Terugbetaling mutualiteit: hoelang duurt de terugbetaling en wat wordt er precies terugbetaald? Overzicht

Snap je soms ook maar weinig van hoe dat nu precies zit met die mutualiteiten en hun terugbetalingen? En hoe lang moet je eigenlijk wachten op dat beetje geld dat je terugkrijgt? Of beter nog, wat krijg je terugbetaald? Geen zorgen, je bent niet de enige. In dit artikel zetten we alles op een rijtje over de terugbetaling van een mutualiteit.

Hoe verloopt de terugbetaling van de zorgverzekering?

Het begrijpen van terugbetalingen door je mutualiteit kan soms voelen als een doolhof, vooral als het gaat om de kleine lettertjes. Ooit stilgestaan bij wat er gebeurt na dat doktersbezoek, die rit naar de apotheek, of dat noodzakelijke tandartsbezoek? Je levert simpelweg je bewijs van betaling of het getuigschrift in bij je ziekenfonds.

Afhankelijk van jouw specifieke verzekering en de zorg die je hebt ontvangen, wordt er een deel van de kosten terugbetaald.

Dit deel dat je terugkrijgt, noemen we de tegemoetkoming, en wat je zelf betaalt heet het remgeld. Zo blijft de zorg toegankelijk en betaalbaar.

Wat vergoedt de mutualiteit?

Maar wat vergoedt de mutualiteit nu precies? Denk aan de momenten dat je bij de dokter zit, een nieuwe bril nodig hebt, of die kies eindelijk laat trekken. Wat krijg je terug en wat niet?

Jouw ziekenfonds staat klaar voor een heel menu aan medische diensten, van die doktersafspraak tot de apotheek op de hoek voor je voorgeschreven medicatie. Duik eens in de lijst van geneeskundige diensten, of snuffel rond op de RIZIV-site, om precies te zien wat er onder jouw dekking valt.

Geconventioneerde arts of niet?

Het is ook belangrijk om te weten of je arts geconventioneerd is of niet. Een geconventioneerde zorgverlener hanteert de tarieven die zijn overeengekomen met de ziekteverzekering, wat vaak resulteert in lagere kosten voor jou als patiënt.

Niet-geconventioneerde artsen mogen hun eigen tarieven bepalen, wat kan betekenen dat je meer uit eigen zak betaalt, bovenop het remgeld. Wil je hier meer over weten of heb je specifieke vragen, raadpleeg dan de website van het RIZIV of neem contact op met je mutualiteit.

Maximaliseer je terugbetalingen
Kies het ziekenfonds dat écht voor je zorgt.
arrow Start de vergelijking

Hoelang duurt terugbetaling ziekenfonds?

De terugbetaling door je mutualiteit hangt af van je situatie en de aard van de zorg. Het kan variëren van enkele dagen tot weken. Voor de meest accurate info, check de website van je ziekenfonds.

Let op: je vraag en het overleg van je arts of apotheker spelen een rol

Niet alles wordt volledig vergoed. Voor specifieke behandelingen, zoals bij een geconventioneerde zorgverlener, gelden andere regels. Zie de ‘nomenclatuur’ op de website van het RIZIV voor details over wat en hoeveel er vergoed wordt. Jouw persoonlijk aandeel in de kosten is ook belangrijk om te weten.

Wat wordt er allemaal terugbetaald door de mutualiteit?

Wat je mutualiteit precies terugbetaalt, hangt af van je gekozen pakket en de afspraken binnen jouw ziekenfonds. Over het algemeen kan je rekenen op een tegemoetkoming voor doktersbezoeken, zowel bij de huisarts als bij specialisten.

Ook kosten voor medicatie, vaak op voorschrift van je arts, worden gedeeltelijk vergoed. Dit geldt eveneens voor behandelingen bij de tandarts, fysiotherapie en soms zelfs psychologische hulp, afhankelijk van je mutualiteit.

Verder zijn er ook vergoedingen beschikbaar voor medische hulpmiddelen, zoals brillen, lenzen, en orthopedische steunen.

Ziekenhuisopnames en de daaraan gekoppelde behandelingen worden onder bepaalde voorwaarden ook gedeeltelijk terugbetaald.

Belangrijk om te weten is dat voor veel van deze vergoedingen een zogenaamd ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’ nodig is, dat je zorgverlener invult.

In sommige gevallen kan de zorgverlener dit direct elektronisch naar je mutualiteit sturen, waardoor je zelf minder hoeft te regelen.

Lijst met terugbetalingen

Je komt mogelijk in aanmerking voor een terugbetaling van de mutualiteit voor een breed scala aan behandelingen en hulpmiddelen. Denk hierbij aan osteopathie, logopedie, diëtetiek, orthodontie, griepvaccinaties, maagverkleining, cataract– en ooglidoperaties, chiropractie, laserontharing, tandprotheses, kinesitherapie, lensimplantaten, hypnotherapie, zonnecrème, gehoorapparaten, steunzolen, activiteiten van de jeugdbeweging, en mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen. Voor gedetailleerde informatie over de terugbetalingsmogelijkheden, nodigen we je uit ons offerteformulier te raadplegen.

Wat houdt de eigen bijdrage in en hoe functioneert deze?

De eigen bijdrage, dat is wat jij zelf op tafel legt voor medische zorg nadat je ziekenfonds een handje heeft geholpen. Dit zorgt ervoor dat we allemaal net wat bewuster en verantwoordelijker omgaan met de zorg die we krijgen.

Eigen bijdrage versus eigen risico

De eigen bijdrage betaal je per medische verstrekking, terwijl het eigen risico een jaarlijks maximumbedrag is dat je eerst zelf moet betalen voordat de ziekteverzekering bijdraagt. In België ligt de focus vooral op de eigen bijdrage per zorgverstrekking.

Spaarvarken dokter.

Veelgestelde vragen

Wat is riziv?

+
Het RIZIV speelt een belangrijke rol in hoe onze gezondheidszorg en ziekteverzekering in België functioneren. Dankzij dit instituut is medische zorg voor iedereen bereikbaar en wordt een stuk van de kosten gedragen door de ziekteverzekering. Zo blijft gezond blijven haalbaar en betaalbaar voor iedereen.

Wat is remgeld?

+
Remgeld, dat is wat jij zelf bijlegt als je medische hulp krijgt. Nadat je mutualiteit een deel heeft terugbetaald, is dit het stukje dat voor jouw rekening komt. Het is eigenlijk jouw deel van de kosten voor bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter, je medicatie of andere gezondheidszorg.

Hoeveel krijg ik terug van een doktersbezoek?

+
Hoeveel krijg je terug na een bezoek aan de dokter? Dat hangt af van een paar dingen, zoals of je dokter afspraken heeft met de ziekteverzekering en wat voor soort bezoek het was. Meestal betaalt je ziekenfonds een goed deel van de kosten terug, maar een stukje, het zogenaamde remgeld, komt voor jouw rekening.

Wil je precies weten hoe dit zit? Een kijkje op de RIZIV-website of een belletje naar je eigen mutualiteit geeft je alle details die je nodig hebt.
Terugbetaling van een mutualiteit vergelijken voor de beste opties.

Vul het offerteformulier in en vergelijk ziekenfondsen

Wil je echt de mutualiteit vinden die perfect bij jou past? Neem dan even de tijd om ons offerteformulier in te vullen. Het is een kleine moeite die een groot verschil kan maken. Zo kun je gemakkelijk zien welke mutualiteit jou de meeste voordelen biedt omtrent een terugbetaling.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.