Hoe hoog zijn de ziekenhuiskosten zonder hospitalisatieverzekering?

Hoe hoog zijn ziekenhuiskosten zonder hospitalisatieverzekering? Een hospitalisatieverzekering lijkt duur, maar ze kan je hoge hospitalisatiekosten besparen wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Hieronder lees je meer over de ziekenhuiskosten zonder hospitalisatieverzekering en wat de voordelen zijn van verzekerd te zijn. Meer weten? Kom via het formulier hieronder in contact met specialisten voor advies op maat.

Wat zijn de gevolgen van geen hospitalisatieverzekering?

Als je opgenomen wordt in het ziekenhuis zonder hospitalisatieverzekering, zullen de kosten hoog oplopen. De verplichte ziekteverzekering zal een klein deel van je medische kosten dekken, maar je zal een aanzienlijk deel zelf moeten betalen.

Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden om je te laten verzekeren. Zo ben je beschermd tegen de ziekenhuiskosten die buiten de verplichte ziekteverzekering van de sociale zekerheid vallen.

Een dokter met een witte latexhandschoen tikt op een scherm met informatie over een hospitalisatieverzekering

Hoeveel kost ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering?

Een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering kost dus veel geld. Maar hoeveel precies? Dat hangt af van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent.

Je mutualiteit dekt altijd een deel van de kosten, maar de totale kost van een ziekenhuisopname hangt af van een aantal factoren.

De kost van een ziekenhuisopname omvat onder meer de kosten van geneesmiddelen, het ereloon van een arts of specialist, verzorging, verpleging en de kosten van de kamer.

Gemeenschappelijke kamer versus eenpersoonskamer

Wil je besparen op je ziekenhuisfactuur? Kies dan voor een gemeenschappelijke kamer. Het ziekenhuis rekent namelijk een kamersupplement aan wanneer je een eenpersoonskamer neemt.

De prijs van zo’n kamersupplement verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Dat kan je rekening doen verdubbelen als je niet verzekerd bent. Dat kamersupplement wordt niet terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering.

Je arts of ziekenhuis mag je niet onder druk zetten om een eenpersoonskamer te nemen tenzij je een besmettingsgevaar bent. In dat geval, of wanneer je een eenpersoonskamer krijgt door een tekort aan gemeenschappelijke kamers, moet je het kamersupplement niet betalen.

Wil je meer weten over de terugbetaling van een kamer?
Vul dan snel dit formulier in voor meer info!
arrow Vergelijk gratis prijzen

Verblijf je lang in het ziekenhuis?

Verblijf je lang in het ziekenhuis? Dan betaal je voor de overnachtingen en je maaltijden. Bij een daghospitalisatie krijg je normaal geen maaltijd. De prijs van een lang verblijf verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis.

Vaak is de eerste dag van je hospitalisatie de duurste. Daarna rekenen de meeste ziekenhuizen een vaste (lagere) prijs per dag aan.

Persoonlijk aandeel

Je persoonlijk aandeel is het deel van de hospitalisatiekosten dat je zelf moet betalen. De kost is iets lager dankzij de tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering. 

De rest van de kost hangt af van een aantal externe factoren. Heb je bijvoorbeeld personen ten laste of heb je een speciaal statuut? Dan geniet je een voordelig tarief en zal je persoonlijk aandeel kleiner zijn.

Een man in een wit hemd berekent ziekenhuiskosten met een rekenmachine en een volle bureau.

Bijkomende kosten

Het persoonlijk aandeel omvat ook bijkomende kosten. De ziekenhuiskosten zonder hospitalisatieverzekering zijn zo hoog omdat je de bijkomende kosten volledig zelf moet betalen.

Materiaal dat gebruikt wordt tijdens de operatie wordt niet gedekt door de ziekteverzekering van je ziekenfonds. Hechtingen, protheses, pennen, schroeven etc. worden dus niet zomaar terugbetaald.

Heb ik echt een hospitalisatieverzekering nodig?

In principe niet, maar het is sterk aangeraden om wel een hospitalisatieverzekering te nemen. Je kan op elke leeftijd ernstig ziek worden of een zwaar ongeval hebben.

Het is zeker geen overbodige luxe om een hospitalisatieverzekering te hebben. Hieronder vind je een opsomming van de voordelen van zo’n verzekering.

Voordelen

Als je een hospitalisatieverzekering hebt, krijg je een tussenkomst van je ziekenfonds in het geval van:

  • Hospitalisatiekosten bij zware ziektes, ongevallen, zwangerschap, bevalling & palliatieve zorg.
  • Bijkomende kosten zoals verblijfskosten, erelonen van artsen en specialisten, verzorging door verpleging, geneesmiddelen & medisch materiaal.
  • Ambulante kosten na je hospitalisatie zoals geneesmiddelen, radiografie, vervolgconsultaties, etc.
  • Waarborg zware ziektes: kosten van de behandeling van een ernstige ziekten zoals kanker, MS of diabetes.
  • De kosten van sommige esthetische ingrepen.

Neem een hospitalisatieverzekering zodat je in bovenstaande gevallen het volle bedrag niet zelf moet betalen. Steun daarvoor op de solidariteit en de budgetten van de sociale zekerheid en je hospitalisatieverzekering.

Heeft CM de beste hospitalisatieverzekering in België?

Het is moeilijk te zeggen welk ziekenfonds de beste hospitalisatieverzekering heeft voor de beste prijs. De hospitalisatieverzekering van de Christelijke Mutualiteiten is de goedkoopste, maar ze biedt je veel minder voordelen dan andere hospitalisatieverzekeringen.

Wil je een ziekenfonds dat je een grotere of uitgebreidere tussenkomst kan bieden, zeker in geval van zware ziektes? Vergelijk dan via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend de prijzen van hospitalisatieverzekeringen bij verschillende mutualiteiten.

Drukke hal in een ziekenhuis met twee verpleegsters, een man met een rollend bed en een oudere vrouw in een rolstoel rondlopen.

Veelgestelde vragen

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

+
Nee. Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht. Het is een extra verzekering bovenop de verplichte ziekenverzekering van de sociale zekerheid. Een arts in België zal je dus behandelen of je verzekerd bent of niet.

Wat dekt een hospitalisatieverzekering niet?

+
Je hospitalisatieverzekering zal je niet terugbetalen voor nietmedische uitgaven tijdens je ziekenhuisverblijf. Telefoongesprekken, wifi-gebruik, een extra koelkast of andere niet-medische kosten worden door een groot deel van de hospitalisatieverzekeringen niet terugbetaald.

Wat als ik geen ziekteverzekering heb in België?

+
Als je niet aangesloten bent bij een erkende mutualiteit, dan word je automatisch aangesloten bij de gratis Hulpkas voor Ziekteen Invaliditeitsverzekering (HZIV). Dat is een sociaal vangnet van de overheid. 
Je kan geen hospitalisatieverzekering krijgen bij de Hulpkas.

Gerelateerde artikelen

Vrouw is hospitalisatieverzekering na pensioen aan het bekijken.

Hospitalisatieverzekering na pensioen
Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen na je pensioen.

Mensen zijn hun verzekering aan het vergelijken.

Verschil ziekteverzekering en hospitalisatieverzekering
Ontdek in dit artikel alle verschillen tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering.

Meer info nodig? Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat

Dat was de algemene informatie over ziekenhuiskosten zonder hospitalisatieverzekering. Zoek je meer informatie voor jouw specifieke situatie? Vul dan onderstaand formulier in.

Zo kom je rechtstreeks en vrijblijvend in contact met specialisten over mutualiteiten en verzekeringen. Zij geven je advies op maat om de juiste mutualiteit en hospitalisatieverzekering te vinden.

Vergelijk de prijzen en voordelen van alle mutualiteiten in België voor je beslist waar je je laat verzekeren. Zorg ervoor dat je steeds de beste keuze maakt voor jouw leven.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.