Terugbetaling rolstoel: voorwaarden, hernieuwingstermijn en advies

Heb je vragen over de terugbetaling van een rolstoel? Dan ben je hier aan het juiste adres. We leggen je uit wat je moet weten over terugbetalingen, de hernieuwingstermijn, en we staan klaar met advies om alles helder voor je te maken. Samen zorgen we ervoor dat je alle kansen benut die er voor jou liggen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een terugbetaling van een rolstoel?

Heb je door een langdurige ziekte, het ouder worden, of een beperking hulp nodig om je makkelijker te verplaatsen? Dan heb je misschien recht op een terugbetaling voor je rolstoel of zelfs voor een elektrische scooter.

Dit kan als je besluit zo’n hulpmiddel te kopen of te huren, en dat allemaal dankzij de Vlaamse sociale bescherming. We duiken erin om te zien hoe dat precies werkt voor jou.

Hoe mobiliteitshulpmiddel aanvragen?

Om een mobiliteitshulpmiddel aan te vragen, ga je eerst naar je huisarts of een gespecialiseerd team voor een medisch voorschrift.

Vervolgens bezoek je een erkende verstrekker, die je op basis van het voorschrift een gepast hulpmiddel zal voorstellen. Samen met deze verstrekker vul je een aanvraagformulier in.

Voorwaarden mobiliteitshulpmiddel

Je moet voldoen aan bepaalde medische en administratieve voorwaarden om een terugbetaling voor een rolstoel te krijgen. Medisch gezien moet je blijvende problemen met verplaatsingen hebben.

Administratief dien je aangesloten te zijn bij de Vlaamse sociale bescherming en de jaarlijkse zorgpremie te betalen. In sommige gevallen, zoals bij snel degeneratieve aandoeningen, zijn er speciale regelingen.

Is er een extra terugbetaling beschikbaar voor onderhoud of herstellingen?

Ja, de Vlaamse sociale bescherming voorziet een vast bedrag voor onderhoud en herstellingen van gekochte mobiliteitshulpmiddelen.

Dit bedrag, of forfait, varieert afhankelijk van het type hulpmiddel en je medische toestand. Als je een hulpmiddel huurt, zijn onderhoud en herstellingen meestal inbegrepen in het huurforfait.

Waar kan ik gratis een rolstoel lenen?

Zoek je een gratis rolstoel voor even? Check bij het Rode Kruis of andere zorgplekken in je buurt. Zij lenen vaak kosteloos uit.

Voor een langere termijn kan je via de Vlaamse sociale bescherming soms een rolstoel krijgen. Praat met je huisarts over wat je nodig hebt en hoe je voor terugbetaling in aanmerking komt.

Moet je rolstoel aangepast worden of wil je een upgrade? Ook daarvoor kan je huisarts je helpen met de aanvraag voor terugbetaling.

Let op: als je kiest voor extra snufjes die niet echt nodig zijn, betaal je meestal een extraatje. Bij het huren van een rolstoel zijn onderhoud en reparatie vaak inbegrepen.

Koop je er een? Dan draagt de zorgkas bij aan de onderhoudskosten, afhankelijk van je situatie.

Detail van een rolstoel waar een man inzit. Hij krijgt hier een terugbetaling voor omdat hij in aanmerking komt door zijn ziekte.

Soorten VSB-mobiliteitshulpmiddelen

Woon je in Vlaanderen en merk je dat bewegen wat stroever gaat? Misschien door een ziekte, omdat de jaren beginnen te tellen, of gewoon omdat je lichaam wat extra ondersteuning nodig heeft? Geen zorgen, de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) staat paraat om je een handje te helpen.

Ze hebben een hele reeks hulpmiddelen in de aanbieding om je dag net wat lichter te maken. Of je nu denkt aan een rolstoel of een elektrische scooter overweegt, de mogelijkheden zijn ruim.

Manuele rolstoel

Dit is een stoel op wielen die je zelf kunt duwen of door iemand anders laat duwen, handig voor wie niet zo ver of helemaal niet kan lopen.

Er zijn verschillende soorten, van heel simpel tot stoelen die precies passen bij wat jij nodig hebt. Ook voor kinderen zijn er speciale rolstoelen.

Elektronische rolstoel

Als je zelf niet kunt duwen of meer vrijheid wilt, is er de elektronische rolstoel. Deze bestuur je met een joystick, net zoals bij sommige spelletjes, wat bewegen een stuk makkelijker maakt. Afhankelijk van wat je nodig hebt, kan zo’n rolstoel helemaal op maat gemaakt worden.

Elektronische scooter

Voor wie graag langere afstanden aflegt, is de elektronische scooter een uitkomst. Het is een soort kleine wagen op batterijen waarmee je zowel binnen als buiten kunt rijden. Ideaal voor een uitstapje naar de winkel of het park.

Drie- of vierwielfiets en zitdriewielfiets

Niet iedereen kan of wil op een gewone fiets. Voor hen zijn er fietsen met drie of vier wielen, zodat je stabiel blijft zitten en niet omvalt. Er zijn ook speciale fietsen waarop je kunt zitten, handig als je niet goed kunt balanceren.

Loophulpmiddel

Voor wie nog wel kan lopen maar een beetje steun nodig heeft, zijn er loophulpmiddelen. Dat kan een simpele stok zijn, maar ook een rollator met wieltjes en soms zelfs een zitje. Zo kun je veilig en zelfstandig blijven bewegen.

Sta-systeem

Zit je in een situatie waarin zelf opstaan lastig of misschien wel onmogelijk is? Dan is er iets moois dat je kan helpen: het sta-systeem. Dit is niet zomaar een hulpmiddel, het is jouw persoonlijke assistent om rechtop te staan.

Ontvang offertes op maat voor rolstoel terugbetalingen
Leer over voorwaarden, hernieuwingstermijn en persoonlijk advies.
arrow Vraag nu offertes aan

Hernieuwingstermijn mobiliteitshulpmiddel

Voelt het alsof je trouwe rolstoel of die praktische elektrische scooter niet meer helemaal aansluit bij wat je nodig hebt? Geen zorgen, je zit niet vast aan iets dat niet meer werkt voor jou.

Dankzij de Vlaamse Sociale Bescherming is er een slimme regeling met zogenaamde hernieuwingstermijnen. Dit betekent dat je, op precies het juiste moment, kunt rekenen op een vervanging of de nodige aanpassingen aan je hulpmiddel.

Het is niet zo dat je elk jaar zomaar een nieuw model kunt kiezen; de regels voor vervanging hangen echt af van jouw persoonlijke situatie en de gebruiksduur van je huidige hulpmiddel. Op deze manier zorgen we ervoor dat je mobiel blijft, precies op de manier die het beste bij jou past.

Als je denkt dat je toe bent aan een vernieuwing, praat dan eerst met je huisarts of een gespecialiseerd team. Zij kunnen bepalen of je situatie een snellere vernieuwing rechtvaardigt en helpen je met het nodige voorschrift.

Daarna ga je naar een erkende verstrekker, die je helpt met het kiezen van het juiste hulpmiddel en het indienen van je aanvraag bij de zorgkas.

Eens je aanvraag bij de zorgkas en de Vlaamse sociale bescherming binnen is, duiken ze erop om te bepalen of je in aanmerking komt voor een terugbetaling. Ze willen vooral dat jij het hulpmiddel krijgt dat je leven makkelijker maakt.

Een tip tussendoor: met wat liefde en aandacht voor je hulpmiddel gaat het stukken langer mee. En als het moment daar is dat je toch iets nieuws nodig hebt, sta je er niet alleen voor.

Kleindochter duwt haar oma voort in een rolstoel in een park.

Meer weten? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat

Ben je klaar om de stap te zetten naar meer mobiliteit en vrijheid, maar zit je nog met vragen of ben je op zoek naar advies speciaal voor jou? Laat ons je helpen! Vul ons offerteformulier in.

Het is snel, eenvoudig en brengt je een stap dichter bij een oplossing die perfect bij jouw levensstijl past. Of je nu een rolstoel voor korte termijn nodig hebt, denkt aan een permanente oplossing, of advies wilt over een terugbetaling, wij staan voor je klaar.

Ontvang persoonlijk advies op maat, zodat je weer zorgeloos op pad kunt. Vul vandaag nog het formulier in en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Wervelkolom.
Terugbetaling chiropractor
Overweeg je chiropractie maar heb je vragen over de terugbetaling? Hier vind je alle antwoorden.
Vrouw doet een laserontharing.
Terugbetaling laserontharing
Vraag je je af of laserontharing in België wordt terugbetaald? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren. In dit artikel gaan we in op de details rond de terugbetaling van laserontharing.
Tandprothese.
Tussenkomst tandprothese
Een tandprothese kan erg duur zijn en het is niet altijd duidelijk hoeveel terugbetaling je precies krijgt. In dit artikel ontdek je alles over de terugbetaling van tandprotheses.