Wat is het beste ziekenfonds voor zelfstandigen?

Wat is het beste ziekenfonds voor zelfstandigen? Elk ziekenfonds en elk sociaal verzekeringsfonds kan je een ander voordelenpakket bieden. Lees hier meer over hoe een ziekenfonds zelfstandigen helpt met de wettelijke ziekteverzekering en hoe je medische kosten kan besparen door je aan te sluiten. Zoek het ziekenfonds dat voor jou het meest voordelig is als zelfstandige en maak een geïnformeerde beslissing door ze onderling te vergelijken.

Waarom zou ik me als zelfstandige aansluiten bij een ziekenfonds?

Dankzij je aansluiting bij een ziekenfonds ben je verzekerd voor gezondheidszorg. Dit is essentieel voor zelfstandigen, die zich moeten beschermen tegen gezondheidsproblemen en ongevallen, wat een significante impact kan hebben op hun persoonlijke leven en bedrijfsvoering.

In België is iedereen die ouder is dan 25 jaar, of jonger dan 25 jaar en werkzaam (ook zelfstandigen), verplicht om zich aan te sluiten bij een erkend ziekenfonds.

Als zelfstandige draag je bij aan de sociale zekerheid door je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en driemaandelijks bijdragen te betalen. Deze bijdragen zorgen voor toegang tot ziekteverzekering en andere sociale beschermingsmechanismen.

Indien je verzuimt je aan te sluiten, zal het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen je eerst oproepen om dit alsnog te doen. Negeer je deze oproep, dan word je automatisch aangesloten bij de Nationale Hulpkas voor Zelfstandigen.

Een man houdt een pen vast en tekent een contract.

Heb ik recht op een ziekte-uitkering als zelfstandige?

Ja. Als je aangesloten bent bij een ziekenfonds heb je recht op een ziekte-uitkering als zelfstandige. Dat kan door de gezondheidsverzekering enerzijds en anderzijds door de uitkeringsverzekering bij arbeidsongeschiktheid.

Gezondheidsverzekering als je ziek bent

De gezondheidsverzekering biedt bescherming tegen zowel kleine als grote gezondheidsrisico’s. Je mutualiteit biedt financiële steun voor doktersbezoeken, zoals bij verkoudheid of griep, en vergoedt eveneens korte ziekenhuisopnames die volgen op een consultatie.

Uitkeringsverzekering bij arbeidsongeschiktheid

Na een wachttijd van zeven dagen, ontvang je bij meer dan zeven dagen arbeidsongeschiktheid een dagvergoeding van je uitkeringsverzekering bij arbeidsongeschiktheid. Deze vergoeding ontvang je voor elke werkdag, met uitzondering van zon- en feestdagen.

In het eerste jaar, de periode van primaire arbeidsongeschiktheid, is er nog geen sprake van gelijkstelling wegens ziekte.

Deze toekenning start vanaf het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid, de invaliditeitsfase. Het basisbedrag van de vergoeding is afhankelijk van je gezinssituatie.

Op zoek naar een ziekenfonds?
Vraag hier meer info.

Hoe sluit ik me als zelfstandige aan bij een ziekenfonds?

Nog voor je aan de slag gaat als zelfstandige, moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dat is de eerste stap. Word je zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Weet je wat je onderneming als zelfstandige gaat zijn? Dan ben je klaar om je in te schrijven via je ziekenfonds of een sociaal secretariaat. 

Je kan je online inschrijven of fysiek langsgaan op kantoor. Als je langsgaat, kan je altijd meer en vooral gepersonaliseerde informatie vinden. Zo weet je dat je de juiste keuze maakt voor jouw zelfstandige onderneming. Let op! Je statuut later laten aanpassen kost ook geld.

Een sociaal secretariaat beschikt meestal over een ondernemingsloket dat je kan helpen bij de administratieve klus om je zaak in te schrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Een zelfstandige man leest een contract aan een tafel met een laptop.

In hoofdberoep

De sociale bijdrage die je moet betalen als zelfstandige in hoofdberoep wordt berekend op basis van je netto belastbaar inkomen van drie jaar geleden.

Indien je huidige inkomen significant verschilt van dat van drie jaar geleden, kun je een herziening van deze berekening aanvragen.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) herziet na twee jaar je bijdragen en kan je vragen om meer te betalen of je kunt een terugbetaling ontvangen van het sociale verzekeringsfonds, afhankelijk van de werkelijke inkomsten. Als beginnend zelfstandige word je normaliter de minimumbijdrage aangerekend.

Na je aansluiting bij een ziekenfonds ontvang je een bewijs van aansluiting. Dit bewijs dien je voor te leggen aan het ziekenfonds om je inschrijving als zelfstandige te voltooien.

In bijberoep

Ook als zelfstandige in bijberoep is het noodzakelijk je onderneming in te schrijven bij een sociaal loket. Dit loket biedt verdere begeleiding en geeft uitleg over wat je in jouw specifieke situatie wel en niet kunt doen.

Een belangrijk verschil is dat de opbouw van sociale rechten als zelfstandige in bijberoep beperkter is, omdat je deze rechten voornamelijk opbouwt via je hoofdberoep, zoals bijvoorbeeld wanneer je als ambtenaar werkt. Het is daarom essentieel om goed te begrijpen welke impact je bijberoep heeft op je sociale zekerheidsstatus.

Welk ziekenfonds is het beste voor mij als zelfstandige?

Elk ziekenfonds zal je hetzelfde basispakket aanbieden. Een duidelijk verschil is het kleine verschil in ziekenfondsbijdrage tussen de mutualiteiten.

Als zelfstandige is het veel interessanter om te kijken naar de extra voordelen van de ziekenfondsen en om zo de beste voor jouw situatie uit te kiezen.

Een vrouw geeft een uitleg aan een zelfstandige bij een laptop.

Hoeveel krijg ik van de ziekenkas als zelfstandige?

Ben je arbeidsongeschikt en volledig in regel met de sociale zekerheid? Dan heb je recht op uitkeringen via het ziekenfonds.

De hoogte van je dagvergoeding hangt af van je gezinssituatie. Personen met ten laste of alleenstaanden ontvangen een hogere dagvergoeding dan zij die wettelijk samenwonen.

Je hebt recht op een dagvergoeding na zeven dagen arbeidsongeschiktheid. Deze vergoeding wordt berekend per dag en wordt uitgedrukt in euro. Het gaat telkens om een dagelijks budget uitgedrukt in euro per dag in onderstaande tabel.

GezinssituatieMinder dan 8 dagenEerste jaarNa één jaar zonder gelijkstellingNa één jaar met gelijkstelling
Met gezinslast€ 0€ 76,42 € 76,42 € 76,42
Alleenstaand€ 0€ 60,56 € 60,56 € 60,56 
Samenwonend€ 0€ 46,45 € 46,45 € 51,93 

Hoe ondersteunt een ziekenfonds zelfstandigen?

Een ziekenfonds biedt je meer dan enkel sociale zekerheid. Zoek goed welke andere voordelen een ziekenfonds jou kan bieden als zelfstandige.

Wil jij weten hoe een ziekenfonds jou helpt als zelfstandige?
Vul dan snel dit formulier in en krijg gratis advies op maat!
arrow Krijg advies

Veelgestelde vragen

Wanneer ben je precies arbeidsongeschikt?

+
Als je ziek bent of wanneer je een ongeval hebt gehad waardoor je je beroep voor een langere periode niet kan uitvoeren, dan ben je arbeidsongeschikt. Dat kan gaan over fysieke letsels, maar ook om psychisch lijden zoals een burn-out of een depressie.

Je ziekenfonds kan je officieel arbeidsongeschikt verklaren zodra je fysiek of mentaal in de problemen komt. Heb je een getuigschrift van je arts? Geef het dan zo snel mogelijk door aan je ziekenfonds.

Wat is het verschil tussen een sociaal verzekeringsfonds, een ziekenfonds en een mutualiteit?

+
Een ziekenfonds en een mutualiteit zijn hetzelfde. Een mutualiteit is een populaire term in België om naar die vorm van sociale zekerheid te verwijzen.

De mutualiteiten en de sociale verzekeringsfondsen beheren de administratie van de verplichte sociale verzekeringskosten en -bijdragen.

Het grote verschil is dat een sociaal verzekeringsfonds vooral voor zelfstandigen bestaat. Het ondersteunt hen bij administratieve taken en biedt hen sociale zekerheid.

Wil je als zelfstandige ziekenfondsen vergelijken? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Je las in dit artikel wat een ziekenfonds kan doen voor jou als zelfstandige en waarom je verplicht bent om bij te dragen aan de sociale zekerheid.

Wil je als zelfstandige een vergelijking maken van alle ziekenfondsen en sociale secretariaten en zo de beste keuze maken voor jouw situatie? Vul dan het offerteformulier hieronder in en kom rechtstreeks in contact met specialisten.

Hun advies is steeds gratis en vrijblijvend, dus maak er zo veel mogelijk gebruik van zodat je meteen de juiste keuze maakt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.