Hospitalisatieverzekering na pensioen: opties, advies en aandachtspunten

Zit je met vragen over je hospitalisatieverzekering nu je pensioen eraan komt? Geen paniek, we hebben alles voor je uitgezocht. Hier vind je een handig overzicht van je mogelijkheden, krijg je professioneel advies en wijzen we je op wat echt telt als het gaat om je hospitalisatieverzekering na je pensioen.

Wat met mijn hospitalisatieverzekering als ik op pensioen ga?

Na je pensioen verandert er veel, ook op het gebied van je hospitalisatieverzekering. Misschien vraag je je af hoe je gedekt blijft voor ziekenhuiskosten nu je niet meer werkt. Gelukkig zijn er meerdere opties om te overwegen.

Opties hospitalisatieverzekering [65-plussers]

Weet dat je pensioen geen einde hoeft te betekenen voor je zekerheid rond ziektekosten. Ook als je vroeger via je baan verzekerd was, vind je nog altijd een hospitalisatieverzekering die bij je past.

1. Individuele polis

Bij het naderen van je pensioen heb je de optie om je groepsverzekering via het werk om te zetten naar een persoonlijke polis bij dezelfde aanbieder, mits je twee jaar aaneengesloten verzekerd bent geweest.

Het fijne hieraan? Je hoeft geen medische vragenlijst meer in te vullen of een wachttijd uit te zitten. Deze individuele verzekering neemt veel van de voordelen van je groepsverzekering over, zoals de keuze van kamer en de manier waarop kosten worden terugbetaald.

Houd er alleen rekening mee dat de premie wel eens anders uit kan vallen.

2. Wachtpolis

Als je al vooruitdenkt aan een eigen hospitalisatieverzekering na je pensioen, dan is een wachtpolis echt een uitkomst. Zo voorkom je een stevige premie die normaal gesproken met je latere leeftijd zou stijgen.

Met zo’n polis wordt je premie vastgezet op je jongere jaren, wat een stuk voordeliger is en je een hoop zorgen voor later bespaart.

3. Van privéverzekeraar naar ziekenfonds

Bij een switch van een privéverzekeraar naar een ziekenfonds valt het je misschien op dat je minder premie betaalt. Wel even opletten, want de dekking is vaak wat beperkter. Perfect als je genoeg hebt aan de basis en niet al die extra’s nodig hebt die bij privéverzekeraars de norm zijn.

Bezorgd over je gezondheidszorg na pensionering?
Ontdek je opties voor een hospitalisatieverzekering na pensioen.
arrow Vergelijk nu gratis

Wat gebeurt er met het premiebedrag? [Gevolgen]

Na je pensioen kan de premie van je hospitalisatieverzekering een nieuwe wending nemen, zeker als je van een groepsverzekering naar een persoonlijke polis gaat. Houd deze aandachtspunten in je achterhoofd:

  • Leeftijd: als je overstapt naar een eigen hospitalisatieverzekering, wordt de premie meestal gebaseerd op je leeftijd op dat moment – dit kan inhouden dat je meer gaat betalen dan wat je eerder via je werkgever deed.
  • Verlies collectieve voordelen: bij een collectieve verzekering via je werkgever genoot je van gunstige premies en dekking – deze voorwaarden kunnen veranderen bij een individuele polis, wat invloed heeft op de premie.
  • Dekking en premie: de keuze van de dekking in je nieuwe verzekering beïnvloedt de premie – uitgebreidere dekking leidt meestal tot een hogere premie.
  • Wachtpolis: een wachtpolis biedt een zachtere overgang naar je individuele premie, gebaseerd op je leeftijd toen je hem afsloot.
Vrouw is blij met haar hospitalisatieverzekering na pensioen en is een boek aan het lezen.

Wat is de dekkingsgraad van mijn hospitalisatieverzekering na mijn pensioen?

Na je pensioen, als je kijkt naar je hospitalisatieverzekering, is het slim om de dekkingsgraad goed onder de loep te nemen.

Wat houdt dit precies in? Wel, dit gaat over welke zorg en kosten je verzekering dekt en in welke mate. Zeker als je overstapt van een collectieve verzekering via je werkgever naar een individuele polis, kunnen er verschillen zijn.

Vaak neemt de individuele verzekering de belangrijkste onderdelen van je vorige dekking over. Denk aan kamerkeuze, terugbetalingsformules, dekking voor ambulante kosten en zware ziekten. Maar let op, de details kunnen verschillen. Het is dus belangrijk om dit goed na te gaan bij je verzekeraar.

Kortom, na je pensioen is het belangrijk om goed te bekijken wat je nieuwe hospitalisatieverzekering precies dekt. De dekkingsgraad kan namelijk verschillen van wat je gewend was. Dit helpt je om niet voor verrassingen te komen staan als je zorg nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Ziekenhuis

Ziekenhuiskosten zonder hospitalisatieverzekering
In dit artikel worden alle ziekenhuiskosten zonder hospitalisatieverzekering besproken. Ook worden alle voordelen van een hospitalisatieverzekering uitgelicht.

Mensen zijn hun verzekering aan het vergelijken.

Verschil ziekteverzekering en hospitalisatieverzekering
In dit artikel bespreken we alle verschillen tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering. We kijken ook naar welke verzekering verplicht is.

Ga je met pensioen? Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis hospitalisatieverzekeringen

Sta je op het punt om met pensioen te gaan en wil je zeker zijn van de beste zorg zonder zorgen? Dan is het slim om nu actie te ondernemen.

Een goede hospitalisatieverzekering is goud waard. Om je te helpen de juiste keuze te maken, bieden we je een handige tool: ons offerteformulier.

Vul het in en ontdek geheel vrijblijvend welke verzekeringen het beste bij jouw situatie passen. Zo kun je gemakkelijk en gratis verzekeringen vergelijken.

Neem de controle over je gezondheidszorg na je pensioen en zorg voor gemoedsrust. Vul vandaag nog het formulier in!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.