Terugbetaling bril: hoeveel bedraagt de vergoeding?

Ben je benieuwd naar de vergoeding voor jouw bril? Het uitzoeken van terugbetalingen kan aanvoelen als een doolhof. Gelukkig leggen we je hier helder en eenvoudig uit hoe het zit. Ontdek snel hoeveel de terugbetaling voor jouw bril bedraagt en stap geïnformeerd naar je opticien of ziekenfonds.

Draag je een bril? Sinds 1 augustus 2023 is de drempel verlaagd voor terugbetaling

Goed nieuws voor brildragers! Sinds 1 augustus 2023 is het eenvoudiger geworden om een deel van de kosten voor je brilglazen terugbetaald te krijgen, vooral als je een sterkere correctie nodig hebt, met dioptrieën vanaf 7.00.

Dit betekent meer ondersteuning vanuit je ziekenfonds of opticien, waardoor geavanceerde brilglazen, zoals die met een medische filter of speciaal voor de absorptie van blauw licht, betaalbaarder worden.

Voor het exacte terugbetaalde bedrag en de details over wat je nodig hebt, zoals een doktersvoorschrift, kijk je op de RIZIV-website.

Een fijne ontwikkeling die het makkelijker maakt om de juiste brilglazen te kiezen zonder financiële zorgen.

Prijs brillenglazen

Ben je op zoek naar de perfecte bril, maar schrik je van de prijs? Geen zorgen, er is goed nieuws! Afhankelijk van je situatie kan je ziekenfonds bijspringen.

Of je nu extra dioptrieën nodig hebt of kiest voor glazen met een speciale coating, zoals voor het absorberen van blauw licht, het kan allemaal invloed hebben op de prijs. Gelukkig, als lid van een ziekenfonds, kun je vaak rekenen op een fijne terugbetaling.

Het bedrag dat je terugkrijgt, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd of de specifieke sterkte van je glazen. Voor de juiste details check je best even bij je eigen ziekenfonds of neem een kijkje op de website van het RIZIV.

Zij geven je alle info die je nodig hebt. En vergeet niet bij het kiezen van je nieuwe bril ook advies te vragen aan je opticien. Zij weten precies wat de mogelijkheden zijn voor een terugbetaling en helpen je graag verder.

Ontvang jouw persoonlijke offerte voor brillenvergoeding
Ontdek hoeveel je kunt besparen op je nieuwe bril met onze offerteservice.
arrow Vraag nu aan

Hoeveel betaalt mijn ziekteverzekering terug voor mijn bril?

Als je een nieuwe bril nodig hebt, is de terugbetaling van je ziekteverzekering echt belangrijk. Hoeveel je precies terugkrijgt, hangt af van je brilsterkte en de regeling tussen je opticien en de ziekteverzekering.

Goed nieuws: sinds augustus 2023 is de drempel voor terugbetaling verlaagd, zodat nu nog meer mensen hiervan kunnen profiteren.

RIZIV-terugbetaling brilglazen, lenzen en oogpleisters

Voor brilglazen, lenzen, en oogpleisters biedt het RIZIV een tegemoetkoming, afhankelijk van je situatie. Zo krijgen volwassenen met een dioptrie vanaf 7.00 nu ook een terugbetaling, een verandering die ongeveer 48.000 mensen ten goede komt.

Het exacte bedrag van de terugbetaling varieert: voor unifocale glazen ligt dit rond de 79 euro, terwijl voor progressieve glazen het bedrag kan oplopen tot 209 euro. Let wel, de voorwaarden voor deze terugbetalingen kunnen verschillen per leeftijdscategorie en per type glas.

Naast de basisvergoeding van de ziekteverzekering, hebben veel ziekenfondsen nog extraatjes voor je. Denk aan kortingen bij geselecteerde opticiens of extra terugbetalingen voor brillen en lenzen.

Voor de fijnste details over deze voordelen is het slim om even contact op te nemen met je ziekenfonds of een kijkje te nemen op de RIZIV-website. Zo weet je precies waar je aan toe bent en haal je het meeste uit de beschikbare voordelen.

Vrouw toont detail van bril.

Ontvang ik meer terugbetaling bij een geconventioneerde opticien?

Als je overweegt een nieuwe bril aan te schaffen, vraag je je misschien af of je bij een geconventioneerde opticien meer terugbetaald krijgt.

Kort gezegd, ja, dat kan zeker zo zijn. Geconventioneerde opticiens hebben afspraken met de ziekteverzekering, wat vaak leidt tot gereguleerde prijzen en dus een betere terugbetaling voor jou.

De exacte terugbetaling hangt af van je ziekenfonds en je eigen situatie, zoals de sterkte van je glazen. Meestal moet je een voorschrift van je oogarts hebben en soms zijn er ook specifieke voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op terugbetaling.

Het is slim om even bij je ziekenfonds na te vragen hoe het zit. Zij kunnen je precies vertellen wat je kunt verwachten qua terugbetaling en of een bezoekje aan een geconventioneerde opticien in jouw geval voordeliger is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies waar je financieel aan toe bent.

Hoe kan ik mijn bril laten vergoeden door mijn verzekering?

Begin met een gesprek bij je ziekenfonds en kijk goed naar je aanvullende verzekering. Een voorschrift van je oogarts is je startpunt, en een bezoekje aan een erkende opticien maakt het plaatje compleet. Zo ontdek je snel of je recht hebt op een terugbetaling en hoeveel je precies terugkrijgt.

Hoe wordt de vergoeding voor een bril geregeld?

Voor de terugbetaling van je bril tellen je basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen van je ziekenfonds mee.

Hoeveel je terugkrijgt, is afhankelijk van de sterkte van je bril, je leeftijd, en medische noodzaak. Zorg dat je altijd het voorschrift van je dokter en het afleverbewijs van je opticien bewaart en opstuurt naar je ziekenfonds.

Simpelweg, begin met een voorschrift van je oogarts en bezoek vervolgens een erkende opticien. Zorg dat je volledig op de hoogte bent van de terugbetalingsregels van je ziekenfonds.

Bewaar alle belangrijke documenten zorgvuldig en dien ze op tijd in. Op deze manier maximaliseer je de kans op een optimale terugbetaling voor je bril, afhankelijk van de details van je bril en de voorwaarden van je verzekering.

Opticien controleert de sterkte van de ogen van een vrouw zodat ze een terugbetaling krijgt van haar bril.

Veelgestelde vragen

Hoeveel krijg ik terug van een bril bij de CM?

+
Bij CM is je terugbetaling persoonlijk. Volwassenen krijgen vanaf een specifieke sterkte geld terug voor hun bril, terwijl kinderen van nog gunstigere regels profiteren.

De terugbetaling loopt uiteen van een standaardbedrag voor enkelvoudige glazen tot meer voor multifocale. Voor actuele details check je de CM-site of bel je jouw plaatselijke CM-kantoor.

Hoe kom ik te weten hoeveel mijn ziekenfonds bijdraagt aan de kosten van mijn bril?

+
Om precies te weten hoeveel je ziekenfonds bijdraagt, check je de officiële website of neem je direct contact op. Ze bieden vaak gedetailleerde informatie over de terugbetalingen voor verschillende soorten glazen en situaties. Jouw opticien kan ook inzicht geven in wat je terugkrijgt op basis van je voorschrift en gekozen bril.

Op zoek naar het juiste ziekenfonds voor jou? Vul het offerteformulier in en raadpleeg specialisten

Op zoek naar een ziekenfonds dat jouw bril terugbetaalt op de manier die jij wenst? Het lijkt soms wel een zoektocht naar een speld in een hooiberg, maar wij maken het je graag gemakkelijker.

Vul ons offerteformulier in en onze specialisten gaan direct voor jou aan de slag. Zij vinden het ziekenfonds dat perfect past bij jouw wensen voor de terugbetaling van je bril.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Terugbetaling diëtist
Terugbetaling diëtist
Vraag je je af of je recht hebt op een terugbetaling voor een diëtist? Hier vind je het antwoord.
Een tandarts met blauwe handschoenen verstelt de beugel en de blokjes van een jonge persoon.
Orthodontie terugbetaling
Kom hier te weten wanneer je in aanmerking komt voor een terugbetaling van orthodontie en wat de voorwaarden zijn.
Griep
Terugbetaling griepvaccin
Wist je dat je een terugbetaling kunt krijgen voor het griepvaccin? Ontdek er alles over in dit artikel.