Terugbetaling logopedie: voorwaarden, tarieven en aanvraagformulier

Heb je in België recht op een terugbetaling voor logopedie? Wat zijn de voorwaarden om terugbetaald te worden en wat zijn de tarieven? Heb je echt de goedkeuring van een arts nodig? Hier kan je terecht met al je vragen over logopedie. Je leest meer over de voorwaarden, de tarieven en soorten behandelingen.

Onderaan de pagina vind je een aanvraagformulier waar je een terugbetaling kan aanvragen voor je behandelingen of de behandelingen van je kind. Zo weet je meteen of je in aanmerking komt voor tegemoetkomingen.

Wat is logopedie nu precies?

Logopedie is de behandeling van een spraak- of communicatieprobleem. Het is een breed begrip dat elke hulp bij spraak- en taalontwikkeling omvat.

Het woord “logopedie” bestaat uit de Griekse woorden “logos” (woord) en “paideia” (opvoeden). Logopedisten zijn dus spraakleraars. 

Je kan logopedie volgen voor problemen met je stem, je uitspraak, je taal, maar ook voor je gehoor of problemen met eten en drinken.

Het is een veelzijdige gezondheidszorg die gespecialiseerd is om bij elk van die problemen een oplossing te zoeken. Logopedische hulp valt in de meeste gevallen onder de basisverzekering van je ziekteverzekering.

Logopedie is niet enkel voor kinderen. Je kan het volgen op elke leeftijd. Bijvoorbeeld als je stembanden beschadigd zijn door een ongeval of een operatie, wanneer je door een hersenbloeding minder vlot kan spreken of wanneer je moeite hebt met het leren van een nieuwe taal.

Een vrouw leert een kind klanken uitspreken tijdens logopedie.

Wat houdt een logopedisch bilan in?

Een logopedisch bilan is een beoordeling waarin een logopedist de communicatieproblemen identificeert waarmee je te maken hebt. Om in aanmerking te komen voor een terugbetaling door de zorgverzekeraar, is een logopedisch bilan vereist.

Dit bilan dient voorgeschreven te worden door een arts voordat het onderzoek plaatsvindt. Na de tests stelt de logopedist een verslag samen van alle spraak- of leerproblemen waaraan je kunt werken. Op basis van deze resultaten beslist je arts of logopedische behandeling noodzakelijk is.

Indien je goedkeuring krijgt van een arts, kun je een terugbetaling ontvangen voor de logopedie die je vervolgens ondergaat.

Zoek je persoonlijke begeleiding?
Vul dan het formulier in.

Behandelingen [dyslexie, dysfasie en afasie]

Logopedische therapie kan ingezet worden voor diverse leeren taalstoornissen. Om voor een terugbetaling van deze behandelingen in aanmerking te komen, dien je eerst een logopedisch bilan aan te vragen.

De behandelingen vinden vaak wekelijks of twee keer per week plaats, totdat de patiënt voldoende vaardigheden heeft ontwikkeld om met de stoornis om te gaan of tot de stoornis niet langer merkbaar is.

De meest gangbare logopedische behandelingen zijn gericht op dyslexie en op afasie/dysfasie.

  • Dyslexie is een leerstoornis die lezen of spellen erg moeilijk maakt. Het woord dyslexie is afgeleid van het Griekse “dys” (moeilijk) en “lexis” (woord). Ondanks aanzienlijke inspanningen kan iemand met dyslexie moeite hebben met het correct lezen of schrijven van letters en woorden.
  • Afasie is een taalstoornis die het spreken (Broca-afasie) of het begrijpen (Wernicke-afasie) ernstig kan belemmeren. Afasie komt van het Griekse “a” (niet) en “phanai” (spreken), en wordt meestal veroorzaakt door hersenletsel.
  • Dysfasie wordt vaak als een nauwkeurigere term dan afasie beschouwd voor dergelijke taalstoornissen, aangezien het probleem niet beperkt is tot het onjuist uitspreken van woorden of zinnen. Dysfasie, afkomstig van het Griekse voorzetsel “dys” (moeilijk), wordt in de praktijk gebruikt om aan te duiden dat iemand moeite heeft met het leren van gesproken taal, met name bij kinderen.
Een lachende vrouw met in een witte trui leert een meisje gebaren tijdens een behandeling logopedie.

Wordt logopedie door mijn ziekenfonds terugbetaald?

Ja. Je ziekenfonds kan zorgen voor een terugbetaling van de kosten voor logopedische behandelingen. Sommige mutualiteiten geven je zelfs een verhoogde terugbetaling bovenop de wettelijke terugbetaling wanneer je lid bent en wanneer je een van hun extra verzekeringen hebt.

Hieronder lees je meer over de voorwaarden en over hoe je die tegemoetkomingen moet aanvragen. 

Voorwaarden

Voor de terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering moet je een logopedisch bilan en de goedkeuring van een arts hebben. Er zijn nog enkele andere voorwaarden:

  • De behandeling moet uitgevoerd worden door een logopedist die erkend is door het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering).
  • De behandeling duurt telkens minstens 30 minuten.
  • Je volgt maximaal één sessie per dag.
  • Het gaat om maximaal 150 beurten.

Voor extra voordelen en een verhoogde terugbetaling van je mutualiteit, moet je de ziekenfondsbijdrage betaald hebben en eventueel bijkomende premies voor extra verzekeringen met betrekking tot logopedie.

Hoe kan ik een terugbetaling aanvragen?

Heb je een voorschrift van een specialist? Maak dan een afspraak met een logopedist. Vraag aan je logopedist om een aanvraagformulier op te stellen. Die voert dan een onderzoek (bilan) uit.

Bezorg het aanvraagformulier, het voorschrift en het bilan aan je mutualiteit en zij zorgen voor de terugbetaling. Je hebt meestal 30 dagen na je eerste behandeling om het papierwerk in orde te brengen. Om zeker te zijn dat je terugbetaald kan worden, regel je best alles op voorhand.

Heb je hulp nodig bij je aanvraag?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ga naar het aanvraagformulier

Heb ik een voorschrift nodig voor logopedie in België?

Nee. Iedereen kan logopedie volgen. Maar als je een terugbetaling wil krijgen voor je logopedie van de verzekeringen, dan moet je een voorschrift van een arts kunnen voorleggen.

Hoeveel wordt logopedie terugbetaald?

De wettelijke terugbetaling van logopedie via het RIZIV hangt af van de duur, de kostprijs en het soort sessie. De meeste ziekenfondsen geven je 10 euro per sessie terug.

Een man telt munten en cash geld om de terugbetaling te berekenen.

Meer info nodig over terugbetalingen en logopedisten? Vul het formulier in en ontvang advies op maat

Start je binnenkort een logopedische behandeling voor jou of je kind? Informeer je dan goed of je aan alle voorwaarden voor terugbetaling voldoet.

Zit je nog met vragen of wil je je laten helpen door specialisten in logopedie en terugbetalingen door mutualiteiten? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang advies op maat.

Hiermee heb je de mogelijkheid om prijzen en tarieven van diverse zorgverzekeraars te vergelijken, zodat je kunt kiezen welke het meest voordelige aanbod voor jou heeft.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?

2*. Wat is je hoofdactiviteit?

3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Vrouw bij psycholoog en ze krijgt hiervoor een terugbetaling.
Terugbetaling psycholoog
Ontdek hier alles over de terugbetaling voor een psycholoog en leer hoe je op een heldere en eenvoudige manier toegang krijgt tot deze financiële ondersteuning.
Terugbetaling tandarts
Terugbetaling tandarts
Ontdek in dit artikel hoe je een terugbetaling voor tandartsbezoeken kunt aanvragen.
Detail rug en hand
Osteopaat terugbetaling
Wil je weten of je recht hebt op een terugbetaling voor een bezoek aan de osteopaat? Hier vind je je antwoord.