Tussenkomst tandprothese: wanneer heb ik recht op een tussenkomst en wat zijn de voorwaarden?

Wie heeft er recht op een tussenkomst bij een tandprothese? Een tandprothese kan erg duur zijn en het is niet altijd duidelijk op hoeveel terugbetaling je nu recht hebt. Ontdek in dit artikel alles over de tussenkomst bij de verschillende ziekenfondsen zodat je beter kunt bepalen welk ziekenfonds het best aan jouw behoeften voldoet!

Wat is de prijs van een tandprothese?

De prijs van een tandprothese hangt af van de soort prothese die geplaatst wordt. De gemiddelde kost van een tandprothese is rond de 800 euro per boven of onderkaak.

Toch betalen veel mensen meer voor hun tandprothese. Voor sommige protheses kan de prijs zelfs oplopen tot wel 2.000 euro.

De exacte prijs voor een tandprothese zal afhangen van jouw wensen en noden. Het kan nuttig zijn om je hierover te informeren bij jouw tandarts.

Veel hangt af van het feit of je orthodontist geconventioneerd is. Geconventioneerd betekent dat de orthodontist de vooropgestelde tarieven volgt. Is hij niet geconventioneerd, dan kan hij kiezen welke prijzen hij vraagt. Je kan checken of je orthodontist geconventioneerd is door het RZIV-nummer in te voeren op hun website.

Achteraf moet je natuurlijk ook nog kosten bijrekenen in je mondzorgtraject voor reparaties en controleafspraken bij je tandarts.

De mutualiteit die bij jou past?
Contacteer hier een specialist.

Hoeveel krijg ik terug voor een prothese?

In sommige gevallen heb je recht op een wettelijke terugbetaling. Die terugbetaling geldt voor mensen boven de 50 jaar.

Je geniet vanaf je 70 jaar van een eenmalige terugbetaling voor de plaatsing van twee implantaten en het bijhorende materiaal om de prothese op z’n plaats te houden.

Om de 7 jaar heb je opnieuw recht op een terugbetaling. Let wel op: een vaste tandprothese of tandburg wordt niet terugbetaald. 

Ook voor jongeren is er in sommige gevallen een tussenkomst bij een tandprothese. Belangrijk is dan wel dat de terugbetaling goedgekeurd moet worden door de Technische Tandheelkundige Raad (TTR) van het RIZIV. De prothese wordt dan hoogstens eenmaal per jaar en per kaak uitbetaald. 

Om je terugbetaling te ontvangen, bezorg je een getuigschrift aan je ziekteverzekering. Wanneer je als jongere recht hebt op een terugbetaling, dan voeg je bij het aanvragen het formulier toe van de tandheelkundige raad. 

Hoeveel tussenkomst je krijgt van het ziekenfonds wanneer je geen recht hebt op wettelijke terugbetaling voor een tandprothese hangt af van mutualiteit tot mutualiteit.

Over het algemeen krijg je tussen de 15 en 25% van de prothese terug. Een uitzondering is de Christelijke Mutualiteit, die een terugbetaling tot 60% voorziet, van maximaal 1.050 euro.

50- of 70-plussers hebben recht op een wettelijke terugbetaling en ook voor sommige jongeren met een specifieke aandoening is er een terugbetaling.

Man en tandarts overleggen over tandprothese.

Wanneer heb ik recht op terugbetaling?

Elk ziekenfonds heeft andere regels als het aankomt op de terugbetaling. Hieronder lijsten we de voorwaarden van verschillende ziekenfondsen.

Om de ziekenfondsen grondig te vergelijken, kan het een goed idee zijn om een specialist te raadplegen die jou helpt om een ziekenfonds te kiezen dat bij jou past.

Voorwaarden ziekenfonds

Terugbetaling Helan

Helan voorziet een extra voorzekering ‘Dentalia plus‘ die tandprothesen terugbetaalt. Door jaarlijks naar de tandarts te gaan, ligt het terugbetaalde bedrag hoger. 

Voor wie het voorbije jaar naar de tandarts ging, wordt door de extra verzekering tot 80% van het effectief betaalde bedrag terugbetaald.

Zoniet, dan heb je recht op een terugbetaling tot 50%. Je moet daarvoor wel al 12 maanden klant zijn van Dentalia Plus en de tegemoetkomingen mogen niet meer zijn dan het grensbedrag per aansluitingsjaar.

Terugbetaling CM

Wie is aangesloten bij de Christelijke Mutualiteit krijgt  40% van de kosten van een tandprothese terugbetaald, tot 1.050 euro. 

CM-leden met verhoogde tegemoetkoming krijgen 75% tot 1.050 euro en voor prothesen geplaatst voor 1 januari 2024 is de terugbetaling 60% in plaats van 40%, met hetzelfde maximumbedrag van 1.050 euro per twee kalenderjaren.

Voorwaarden daarbij zijn wel dat het gaat om een nieuwe prothese en niet om een reparatie. Daarnaast moet de prothese ook geplaatst worden door een tandarts die erkend is door het Riziv. 

Terugbetaling VNZ

Je kan alleen voor bedragen hoger dan 200 euro een tegemoetkoming van 25% ontvangen (max. 1.200 euro om de 2 jaar). Kosten die in het buitenland gemaakt zijn, worden dan weer niet vergoed. Je komt enkel in aanmerking wanneer je geen recht hebt op wettelijke terugbetaling.

Terugbetaling Solidaris

De regeling bij Solidaris is erg gelijkaardig. Solidaris betaalt om de twee jaar tot maximaal 1.050 euro terug voor onder andere tandprothesen. Je krijgt 20% terugbetaald van het bedrag dat je zelf betaalde.

Man bekijkt tandverzekering.

Veelgestelde vragen

Wat kost een kunstgebit of klikgebit in België?

+
Een gemiddelde tandprothese in België kost rond de 1.400 euro. De kosten voor een kunstgebit kunnen wel sterk verschillen van gebit tot gebit. Zo kunnen het soort gebit, de grootte van het gebit en het aantal tanden dat getrokken moet worden invloed hebben op de prijs.

Zo zal een gedeeltelijk kunstgebit minder kosten dan een volledig kunstgebit. Wie kiest voor een klikgebit zal doorgaans ook meer geld kwijt zijn dan iemand die kiest voor een klassiek kunstgebit. Wat de beste optie is voor jou, kan je overleggen met jouw orthodontist.

Verschillende verzekeringen hebben regelingen voor de terugbetaling van een kunstgebid. Over het algemeen bedraagt de terugbetaling van een kunstgebit rond de 75%.

Hoe vaak heb ik recht op een vergoeding voor een kunstgebit?

+

Aan een kunstgebit zijn enkele voorwaarden verbonden. Meestal hebben verzekeraars een bepaalde termijn waarbinnen ze een nieuw kunstgebit vergoeden. Om te weten wat jouw verzekeraar vergoedt, raadpleeg je best de site van je verzekeraar. Over het algemeen is zo een termijn ongeveer 5 jaar. 

Op zoek naar de beste mutualiteit? Vul het offerteformulier in en vergelijk verzekeraars

Op zoek naar de beste mutualiteit voor jouw situatie? Wil je alles weten over de tussenkomst bij een tandprothese? Door een expert te contacteren, krijg je advies op maat van jouw persoonlijke situatie.

Zo ben je verzekerd van de beste optie voor jou. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via het onderstaande formulier en vergelijk eenvoudig je opties.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?

2*. Wat is je hoofdactiviteit?

3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?

4. Beschrijf uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Wervelkolom.
Terugbetaling chiropractor
In dit artikel ontdek je alles over chiropractie en de mogelijkheden voor terugbetaling.
Vrouw doet een laserontharing.
Terugbetaling laserontharing
Vraag je je af of er in België terugbetaling is voor laserontharing? In dit artikel ontdek je het antwoord.
Jongen met beperking in een rolstoel in een bibliotheek.
Terugbetaling rolstoel
Ontdek hier wanneer je in aanmerking komt voor terugbetaling van een rolstoel. Je leert ook meer over de hernieuwingstermijn.