Terugbetaling huisarts: tarieven en remgeld

Als je een afspraak hebt bij de huisarts, vraag je je misschien af hoeveel dat gaat kosten. Geen zorgen, met dit artikel leggen we je simpel uit hoeveel je zelf betaalt en wat je terugkrijgt van je ziekenfonds. Het maakt niet uit of je al jaren bij dezelfde dokter komt of net begint met uitzoeken hoe dit allemaal werkt; hier vind je duidelijke info over de terugbetaling van de huisarts. Zo sta je nooit voor verrassingen.

Hoeveel kost een doktersbezoek?

Het bedrag dat je neertelt voor een bezoek aan de dokter kan best verschillen. Dit hangt af van of je arts de afgesproken tarieven volgt, bekend als ‘geconventioneerd‘ zijn, en of je een globaal medisch dossier (GMD) hebt bij je vaste huisarts. Met zo’n dossier op zak, betaal je minder.

Als je dokter geconventioneerd is, houdt die zich aan officiële tarieven en betaal je geen extra’s bovenop de standaardkosten. Niet iedere arts is echter geconventioneerd; sommigen bepalen hun eigen prijzen, wat kan leiden tot hogere kosten voor jou. Het is dus slim om dit op voorhand even te checken.

De terugbetaling van je ziekenfonds en dus bij de huisarts hangt ook af van deze factoren. Met een GMD profiteer je van een hogere terugbetaling voor consultaties en huisbezoeken, waardoor je uiteindelijke kosten lager uitvallen.

Dit dossier kun je bij je volgende afspraak met je huisarts aanvragen, mocht je er nog geen hebben. Het is een eenvoudige stap die je een hoop kan schelen op je medische kosten.

Kind bij huisarts, ze krijgt hier een terugbetaling voor.

Hoe komt het dat ik maar 4 euro moet betalen bij de dokter?

Als je merkt dat je maar 4 euro betaalt bij de dokter, dan profiteer je waarschijnlijk van de voordelen van een Globaal Medisch Dossier (GMD) bij je vaste huisarts.

Dit kleine bedrag, bekend als remgeld, is jouw deel van de rekening. Het ziekenfonds neemt de rest op zich. Een GMD zorgt niet alleen voor betere zorg door een compleet beeld van je gezondheid, maar ook voor een hogere terugbetaling van je bezoeken.

Terugbetaling ziekenfonds [met GMD of globaal medisch dossier]

Als je een Globaal Medisch Dossier (GMD) hebt bij je huisarts, scheelt dat in de kosten. Je betaalt dan minder voor een bezoekje aan de dokter.

Met een GMD krijg je namelijk meer geld terug van het ziekenfonds na een bezoekje aan de dokter, en dit geldt ook als de dokter bij jou thuis komt.

Het is een slimme zet om op je zorgkosten te besparen. Tegelijkertijd heeft je dokter altijd een duidelijk beeld van je gezondheidssituatie.

Remgeld blijft onveranderd

Als de prijs voor een afspraak bij de dokter stijgt, verandert het bedrag dat jij moet betalen, het zogenaamde remgeld, niet. Dit is een fijn stukje van hoe onze gezondheidszorg werkt.

Het is speciaal zo bedacht om te zorgen dat jij altijd naar de dokter kunt gaan zonder je zorgen te maken over onverwachte kosten, ook als de prijzen eens veranderen.

Bespaar op medische kosten
Ontdek hoe je slim kunt omgaan met terugbetalingen.

Wat betekent een geconventioneerde dokter?

Een geconventioneerde dokter is iemand die afspraken heeft met de ziekenfondsen over de prijs van een bezoekje. Dat betekent dat deze dokters een vaste prijs vragen, wat fijn is voor jou.

Je weet dus precies hoeveel je moet betalen en komt niet voor verrassingen te staan. Zo wordt naar de dokter gaan duidelijker en meestal ook goedkoper voor jou.

Hoe kan ik controleren of mijn dokter geconventioneerd is?

Om uit te vinden of jouw dokter geconventioneerd is, kun je een paar dingen doen. Eerst en vooral, kijk eens rond in de wachtkamer van je dokter; vaak hangt er een mededeling. Zo niet, geen nood! Je kunt ook even bellen naar de praktijk of een kijkje nemen op de website van het RIZIV.

Daar vind je een handige zoekfunctie waarmee je snel ziet of jouw huisarts of specialist afspraken heeft met de ziekenfondsen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je precies waar je financieel aan toe bent.

Oude man bij de huisarts.

Wil je meer weten over terugbetalingen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Wil je duidelijk weten hoe terugbetaling bij de huisarts werkt, wat je kunt verwachten bij een doktersbezoek, en hoe je zorgt dat je niet te veel uitgeeft? Dat begrijpen we maar al te goed!

Het kan lastig zijn om je weg te vinden in de wereld van medische kosten en terugbetalingen. Maar geen zorgen, je staat er niet alleen voor.

Met ons offerteformulier koppelen we je aan specialisten die al je vragen beantwoorden en adviseren over wat voor jou de beste keuze is.

Of je nu een geconventioneerde dokter zoekt of meer wilt weten over een globaal medisch dossier, onze experts helpen je graag.

Vul het formulier in en begin meteen met het verkrijgen van helderheid en zekerheid over je gezondheidszorg. Zo makkelijk kan het zijn!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Tandprothese.
Tussenkomst tandprothese
In dit artikel ontdek je wanneer je recht hebt op terugbetaling voor een tandprothese.
kinesist inschakelen voor nekklachten.
Tussenkomst kinesist
Ben je benieuwd of je een terugbetaling krijgt voor de kinesist? In dit artikel vind je alle informatie over de terugbetaling van je herstelproces.
Lensimplantatie.
Terugbetaling lensimplantatie
Vraag je je af of je in België een terugbetaling kunt krijgen voor een lensimplantatie? In dit artikel vind je het antwoord.