Zorgkas België: wat is het? Kosten en functies

Wil je meer weten over de zorgkas in België? In dit artikel vind je wat het verschil is tussen een ziekenfonds en een zorgkas. Je vindt meer info over de prijzen van de zorgpremies en de budgetten die je kan krijgen als je zorgbehoevend bent.

Wat is de zorgkas?

De Vlaamse Zorgkas is een sociaal vangnet van de Vlaamse overheid voor hulpbehoevenden. Het is een soort verzekering. De zorgkas in België wordt gefinancierd via de zorgpremie.

Die wordt jaarlijks betaald door iedereen die een inwoner is van Vlaanderen en die ouder is dan 25 jaar. De zorgkas is een belangrijk deel van de Vlaamse sociale bescherming.

De Vlaamse Zorgkas is een openbaar alternatief voor de zorgkas van mutualiteiten of ziekenfondsen. Ze geeft je advies & begeleiding en ze helpt je met de verwerking van aanvragen om je zorgbudget uit te betalen. De kas is bedoeld om de levenskwaliteit te verbeteren van mensen die belangrijke zorg nodig hebben.

Een dokter met een stethoscoop stapelt bouwblokken die te maken hebben met  gezondheid.

Wat is het verschil tussen ziekenfonds en zorgkas?

Het is verplicht om aangesloten te zijn bij een ziekenfonds of mutualiteit in Vlaanderen. Zij voorzien je van een ziekteverzekering. Daarbovenop regelen zij jouw bijdrage aan de Vlaamse Zorgkas door die kost aan jou te factureren. 

Het verschil is dat een ziekenfonds je terugbetalingen biedt op kosten, terwijl een zorgkas je een maandelijks budget geeft om je te ondersteunen. Die bijstand komt in de vorm van zorgkas tegemoetkoming of een zorgbudget.

Wat wordt verstaan onder een zorgkas tegemoetkoming?

Een zorgkas tegemoetkoming of een zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor zorgbehoevenden. Wie dat budget krijgt, mag dat vrij besteden. Dat geeft hen de vrijheid om te kiezen welke zorghulp ze daarmee betalen. Zo kunnen ze hun leven zo aangenaam mogelijk leiden.

Zorgbudget leren besteden?
Kom in contact met specialisten.

Wat is de rol van de zorgkas?

De zorgkas in België bestaat om zorg voor iedereen betaalbaar te maken. Mensen met zware fysieke beperkingen of ernstige gezondheidsproblemen hebben namelijk vaak veel zorg nodig.

Ze moeten bijgevolg veel zorgkosten betalen. De Vlaamse Zorgkas wil die druk verminderen door hen financiële steun te bieden.

Hoe worden de zorgkassen gefinancierd? [Zorgpremie]

De zorgkas in België is een symbool van de solidariteit in ons land. De zorgkassen worden door iedereen gefinancierd. Die jaarlijkse bijdrage heet de zorgpremie. De Vlaamse overheid vult de zorgkas verder aan met belastingsgeld.

Een man in een groene trui die zijn belastingen, zijn vaste kosten en zijn bijdrage aan de zorgkas en verzekeringen aan het berekenen is met een rekenmachine.

Hoeveel bedraagt de bijdrage aan de zorgkas?

De jaarlijkse bijdrage aan de zorgkas heet de zorgpremie. Die zorgpremie bedraagt 62 euro of 31 euro voor mensen met een laag inkomen. Je kunt de bijdrage ook in twee keer betalen via domiciliëring, op 1 april en 1 oktober. 

Wie betaalt de zorgkas?

Alle Vlamingen ouder dan 25 jaar zijn verplicht om zich aan te sluiten bij een door de Vlaamse overheid uitgegeven zorgfonds zoals de zorgkas. Iedereen die in Vlaanderen of Brussel werkt, zelfs als ze daar niet wonen, moet ook verplicht meebetalen.

Je moet daarvoor jaarlijkse bijdragen betalen. Als je je niet aansluit bij een erkend ziekenfonds, dan word je automatisch aangesloten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

Of je nu bij de hulpkas of een mutualiteit zit, je moet de zorgpremie betalen. Dat geldt voor bedienden, arbeiders en zelfstandigen.

De Vlaamse overheid vult de zorgkas verder aan met zo’n 2 miljard euro aan belastingsgeld zodat er zeker genoeg geld in de zorgkas is om iedereen die het nodig heeft op tijd te kunnen ondersteunen.

Wat zijn de gevolgen van het niet betalen van de zorgkas?

Als je de jaarlijkse zorgpremie twee keer niet (volledig) betaalt, dan krijg je een boete van 250 euro. Die twee jaar hoeven elkaar niet op te volgen. Stel je betaalde voor het eerst niet in 2019 en volgende jaren wel, maar in 2023 betaalde je weer niet, dan krijg je een boete van 250 euro.

Als je op 1 januari van het kalenderjaar voor de boete recht had op een verhoogde tegemoetkoming van je ziekteverzekering door bijvoorbeeld een grote fysieke handicap, dan krijg je een boete van 100 euro.

Welke zorgkassen bestaan er?

Er zijn drie soorten zorgkassen van de Vlaamse Zorgkas:

  • Ouderen met een zorgnood krijgen maximaal 683 euro per maand, afhankelijk van hun inkomen en hun zorgnood.
  • Zwaar zorgbehoevenden hebben recht op 140 euro per maand. 
  • Mensen met een handicap kunnen rekenen op een zorgpremie van 300 euro per maand.
Een oudere vrouw in een zachte fauteuil die een boekje leest.

Is het mogelijk om bij twee zorgkassen aangesloten te zijn?

Nee. Het is onmogelijk om bij twee zorgkassen tegelijk aangesloten te zijn.

Wie komt in aanmerking voor een zorgbudget?

Het zorgbudget van de Vlaamse Sociale Bescherming is er voor:

  • Zwaar afhankelijke personen.
  • Ouderen die zorg en begeleiding nodig hebben.
  • Personen met een handicap.
  • Vergoedingen voor het huren of kopen van mobiliteitsmiddelen.
  • Verpleegtoeslag in woonzorgcentra, kinderdagverblijven of kortdurende wooncentra.

Op zoek naar een zorgkas in Vlaanderen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

De zorgkas is een belangrijk deel van de Vlaamse Sociale Bescherming. Zorg ervoor dat je helemaal weet wat en hoe je eraan moet bijdragen.

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem contact op via onderstaand formulier en kom rechtstreeks in contact met specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?

2*. Wat is je hoofdactiviteit?

3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.