Hospitalisatieverzekering kinderen: wat moet je weten over de verplichting, prijzen en praktische info?
Kinderen brengen heel wat ervaringen en vragen met zich mee! Hoe zit het bijvoorbeeld met kinderen en verzekeringen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een hospitalisatieverzekering voor kinderen. Zo ontdek je wat de verplichtingen en prijzen zijn en krijg je alle praktische informatie. Vul het onderstaande formulier in om in contact te komen met specialisten. Zij bieden een oplossing op maat aan!
Inhoud
Is je kind automatisch meeverzekerd bij jouw hospitalisatieverzekering?
Nee, kinderen zijn niet automatisch meeverzekerd bij de hospitalisatieverzekering van hun ouders. Ze kunnen echter wel opgenomen worden in jouw polis, maar dan moet je dit zelf melden bij de verzekeraar. Doe dit zo snel mogelijk!
Tijdens de bevalling is je kindje wél meeverzekerd via de hospitalisatieverzekering van de mama. Wanneer je kind kort daarna opnieuw moet worden opgenomen in het ziekenhuis, heeft het een eigen hospitalisatieverzekering nodig om de kosten van artsen en behandelingen te dekken.
Als je echter zelf al zo’n verzekering hebt, sluiten verzekeraars je kind er vaak onmiddellijk bij aan, zonder extra wachttijd of een medisch onderzoek. Doe je dit later dan 60 dagen na de geboorte? Dan moet je wel zo’n medische vragenlijst invullen.
Is een kind altijd verzekerd?
Nee, je moet zelf je kind verzekeren. Je kunt dit al vanaf de geboorte regelen. Voor iedereen is een ziekteverzekering verplicht. Het ziekenfonds vergoedt een deel van de medische kosten. Een hospitalisatieverzekering is geen verplichting, maar wel onmisbaar om hoge medische facturen te vermijden. Zeker bij kinderen is die verzekering aan te raden, omdat ziekenhuisbezoeken vaak onverwacht zijn.

Is het nodig dat kinderen een eigen hospitalisatieverzekering hebben?
Een hospitalisatieverzekering is zeker de moeite waard! Zo biedt het een reeks financiële voordelen voor jou en je kind. Een verplichte ziekteverzekering dekt slechts een deel van de medische kosten, waardoor de facturen zich bij een ziekenhuisopname alsnog kunnen opstapelen. Met een hospitalisatieverzekering hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.
Wat is de kostprijs van een hospitalisatieverzekering voor je kind?
Wanneer je je kind opneemt in jouw polis, kost dat slechts een paar euro per maand. Wil je voor je kind een eigen, individuele polis opstarten bij een andere verzekeraar? Dan ligt die premie een stuk hoger.

Hoe sluit je een hospitalisatieverzekering af voor je kind?
Is het tijd voor een hospitalisatieverzekering voor je kind? Lees hier hoe de vork in de steel zit via een handige checklist! Ontdek de mogelijkheden en obstakels zodat jij de oplossing op maat vindt voor jouw situatie.
Hoe neem je je kind op in jouw polis?
Je kind opnemen in je eigen polis is makkelijk en goedkoop. Neem hiervoor gewoon contact op met je verzekeraar en geef aan dat je je kind wilt toevoegen aan je polis. Breng je verzekeraar zo snel mogelijk na de geboorte op de hoogte! Vaak kan je die wens ook al meegeven tijdens de zwangerschap. Deze optie is er voor een kleine meerprijs op je eigen premie.
Individuele vs collectieve polis (werk)
Heb je geen individuele polis, maar een collectieve polis bij je werkgever? Wil je je kind daarbij aansluiten, dan breng je je werkgever daarover op de hoogte. Vraag al tijdens de zwangerschap na of die aansluiting mogelijk is. Zo ja, dan brengt de werkgever de verzekeraar hiervan op de hoogte wanneer je de geboorte aangeeft.
Weet wel dat niet elke werkgever toelaat dat je je kindje meeverzekert. Ga in dat geval tijdens de zwangerschap op zoek naar een andere verzekeraar om een individuele polis voor je kind op te starten. Doe dit ook op tijd, zodat je rekening kunt houden met de voorwaarden, kosten en wachttijd.
Geldt er een wachttijd voor een hospitalisatieverzekering voor je kind?
Neem je je kind op bij je eigen individuele polis? Sluit je je kind aan bij je collectieve polis? Dan geldt er geen wachttijd voor de hospitalisatieverzekering van je kind.
Start je echter een eigen, individuele polis op voor je kind bij een andere verzekeraar? Dan moet je vaak rekening houden met een wachttijd. Informeer je dus degelijk en tijdig!
Kindje op komst? Welke verzekeringen regel je best op voorhand?
Je bent dus beter te vroeg dan te laat wanneer het over verzekeringen gaat. Hier vind je een lijst van alle verzekeringen waar je rekening mee moet houden als er een kind op komst is. Zo kom je voor geen verrassingen te staan!
Geboorte
Is je kindje net geboren? Proficiat! In dat geval denk je beter na over de volgende verzekeringen.
Verplichte ziekteverzekering
Het zit in de naam: een ziekteverzekering is sowieso verplicht. Bij de geboorte schrijf je je baby in bij de burgerlijke stand. Dan ontvang je het geboorteattest van je kind. Deze bezorg je vervolgens zo snel mogelijk aan je ziekenfonds. Zo ben je er zeker van dat je kind zo snel mogelijk verzekerd is.
Weetje: veel ziekenfondsen voorzien een klein geschenkje of een premie bij de geboorte van je nieuwe kindje.
Hospitalisatieverzekering
Een hospitalisatieverzekering is, in tegenstelling tot een ziekteverzekering, niet verplicht, maar vaak wel broodnodig! Ze beschermt je tegen hoge ziekenhuiskosten. Je kind aansluiten bij je individuele polis is heel eenvoudig en goedkoop. Meld dit gewoon op voorhand bij je verzekeraar.
Heb je een collectieve polis via je werkgever? Informeer dan op voorhand of je je kind kunt aansluiten. Is dat niet mogelijk? Dan moet je een individuele polis voor je kind afsluiten bij een andere verzekeraar.

Ongevallenverzekering
Ben je aangesloten bij een ongevallenverzekering en wil je dit ook voor je kind doorvoeren? Breng je verzekeraar op de hoogte. Zo kan je eerste kind erbij geschreven worden. Wil je dit ook voor eventuele volgende kinderen? De polis hoeft niet telkens opnieuw aangepast te worden.
Familiale verzekering
Veroorzaakt een van je gezinsleden per ongeluk schade aan iemand buiten het gezin? Dan kan een familiale verzekering erg handig zijn. Die vergoedt dan (een deel van) de schade. Houd er wel rekening mee dat de premie kan stijgen als zo’n ongeval gebeurt.
Heb je zelf zo’n verzekering? Breng dan je verzekeraar op de hoogte zodra je eerste kindje is geboren. Vanaf dan kom je onder het gezinstarief van deze verzekering. Het is dus niet nodig om je verzekeraar te informeren over kinderen die later aan je gezin worden toegevoegd.
Woning-, auto- of rechtsbijstandverzekering
Voor verdere verzekeringen zoals een woning-, auto– of rechtsbijstandverzekering hoef je je verzekeraar niet op de hoogte te brengen van de geboorte van je kind. Dit heeft namelijk geen invloed op de tarieven of voorwaarden van deze verzekeringen, aangezien ze niets met je gezinstoestand te maken hebben.
Gezin
De volgende verzekeringen kunnen ook interessant zijn voor je gezin! Overloop ze zorgvuldig en vraag raad aan een specialist als je twijfelt. Wees je bewust van de invloed die een kind kan hebben op de tarieven en voorwaarden van deze verzekeringen.
Let op: zeker wanneer je een nieuw samengesteld gezin vormt, is het interessant om te bekijken welke invloed dit heeft op je lopende verzekeringen. Zo vermijd je dubbele verzekeringen en facturen!
Auto- en fietsverzekering
Rijdt je kind met jouw wagen? Geef dit zeker door aan je verzekeraar. Zo is je wagen ook verzekerd wanneer je kind in een ongeval terechtkomt of schade aanricht aan de wagen. Het kan zijn dat de verzekeraar de premie moet aanpassen.
Heeft je kind een eigen wagen? Dan moet hij/zij zelf een verzekering afsluiten!
Rijdt je kind veel rond met de fiets? Een fietsverzekering kan interessant zijn! Zo is de fiets verzekerd bij diefstal of bij ernstige schade.
Levensverzekering
Heb je een levensverzekering? Je kan je kind na de geboorte toevoegen aan de lijst van begunstigden indien je dit zou willen. Zo kan je kind ook (een deel van) je kapitaal ontvangen wanneer je komt te overlijden.
Uitvaartverzekering
Het kan zijn dat je kind tot 18 jaar gratis deel kan uitmaken van je uitvaartverzekering. Check dit zeker bij je aanbieder! Net zoals bij een levensverzekering kun je je kind ook bij je uitvaartverzekering toevoegen als begunstigde.
Ook interessant voor jou:
Vanaf welke leeftijd kan je een hospitalisatieverzekering afsluiten?
Hoe kan je je kind aansluiten bij DKV?
Wat zijn de gevolgen voor de hospitalisatieverzekering van kinderen ten laste zodra ze 25 jaar worden?
Pas wanneer je kind vast gaat werken, is het tijd voor een eigen hospitalisatieverzekering. Vaak krijgt je kind dan zo’n verzekering via de werkgever, of moet het die zelf regelen als het bijvoorbeeld zelfstandig is.
Wanneer je kind gaat werken, heeft het recht op een individuele voortzetting van de verzekering bij dezelfde verzekeraar, zonder medische acceptatie. De retroactieve dekking van de nieuwe polis begint binnen een termijn van 60 dagen, namelijk vanaf het moment dat de dekking van de vorige polis vervalt.
Wil je hospitalisatieverzekeringen vergelijken? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten
Wil je een hospitalisatieverzekering afsluiten? Via onderstaand formulier kan je in contact komen met de specialisten van het vak. Ontvang gratis offertes, volledig vrijblijvend! Zo blijf je niet zitten met al je vragen en vind je de oplossing die bij jouw unieke situatie past.
Voor wie graag volledig op de hoogte is

Een ziekenhuisopname brengt vaak onverwachte kosten met zich mee, zoals ereloonsupplementen of extra onderzoeken. Gelukkig biedt een hospitalisatieverzekering financiële bescherming. In dit artikel lees je hoe je de goedkoopste optie kiest en waarom vergelijken loont.
Een hospitalisatieverzekering biedt gemoedsrust bij een opname of ziekte. Toch wil je ze soms stopzetten, bijvoorbeeld door een betere dekking of een verzekering via je werk. In dit artikel lees je wanneer en hoe je dat doet, en waarom veel mensen die keuze maken.


Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar vaak wel slim. Ze helpt bij onverwachte ziekenhuiskosten. Benieuwd naar de voordelen via je werkgever of mogelijke nadelen? We leggen het helder uit.