekening van je pensioen en inzicht in de minimale pensioenbedragen, kan je het beste even contact opnemen met de pensioendienst of je ziekenfonds. Zij kunnen met jouw gegevens in de hand een schatting maken van wat je mag verwachten.

Wat gebeurt er met mij na 2 jaar invaliditeit in België?

+
Als je na twee jaar nog steeds invalide bent, behoud je je status en ontvang je een doorlopende invaliditeitsuitkering. Deze kan potentieel doorlopen tot je de pensioenleeftijd bereikt, zolang je aan alle vereiste criteria blijft voldoen. Het is essentieel om je gezondheid regelmatig te laten evalueren.

De raad die gaat over invaliditeitszaken zal namelijk periodiek jouw situatie herzien. Veranderingen in je gezondheidstoestand of werkomstandigheden kunnen invloed hebben op je uitkering, zowel qua bedrag als duur.

Meer info nodig over arbeidsongeschiktheid of invaliditeitsuitkering? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Heb je vragen of wil je meer inzicht in je situatie rond arbeidsongeschiktheid en de invalide uitkering? Persoonlijk advies kan precies zijn wat je nodig hebt om overzicht te krijgen.

Vul simpelweg het offerteformulier in en je wordt verbonden met experts die voor je klaarstaan. Zij bieden je de begeleiding en het advies dat naadloos aansluit bij jouw specifieke situatie.

Maak nu die stap richting duidelijkheid en gemoedsrust.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.