Ziekenfondsbijdrage: wat is het? Bijdrage en overzicht

Weet je niet goed wat een ziekenfondsbijdrage is? In dit artikel lees je wat dat kost en wat je ervoor krijgt. Het is simpel. Ben je ouder dan 25 jaar of ben je jonger dan 25 jaar, maar werk je al? Dan moet je je verplicht aansluiten bij een erkend ziekenfonds of de ‘Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering‘. Lees verder voor een overzicht van de risico’s, de voordelen, de kosten en van wat er gebeurt als je de ziekenfondsbijdrage niet betaalt.

Wat is de ziekenfondsbijdrage?

Het is lidgeld waardoor een mutualiteit haar aanvullende diensten kan aanbieden. De bijdrage is in principe voor elk lid gelijk. Een ziekenfonds levert dus dezelfde prestaties voor alle leden die de bijdrage betalen.

Als er toch verschillen zijn tussen de voordelen van de leden, dan moet het ziekenfonds die rechtvaardigen op basis van objectieve criteria. Bijvoorbeeld als iemand zwaar hulpbehoevend is.

Geniet je van de Belgische Sociale Zekerheid? Dan moet je je verplicht aansluiten bij een erkend ziekenfonds of bij de ‘Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering’. Eens je aangesloten bent bij een ziekenfonds, moet je een ziekenfondsbijdrage betalen om verzekerd te zijn.

Die verzekering geeft je recht op een uitkering wanneer je arbeidsongeschikt bent of in bevallingsrust of zwangerschapsverlof bent. Ook een deel van je doktersbriefjes, ziekenhuiskosten en medicijnen worden terugbetaald.

Elk ziekenfonds bepaalt zelf welke aanvullende diensten het aanbiedt aan hun leden bovenop de verplichte verzekering. Denk maar aan (gedeeltelijke) terugbetaling van sportactiviteiten, tandartsbezoeken, lenzen of jeugdvakanties.

Een ouder koppel krijft financieel advies van een jonge vrouw over hun ziekefondsbijdrage

Is deze bijdrage onafhankelijk van de wettelijke ziekteverzekering?

De ziekenfondsbijdrage staat in principe los van de wettelijke ziekteverzekering. Door je aan te sluiten bij een ziekenfonds en de bijdrage te betalen, betaalt het ziekenfonds die verplichte verzekering voor jou. 

Als je geen lid wil worden van een ziekenfonds, kan je je gratis aansluiten bij de ‘Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering’. Die neemt dan jouw wettelijke ziekteverzekering voor zich, zonder de extra voordelen die ziekenfondsen je kunnen bieden.

Wil je meer informatie?
Kom direct in contact met specialisten. Zij kunnen al jouw vragen beantwoorden.
arrow Vraag hulp

Hoeveel bedraagt bijdrage ziekenfonds? [Overzicht per mutualiteit]

Elk ziekenfonds vraagt een andere ziekenfondsbijdrage. In onderstaande tabel vind je een overzicht voor het basispakket van elke mutualiteit in Vlaanderen. De tabel houdt geen rekening met alternatieve tarieven voor personen ten laste.

Ziekenfonds of mutualiteitMaandelijkse bijdrageJaarlijkse bijdrage
VNZ: Vlaams & Neutraal Ziekenfonds€ 9,10€ 109,20
CM: Christelijke Mutualiteit€ 9,43 € 113,16
LM: Liberale Mutualiteiten€ 9,50€ 114,00
NZVL: Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen€ 9,10€ 109,20
Helan Onafhankelijk ziekenfonds€ 10,00€ 120,00
Solidaris (Socialistische Mutualiteiten)€ 8,30€ 99,60

Wat is de goedkoopste mutualiteit?

De goedkoopste mutualiteit is Solidaris. Vroeger gekend als Socialistische Mutualiteiten. Hun jaarlijkse bijdrage bedraagt slechts € 99,60 per jaar

Andere ziekenfondsen kunnen je mogelijks meer voordelen opleveren die inbegrepen zijn in hun hoger lidgeld, waardoor ze uiteindelijk minder geld kosten. Maar de basisbijdrage van SMB is de laagste.

Wat gebeurt er als je je bijdrage aan het ziekenfonds niet hebt betaald?

Als je de maandelijkse ziekenfondsbijdrage van je mutualiteit gedurende 24 maanden niet betaalt, dan heb je geen recht meer op de voordelen van de aanvullende verzekering(en) tot de betalingsachterstand is weggewerkt. Bijvoorbeeld je hospitalisatieverzekering vervalt dan.

Sommige ziekenfondsen leggen extra sancties op als gevolg van achterstallige betalingen zoals wachttijden tot 24 maanden om opnieuw in te schrijven voor de verzekeringen.

Als je verandert van ziekenfonds, dan verhuizen de achterstallige bedragen en de wachttijden mee naar je nieuwe mutualiteit. Het is dus belangrijk dat je op tijd alle kosten betaalt.

Een man in een doktersjas houdt een spaarvarken vast.

Welke extra kosten komen bovenop de bijdrage aan het ziekenfonds?

Naast je maandelijkse ziekenfondsbijdrage, zijn er nog twee kosten verbonden aan een ziekenfonds. De eerste, de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming, is verplicht te betalen en de tweede, de aanvullende verzekeringen, zijn niet verplicht.

Zorgpremie voor Vlaamse sociale bescherming [verplichte bijdrage]

De verplichte zorgpremie voor Vlaamse sociale bescherming bedraagt 62 euro per jaar of 31 euro per jaar voor mensen met een laag inkomen. Het is een bijdrage op jaarbasis die de Vlaamse sociale bescherming financiert. Elke Vlaamse burger van 26 jaar of ouder, moet die premie betalen.

Die zorgpremie beschermt zwaar zorgbehoevenden zoals mensen met een handicap of ouderen met zorgnood. Het creëert een vangnet waardoor zij aanspraak kunnen maken op tegemoetkomingen.

Aanvullende verzekeringen

Elk ziekenfonds levert een basispakket met prestaties voor alle leden die de ziekenfondsbijdrage betalen. Bovenop die standaardverzekering die je krijgt wanneer je je die maandelijks betaalt, kan je aanvullende verzekeringen afsluiten bij je mutualiteit. Zo ben je breder beschermd voor allerlei medische kosten. Typisch gaat het dan over hospitalisatie- of tandzorgverzekeringen.

Aanvullende verzekeringen zijn vrijblijvend, maar ze kunnen je beschermen tegen hoge medische kosten. Ga daarom goed na welke bredere verzekeringen je kan aangaan bij je ziekenfonds. Zo krijg je steeds het meeste waar voor je geld.

Een stethoscoop ligt op een stapel geld bij een rekenmachine op een verzekeringsformulier.

Wil je de bijdragen van verschillende mutualiteiten vergelijken? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Je kan makkelijk de prijzen van de ziekenfondsbijdragen van elke mutualiteit vergelijken en de goedkoopste uitkiezen. Maar dat is geen goed idee. Elk ziekenfonds kan je veel meer bieden dan een ziektekostenverzekering, dus kijk goed welke voor jou de beste oplossing is.

Zoek daarom naar een ziekenfonds dat het best past bij jou. Ben je sportief? Heb je kinderen? Ben je vaak ziek? Vergelijk zeker de aanvullende voordelen van elke mutualiteit.

Wil je daarbij gratis geholpen worden door specialisten? Vul dan vrijblijvend het offerteformulier hieronder in en kom rechtstreeks in contact met specialisten in ziekenfondsen. Zo vind je de mutualiteit die het beste past bij jou.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.