Terugbetaling griepvaccin: welke vaccins? Inclusief prijs, voorwaarden en overzicht
Hoe zit het nu juist met de terugbetaling van een griepvaccin? In het najaar doet de griep weer de ronde en de beste bescherming is een vaccin. Van de griep kun je erg ziek worden, en het is beter te voorkomen dan te genezen. Vind je het moeilijk om wegwijs te worden uit de wettelijke terugbetaling, de terugbetaling door de mutualiteit en de verschillende soorten griepvaccins? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de kosten en terugbetaling van een griepvaccin.
Inhoud
Wat kost een griepprik 2024?
Een griepvaccin kost ongeveer 17 euro, afhankelijk van het merk. Dit bedrag is zonder korting voor risicopersonen, die echter recht hebben op een terugbetaling. Personen met recht op een verhoogde terugbetaling krijgen daarnaast nog een extra korting.
Wie betaalt de kosten van griepvaccinatie?
Wie recht heeft op een wettelijke korting, krijgt deze van het ziekenfonds waarbij hij of zij is aangesloten. De korting wordt automatisch verrekend wanneer je het vaccin gaat halen, dus je hoeft deze niet voor te schieten.
Sommige bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid aan om zich te laten vaccineren door een arbeidsgeneeskundige in dienst. In dergelijke gevallen betaalt de werkgever voor het vaccin, waardoor het voor de werknemer gratis is.
Heb je geen recht op wettelijke terugbetaling van het griepvaccin, of regelt je werkgever geen vaccinaties? Dan kun je bij sommige mutualiteiten toch nog een terugbetaling aanvragen!
Voor meer informatie over de verschillende mutualiteiten en de mogelijkheden voor terugbetaling kan het nuttig zijn om met een specialist te spreken.
Wie heeft recht op een gratis griepvaccin?
Al wie verblijft in een gesubsidieerde zorginstelling, heeft recht op een volledige terugbetaling van het griepvaccin. Het kan gaan om woonzorgcentra, psychiatrische instellingen en instellingen voor personen met een beperking.
Welke vaccins worden terugbetaald? [Overzicht]
Er bestaan twee groepen van griepsvaccins die wettelijk worden terugbetaald:
- De vaccins Alpharix-Tetra®, Vaxigrip Tetra® en Influvac Tetra®: deze vaccins worden terugbetaald voor wie behoort tot een risicogroep. Daarvoor moet de dokter op het voorschrijft vermelden dat het gaat om een derdebetalersregeling.
- Het vaccin Efluelda®: omdat de gegevens over dit vaccin nog beperkt zijn, wordt het enkel terugbetaald aan personen boven de 65 jaar die verblijven in een woonzorgcentrum of personen van meer dan 75 jaar waarvan de dokter vaststelt dat een griepvaccin met hoge dosis noodzakelijk is.
Terugbetaling van griepvaccinatie door het ziekenfonds
Naast de wettelijke terugbetaling betalen veel ziekenfondsen ook (een deel van) het griepvaccin terug voor wie geen recht heeft op tussenkomst.
Houd er rekening mee dat het remgeld van je doktersbezoek, waar de spuit wordt gezet, niet wordt terugbetaald. Het kan handig zijn om een specialist te contacteren om mutualiteiten te vergelijken. Zo ben je zeker dat je de mutualiteit kiest die bij jou past.
Hieronder geven we alvast een handig overzicht.
CM [Christelijke Mutualiteit]
De Christelijke Mutualiteit geeft als enige mutualiteit geen tegemoetkoming voor het griepvaccin. Je hebt wel nog recht op de wettelijk voorziene korting als je risicopatiënt bent.
VNZ [Vlaams & Neutraal Ziekenfonds]
Bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds krijg je 50 procent terugbetaald van je vaccinatie, tot een maximum van € 50 per kalenderjaar.
Ook als je al een tegemoetkoming ontvangt via de wettelijke ziekteverzekering, krijg je nog 50 procent van je remgeld terug tot maximum € 5.
Solidaris
Solidaris geeft jaarlijks maximaal 25 euro per persoon per kalenderjaar voor vaccins die in België erkend en aangekocht zijn. Je kan dit dus ook gebruiken voor je griepvaccin.
Helan
Bij Helan kun je de aankoop van je griepvaccin volledig terugbetaald krijgen. Voor griepvaccins, pneumokokkenvaccins of het vaccin tegen het humaan papillomavirus kun je jaarlijks tot 25 euro terugvragen.
Veelgestelde vragen
Wanneer laten vaccineren?
Waarom is een griepvaccin belangrijk?
Ook is er minder kans dat al aanwezige ziektes erger worden bij besmetting. Ook voor wie niet tot een risicogroep behoort, kan het een goed idee zijn om zich te laten inenten. Zo bescherm je de mensen in jouw omgeving die mogelijk wel tot een risicogroep behoren
Wie behoort tot de risicogroepen voor een griepvaccin?
– 65-plussers.
– Zwangere vrouwen.
– Mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma of COPD, een lever- of nierziekte, of chronische spierziekte, of met diabetes.
– Mensen met verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling zoals chemo.
– Al wie in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking opgenomen is.
– Iedereen die in de gezondheidssector werkt.
– Iedereen die onder hetzelfde dak woont met deze risicopersonen of met kinderen jonger dan 6 maanden.
Op zoek naar advies op maat? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten
Wil je meer informatie over de terugbetaling van het griepvaccin? Weet je niet welke mutualiteit het beste bij jou past? Door het onderstaande formulier in te vullen, kom je gratis en vrijblijvend in contact met specialisten die jou advies op maat kunnen bieden. Zo ben je zeker van de beste oplossing voor jouw situatie.
Overzicht van terugbetalingen: