Uitvaartverzekering buitenland: waarop letten en hoe regelen?

Is een uitvaartverzekering voor het buitenland de moeite voor jou? Wat verzekert die uitvaartverzekering? In dit artikel leer je waarop je moet letten wanneer je een uitvaartverzekering afsluit voor het buitenland. Je krijgt meer informatie over de details waarop je moet letten en hoe je een uitvaart kan regelen.

Wil je advies op maat? Druk dan snel op de knop en kom rechtstreeks in contact met specialisten over uitvaartverzekeringen.

Waarom zou ik kiezen voor een uitvaartverzekering die ook dekking biedt in het buitenland?

Je kiest voor een uitvaartverzekering die dekking biedt in het buitenland om dezelfde reden dat je een gewone uitvaartverzekering afsluit: om je dierbaren te beschermen tegen hoge financiële kosten van een uitvaart. Als je overlijdt in het buitenland komen daar extra kosten bij voor je nabestaanden die ze mogelijk niet kunnen dragen.

Dankzij je uitvaartverzekering wordt het verzekerde bedrag meteen uitbetaald aan de begunstigden zodat ze de uitvaart in het buitenland of de repatriëring kunnen betalen. Je verzekeraar biedt hen ook advies en steun tijdens het rouwproces. 

Als je een uitvaartverzekering afsluit die je ook in het buitenland dekt, dan ben je zeker dat waar je ook overlijdt, je familie zich geen zorgen moet maken om de kosten. Zo kunnen ze rouwen zonder zich zorgen te maken om de kosten.

Een dansend koppel met een dochter op een oever in het buitenland.

Hoe een uitvaart regelen in het buitenland?

Stel een van je dierbaren komt te sterven in het buitenland, hoe regel je dan de uitvaart of de repatriëring? Waarop moet je letten en wat zijn de verschillende stappen die je moet nemen?

Hieronder lees je meer over wat je moet doen als je naaste overlijdt in het buitenland, wat mogelijke situaties zijn en wat de mogelijkheden zijn voor uitvaarten in het buitenland.

Wat te doen wanneer iemand overlijdt in het buitenland?

Wanneer iemand overlijdt in het buitenland, moet je snel je verzekeringsmaatschappij contacteren en hen om hulp vragen bij het proces.

Zij zullen je begeleiden bij het administratieve werk. Zodra die lasten van je schouders zijn, kan je op een gezonde manier rouwen. Hieronder vind je de verschillende stappen.

Is een van je dierbaren overleden in het buitenland?
Kom in contact met specialisten die je kunnen helpen!
arrow Krijg hulp bij de uitvaart

Overlijden melden

Probeer zo snel mogelijk het overlijden te melden aan je verzekeringsmaatschappij en de lokale gemeente waar iemand gestorven is.

Je verzekeraar zal je bijstaan in het proces en alle mogelijkheden bespreken met jou. Zij regelen dan de lokale uitvaart of een repatriëring.

Uitvaart in het buitenland houden

In sommige landen of in speciale situaties kan het moeilijk zijn om een repatriëring te doen. Dan is het makkelijker om de uitvaart in het buitenland te houden. Je kan ook kiezen om vanuit België naar het buitenland vervoerd te worden om in een ander land begraven te worden.

Als je de wens duidelijk uitspreekt om bijvoorbeeld een crematie in het buitenland te hebben, dan kunnen je nabestaanden zorgen voor een begrafenis in het buitenland. De uitvaart wordt dan geregeld in samenspraak met je verzekeraar en een plaatselijke uitvaartverzorger. 

Je kan de as in een asbus of urne vrij vervoeren op voorwaarde dat je de juiste documenten kan tonen. Neem contact op met je uitvaartondernemer of je verzekeraar voor je het stoffelijk overschot van de overledene zomaar een grens probeert over te nemen naar een ander land.

Repatriëring

Repatriëring is iemand terugbrengen naar diens vaderland. Het lichaam of de as van een overledene wordt dus teruggebracht naar België.

Meestal is repatriëring een vast deel van het verzekeringspakket. Controleer dat voor de zekerheid voor je op reis vertrekt, zodat je nabestaanden zich daar geen zorgen om moeten maken.

Ben je niet verzekerd of zit repatriëring niet in je reis- of uitvaartverzekering voor het buitenland? Ook dan kan je de repatriëring laten regelen door een verzekeringsmaatschappij. Het zal dan meer geld kosten.

Een vliegtuig boven een zonsondergang op weg naar het buitenland.

Autopsie

Bij een overlijden wordt vaak een autopsie toegepast, dus ook in het buitenland. Een autopsie is een inwendig onderzoek dat de doodsoorzaak van de overledene kan achterhalen. Dat onderzoek kan enkel gevoerd worden door een arts.

Onder welke omstandigheden vond het overlijden plaats?

Als iemand overlijdt in het buitenland, is het heel belangrijk om te weten onder welke omstandigheden die gestorven is. De omstandigheden bepalen namelijk de rest van de procedure voor de uitvaart of de mogelijkheid tot repatriëring. Hieronder vind je de drie soorten omstandigheden.

In het ziekenhuis

Als iemand sterft in het ziekenhuis in het buitenland, dan stelt een lokale arts meteen een akte van overlijden op. Het overlijden wordt dan aangegeven in de gemeente waar iemand is overleden.

Pas vanaf het overlijden officieel geregistreerd is, kan je aangifte doen in België. Daarna gaat het proces van repatriëring of de uitvaart of crematie in het buitenland van start.

Buiten het ziekenhuis

Overlijdt iemand buiten het ziekenhuis, dan moet een lokale arts worden gewaarschuwd. Die inspecteert het lichaam en stelt de plaats en het tijdstip van overlijden vast.

Daarna wordt die akte van overlijden naar de lokale gemeente gebracht en komt het proces op gang zoals bij een overlijden in het ziekenhuis.

Een wit boeket bloemen op een grafzerk op een kerkhof.

Niet-natuurlijk overlijden [ongeval of misdrijf]

In het geval van een niet-natuurlijk overlijden binnen of buiten het ziekenhuis door een ongeluk of een misdrijf, dan moet je zowel een arts als de politie waarschuwen.

De politie zal dan een onderzoek verrichten om de doodsoorzaak te achterhalen. Het lichaam wordt vaak in beslag genomen en bewaard tijdens het onderzoek.

Als het onderzoek correct is afgerond, wordt het lichaam vrijgegeven en kan je de uitvaart beginnen regelen. Vraag steeds om kopieën van aangiften en het onderzoek van de politie voor de verzekering. Zo kunnen zij je correct helpen met verdere stappen.

Kan DELA (of een andere uitvaartspecialist) een uitvaart regelen in het buitenland?

DELA kan geen uitvaart regelen in het buitenland. Zij kunnen wel zorgen voor een repatriëring. Heb je een uitvaartverzekering bij DELA? Dan dekken zij de kosten voor de repatriëring en het vervoer.

Ze betalen verder een vast bedrag uit dat je kan besteden aan een uitvaart in het buitenland, maar DELA regelt dan niets mee.

Andere uitvaartspecialisten kunnen mogelijk wel dergelijke diensten aanbieden. Bespreek goed alle voorwaarden van je uitvaartverzekering met je uitvaartspecialist voor je je vakantie in het buitenland begint.

De as meenemen naar België

Heb je een crematie in het buitenland laten uitvoeren? Dan kan je de asbus of de urne meenemen naar België als je dat wil. Zorg ervoor dat je de correcte documenten van de crematie meehebt voor de douane. Je kan de urne dan in België laten bijzetten op een begraafplaats of laten uitstrooien zoals je wil.

Uitvaartspecialisten vergelijken?
Vraag hier vrijblijvend offertes!

Ook interessant voor jou:

Kan ik als Belg in het buitenland worden begraven?

+
Ja, dat kan. Als je sterft in het buitenland, maar ook als je in België sterft, kan je je laten begraven in het buitenland. Je kan dus zelf kiezen waar je begraven wordt. Als Belg moet je dan alles in orde brengen met het land waar je begraven wil worden. Wil je toch in België begraven worden? Dan kan je steeds gerepatrieerd worden. 

Zou ik een verzekering bij DELA afsluiten?

+
Dat is volledig jouw beslissing. DELA is een Nederlands bedrijf dat al meer dan 85 jaar uitvaarten verzekert en mensen bijstaat bij het overlijden van een naaste. Sinds 1989 is het bedrijf ook actief in België. In 2021 is het zelfs verkozen tot beste uitvaartverzekering. 

De beste keuze voor een uitvaartverzekering in het buitenland is altijd een persoonlijke keuze. Vergelijk daarom gratis en vrijblijvend de beste verzekeringsmaatschappijen en hun opties. Zo vind je de beste keuze voor jou.

Wat kost het overbrengen van een overledene naar België?

+
Een repatriëring door een professioneel repatriëringsbedrijf kost gemiddeld € 5.000. Als je een uitvaartverzekering voor het buitenland hebt, ben je meestal verzekerd voor een repatriëring en moet je die kosten niet betalen.

Populaire artikelen

Zorgkas berekenen

Vraag je je af of ziek zijn een uitvaartverzekering in de weg staat? Dit artikel legt uit hoe je ook met een ziekte een verzekering kunt afsluiten.

In dit artikel verkennen we wat een islamitische uitvaartverzekering is en hoe deze verschilt van traditionele westerse uitvaartverzekeringen.

Islamitische uitvaartverzekering

Op zoek naar de beste uitvaartverzekering voor het buitenland? Vul het offerteformulier in en vergelijk de prijzen

Zoek je de beste uitvaartverzekering voor het buitenland? Vergelijk dan de verschillende soorten uitvaartverzekeringen en krijg gratis offertes.

Door gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken, maak je gegarandeerd de beste keuze voor jouw situatie. Bespaar je nabestaanden de zorgen en de kosten van je uitvaart en neem een uitvaartverzekering.

Bespreek steeds alle voorwaarden en specifieke beperkingen van je uitvaartverzekering zodat je volledig op de hoogte bent van alle opties.

Heb je liever advies op maat? Vul dan het offerteformulier in en krijg persoonlijk advies van specialisten over uitvaartverzekeringen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.