Terugbetaling lensimplantatie: hoeveel ontvang ik terug van de mutualiteit?

Overweeg je een lensimplantatie en vraag je je af of je hier een terugbetaling voor krijgt? Je bent niet de enige met deze vraag. In dit artikel duiken we in de wereld van terugbetalingen door de mutualiteit voor een lensimplantatie. Ontdek hoe je financieel het meeste uit jouw ingreep kunt halen en maak een geïnformeerde beslissing over jouw weg naar een scherper zicht.

Wat is een lensimplantatie?

Een lensimplantatie is als een klein wonder voor je ogen. Stel je voor, je eigen lens werkt niet meer zoals het hoort. Wat nu? Geen zorgen, er is een slimme oplossing: een kunstlens.

Deze lens wordt óf naast je eigen lens geplaatst óf je eigen lens wordt vervangen. Het mooie? Je zicht knapt er enorm van op. Of je nu ver weg niet scherp ziet of dichtbij, met de juiste kunstlens zie je de wereld weer helder.

Lensimplantatie vs cataractoperatie

En dan, de keuze tussen lensimplantatie en een cataractoperatie. Het lijkt misschien op hetzelfde neer te komen, maar er is een belangrijk verschil.

Bij cataract, wanneer je lens troebel is geworden, vervangen ze je lens door een kunstlens. Maar bij een lensimplantatie is je eigen lens nog helder. Waarom dan vervangen? Bijvoorbeeld om nooit meer een bril te hoeven dragen.

Beide ingrepen gebruiken vaak dezelfde technieken, maar de reden erachter verschilt. Zo kun je met een lensimplantatie toekomstige cataract voor zijn en kies je voor scherp zicht, ver en dichtbij, zonder bril.

Detail van een lens.

Wat kost een lensimplantatie in 2024?

Kijken naar wat een lensimplantatie je gaat kosten in 2024 is als het afwegen van de waarde van helder zicht tegen de euro’s op je bankrekening. Het is een beetje een investering. Je kijkt al snel naar een paar duizend euro per oog.

Maar, voordat je schrikt van de getallen, bedenk dat terugbetalingen en hospitalisatieverzekeringen je beste vrienden zijn.

Veel patiënten krijgen een aanzienlijk bedrag terug, dankzij hun lidmaatschap bij een ziekenfonds of via hun verzekering.

Dus, die kostprijs van een lensvervanging? Die kan uiteindelijk veel vriendelijker uitvallen. Vooral als je kiest voor een multifocale lens, want die kan het verschil maken tussen nog steeds een leesbril nodig hebben of helemaal brilvrij door het leven gaan.

Krijg helder zicht voor minder
Ontvang gepersonaliseerde offertes en bespaar op jouw lensimplantatiekosten.
arrow Gratis offertes aanvragen

Kan ik een terugbetaling krijgen voor een lensimplantaat?

Als je denkt aan een lensimplantaat, vraag je je vast af: “Krijg ik dit terugbetaald?” Goed nieuws, onder bepaalde voorwaarden zeggen sommige ziekenfondsen “ja” tegen een stukje van de kosten.

Voorwaarden ziekenfonds

Bij ziekenfondsen hangt het er een beetje van af waar je verzekerd bent. Niet elke polis is hetzelfde, en niet elk ziekenfonds hanteert dezelfde regels.

Over het algemeen geldt: als lid moet je in regel zijn met je bijdragen en vaak is er een maximaal bedrag dat ze terugbetalen. Laten we eens kijken wat sommige grote spelers zeggen.

Solidaris

Solidaris geeft je een duwtje in de rug met een terugbetaling van 150 euro per oog. Deze hulp is er voor jou als je aan enkele voorwaarden voldoet: je moet lid zijn en je bijdrage betaald hebben, de ingreep moet door een erkende oogarts gebeuren, en je kan niet al voor dezelfde reden een terugbetaling van de ziekteverzekering krijgen.

CM

Dan heb je CM, die ook meedoet, maar let op, ze zijn van plan om hun terugbetalingsbeleid in 2024 te veranderen. Het loont de moeite om hun meest recente voorwaarden te checken voordat je beslissingen maakt.

Helan

Helan springt er ook in, met een terugbetaling die kan variëren. Zij geven tot 100 euro terug per oog, maar de precieze voorwaarden kunnen verschillen. Het hangt vaak af van hoe lang je al lid bent en welke polis je hebt.

Een dame ondergaat een lensimplantatie en ze krijgt hiervoor een terugbetaling van haar ziekenfonds.

Wil je meer weten over terugbetaling voor het laseren van de ogen of lensimplantaten? Raadpleeg specialisten in jouw buurt

Ben je benieuwd hoe je kosten kunt besparen op ooglaseren of lensimplantaten? Je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken. In jouw buurt zijn er specialisten die al je vragen kunnen beantwoorden.

Ze leggen je graag uit over een terugbetaling voor een lensimplantatie en hoe je een offerte aanvraagt. Dit is je kans om te zien hoe helder de wereld kan zijn zonder bril of lenzen.

Neem vandaag nog contact op met een expert bij jou in de buurt voor advies en duidelijkheid over de kosten. Jouw droom voor beter zicht kan dichterbij zijn dan je denkt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Naar kinesist gaan voor rugklachten.
Tussenkomst kinesist
In dit artikel ontdek je wat kinesitherapie precies is en hoe het zit met de terugbetaling.
Vrouw volgt hypnotherapie.
Hypnotherapie vergoeding
Wil je weten hoeveel van de kosten van hypnotherapie door je ziekenfonds worden vergoed? In dit artikel vind je het antwoord, samen met meer info over de kosten van hypnotherapie.
Zonnecrème op de rug van een vrouw.
Terugbetaling zonnecrème
In dit artikel ontdek je hoe je een terugbetaling voor zonnecrème kunt krijgen.