Worden de kosten van de bevalling terugbetaald door de hospitalisatieverzekering?
De komst van je toekomstige baby is een bijzondere en spannende gebeurtenis, maar brengt ook vragen met zich mee over de financiële kant. De voornaamste zorg voor aanstaande ouders is of de kosten van de bevalling worden gedekt door een hospitalisatieverzekering. Het kiezen van de juiste verzekering is een cruciale stap om jezelf en je toekomstige gezin te beschermen tegen onverwachte medische kosten. In dit artikel gaan we dieper in op hoe hospitalisatieverzekeringen omgaan met bevallingskosten. Zo maak je optimaal gebruik van je verzekering tijdens deze essentiële periode.
Inhoud
Is het belangrijk om een hospitalisatieverzekering te hebben als je zwanger bent?
Het is zeker aangeraden om een hospitalisatieverzekering te hebben als je zwanger bent. Een hospitalisatieverzekering dekt namelijk medische kosten bij ziekenhuisopnames. Zo zijn alle bevallingskosten gedekt. Bij eventuele complicaties tijdens de bevalling kan een goede hospitalisatieverzekering essentieel zijn.
Welke kosten precies vergoed worden, verschilt per verzekeraar. De komst van een kleine spruit brengt vaak onverwachte kosten met zich mee. Voor de meest nauwkeurige en actuele informatie kun je het best contact opnemen met je verzekeraar.
Kan je een hospitalisatieverzekering afsluiten als je zwanger bent, of moet je dit vóór de zwangerschap doen?
Het is verstandig om je ruim voor een zwangerschap aan te sluiten bij een hospitalisatieverzekering. Het is belangrijk om voor de bevalling alles in orde te brengen met je hospitalisatieverzekering. Zo ben je verzekerd van dekking voor bevallingskosten en mogelijke complicaties.
Het is echter niet altijd mogelijk om je tijdig aan te sluiten als de bevalling bijvoorbeeld niet is gepland. Doorgaans is de wachttijd 6 maanden.
Wat gebeurt er als je pas na het begin van je zwangerschap een hospitalisatieverzekering afsluit? Dan kan de wachttijd oplopen tot 7 of 9 maanden. De wachttijd kan variëren afhankelijk van de situatie. Je verzekeraar kan je de meest nauwkeurige informatie geven die specifiek op jouw situatie van toepassing is.
Informeer de verzekeraar zodra je bevallen bent en zorg ervoor dat je kindje ook gedekt is door de verzekering. Meestal heb je hiervoor een maand de tijd na de geboorte.
Hoeveel kost een bevalling in het ziekenhuis in België?
Hoeveel een bevalling daadwerkelijk kost, hangt af van een aantal factoren. Na de bevalling kan je recht hebben op een terugbetaling van medische kosten. Hieronder bespreken we de elementen die invloed hebben op de kostprijs.
1. Kosten verschillen als je thuis of in het ziekenhuis bevalt
De kosten van een geboorte variëren afhankelijk van de locatie en de methode van de bevalling. Overweeg je een ziekenhuisbevalling of wil je liever thuis bevallen? In het ziekenhuis worden de kosten in rekening gebracht voor het verblijf, gemiddeld 3 nachten voor nieuwe moeders.
Het kindje krijgt direct na de bevalling medische zorg. Beval je liever thuis, dan betaal je voor de vroedvrouw of arts die de bevalling begeleidt. Wanneer je in een privékliniek bevalt, kunnen de tarieven hoger zijn, maar je krijgt mogelijk extra comfort en zorg.
Als je in een ziekenhuis bevalt, kunnen de kosten variëren afhankelijk van het kamertype dat je kiest. Voor een eenpersoonskamer brengen de meeste ziekenhuizen een kamersupplement in rekening, vaak met ereloonsupplement. Het prijsverschil met een tweepersoonskamer is dat er meestal geen extra kosten zijn.
Waar je gaat bevallen is ook belangrijk. Welk ziekenhuis je kiest, speelt ook een rol in de kosten. Prijzen voor ziekenhuisverblijven kunnen sterk verschillen.
Vraag tijdig na hoe de terugbetaling van de bevallingskosten verloopt. De sociale dienst in het ziekenhuis kan helpen bij administratieve vragen.
2. Keuze voor de bevalling heeft invloed op de kosten
Overweeg je een natuurlijke bevalling of heb je liever een onderwaterbevalling? De kosten van de soort bevalling hebben doorgaans geen invloed op de kostprijs en terugbetaling.
Je keuze kan echter wel invloed hebben op de duur van je ziekenhuisverblijf, wat op zijn beurt de kosten kan beïnvloeden. Een keizersnede gaat bijvoorbeeld vaak gepaard met een verblijf van gemiddeld 5 nachten in het ziekenhuis.
3. Kosten na de bevalling
Er zijn ook kosten verbonden aan de periode na de geboorte. Denk bijvoorbeeld aan kraamzorg, kinesitherapie en mogelijke follow-up behandelingen.
Betaalt je ziekenfonds alle kosten van de bevalling?
Het is in België verplicht om lid te zijn van een ziekenfonds. Het ziekenfonds dekt een groot deel van de gangbare kosten voor bevallingen. Sommige mutualiteiten bieden aanvullende dekkingen aan.
Worden bevallingskosten zoals supplementen gedekt door de verplichte ziekteverzekering?
Je ziekenfonds vergoedt niet alle kosten, met name de supplementen die worden toegevoegd, zoals een toeslag voor een eenpersoonskamer of mogelijk ereloonsupplement.
Kies voor een extra financiële tussenkomst
Met een hospitalisatieverzekering ontvang je extra financiële steun. Als je voor je zwangerschap al verzekerd bent, vergoedt je verzekering de resterende kosten na de tussenkomst van het ziekenfonds. Diverse verzekeraars bieden ook aanvullende polissen aan die van pas kunnen komen tijdens je zwangerschap en bevalling.
Wat is de beste hospitalisatieverzekering voor een zwangere vrouw?
Tijdens je zwangerschap wil je je vooral voorbereiden op je toekomstige gezinnetje. Bij het vergelijken van verzekeraars is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de voorwaarden en dekkingen die worden aangeboden.
Sommige verzekeraars bieden extra voordelen ten opzichte van andere. Hier lees je meer over de dekking van de verschillende hospitalisatieverzekeringen bij zwangerschap en bevalling.
Het is zeker verstandig om reviews en ervaringen van andere klanten te raadplegen om een goed beeld te krijgen van de klantenservice en de afhandelingssnelheid. Zo kun je een weloverwogen keuze maken zonder stress.
Helan [Hospitalia]
De opnamekosten en de voor- en nazorg worden vergoed volgens de Hospitalia-formule die je hebt gekozen. Ben je aangesloten bij Hospitalia Medium of Hospitalia Plus? Dan kun je rekenen op een vergoeding van 20 euro per dag voor kraamzorg na je ziekenhuisopname.
Deze vergoeding kun je aanvragen voor maximaal 7 dagen per bevalling, te beginnen vanaf de dag na je vertrek uit het ziekenhuis. Deze vergoeding is niet van toepassing voor Hospitalia.
Hoewel een thuisbevalling technisch gezien geen ziekenhuisopname is, biedt Helan toch een vergoeding via hospitalisatieverzekeringen:
- Hospitalia: eenmalige uitkering van 300 euro voor alle kosten.
- Hospitalia Medium en Plus: eenmalige uitkering van 700 euro voor alle kosten.
Deze uitkeringen omvatten zowel de voor- als nazorg, wat betekent dat je deze kosten niet afzonderlijk kunt indienen voor een vergoeding.
Ben je aangesloten bij Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus? Dan kun je je pasgeboren baby direct inschrijven, zonder wachttijd en zonder medische vragenlijst.
Let op: Deze regel geldt alleen als je als ouder langer dan 6 maanden bij een Hospitalia-verzekering bent aangesloten of als de wachttijd niet van toepassing is.
CM
Indien je zwanger bent, stuur je eerst een doktersverklaring naar je werkgever. Zo kun je niet ontslagen worden. Moet je vanwege gezondheidsrisico’s vroegtijdig stoppen met werken? Dan krijg je recht op een uitkering door ‘werkverwijdering‘. Hoewel niet verplicht, wordt de NIP-test vaak aanbevolen en ook terugbetaald door CM.
Informeer CM aan het begin van je moederschapsverlof over je verwachte bevallingsdatum:
- Laat het juiste formulier invullen.
- Of dien een doktersattest in.
Nadien ontvang je een informatieblad van CM dat je ingevuld moet terugsturen. CM vraagt je loongegevens op bij je werkgever of werkloosheidsdienst, en je ontvangt een uitkering tijdens je moederschapsverlof.
Bij CM kan je rekenen op kraamzorg voor de ondersteuning bij de verzorging van je baby of bij huishoudelijke taken, al vanaf het begin van je zwangerschap. Je kunt deze zorg aanvragen via:
- Een erkende gezinszorgdienst.
- De Zorglijn.
Voor het indienen van een terugbetalingsaanvraag stuur je de factuur naar CM via:
- De Mijn CM–app.
- Een CM–brievenbus.
Solidaris
Elke bevalling is anders en niet elke bevalling verloopt volgens het geboorteplan. Informeer je daarom goed bij zowel je ziekenhuis als je ziekenfonds om onaangename financiële verrassingen te voorkomen. Vraag je gynaecoloog of het ziekenhuis om een inschatting van de kosten te maken.
Na de bevalling ontvang je een factuur met het bedrag dat je zelf moet betalen. Dit bedrag omvat alle remgelden en eventuele kamer- en ereloonsupplementen. Het deel dat door de ziekteverzekering wordt vergoed, wordt rechtstreeks aan het ziekenfonds gefactureerd.
Wil je je aansluiten bij een hospitalisatieverzekering? Vul het formulier in en vergelijk verschillende verzekeraars
Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Dat is geen enkel probleem! Door ons onderstaande offerteformulier in te vullen, kom je in contact met verschillende verzekeraars. Zodra je een weloverwogen keuze hebt gemaakt, kun je je aanmelden bij de verzekeraar die het beste bij je past.
Met een goede hospitalisatieverzekering kun je met een gerust hart je kindje ter wereld zetten, wetende dat je goed bent voorbereid op eventuele medische kosten.