Wat is een overlijdensverzekering?

Stel je voor dat je ervoor kunt zorgen dat je familie zich geen zorgen hoeft te maken over geld, zelfs als jij er onverwachts niet meer bent. Dat is precies wat een overlijdensverzekering doet: het biedt je dierbaren financiële zekerheid en rust. Jij kiest de verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften, zodat je familie beschermd is. Jouw keuze geeft hen de vrijheid om door te gaan, zonder financiële stress.

Betekenis: wat houdt een overlijdensverzekering in?

Met een overlijdensverzekering verzeker je dat, als jij er onverwacht niet meer bent, er een bepaald bedrag naar je geliefden gaat. Of het nu je partner, kinderen of een ander dierbaar persoon is die jij kiest, dit bedrag helpt hen financieel op weg.

Hierdoor kunnen ze, ook zonder jouw financiële bijdrage, de huur of hypotheek blijven betalen, onderwijs voor de kinderen bekostigen, of simpelweg de dagelijkse kosten blijven dekken.

Hoe verschillen een overlijdensverzekering en een uitvaartverzekering van elkaar?

Het verschil is vooral waarvoor het geld bedoeld is. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de kosten van je begrafenis of crematie betaald worden, waardoor je familie zich geen zorgen hoeft te maken over deze uitgaven.

Met een overlijdensverzekering krijgen je dierbaren een bedrag om hen financieel te ondersteunen na jouw overlijden. Ze kunnen zelf beslissen hoe ze dit geld gebruiken, of dat nu is om de huur te betalen, de opleiding van de kinderen te financieren of om de dagelijkse kosten te dekken.

Wat is het verschil tussen een overlijdensverzekering en een levensverzekering?

Een overlijdensverzekering zorgt ervoor dat jouw familie financieel in orde blijft, ook als jij er onverwachts niet meer bent. Een levensverzekering is breder.

Je kunt hiermee sparen of investeren en zelfs zelf iets aan hebben als je een bepaalde leeftijd haalt. Dus, een levensverzekering helpt zowel tijdens je leven als daarna, terwijl een overlijdensverzekering puur voor steun na je overlijden is.

Laat je familie niet achter in financiële nood
Ontdek waarom een overlijdensverzekering een slimme zet is.
arrow Vraag nu offertes aan

Wie zou een overlijdensverzekering willen afsluiten?

Als je verantwoordelijk bent voor het financieel welzijn van je dierbaren, is het overwegen van een overlijdensverzekering een slimme zet.

Dit is vooral belangrijk als je de hoofdverdiener bent of als je schulden hebt, zoals een hypotheek, die je niet aan je naasten wilt doorgeven.

Een overlijdensverzekering helpt om ervoor te zorgen dat je partner, kinderen of andere belangrijke personen in je leven financieel verzorgd achterblijven.

Is het verplicht in België?

Je hoeft in België niet per se een overlijdensverzekering af te sluiten, maar het is echt een slimme zet om erover na te denken.

Het geeft jou en je geliefden gewoon die extra gemoedsrust. Als je er niet meer zou zijn, hoef je niet bang te zijn dat jouw dierbaren financieel in de problemen komen.

Ze kunnen dan de huur of hypotheek blijven betalen, zorgen voor de studiekosten van de kinderen, of de dagelijkse kosten blijven dekken. Het geeft echt rust om te weten dat jouw geliefden financieel beschermd zijn, zelfs als jij er niet meer bent.

Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren. Als je jong en gezond bent, betaal je doorgaans minder.

Het bedrag dat je kiest om te verzekeren speelt ook mee in hoeveel je betaalt: meer verzekeren betekent een hogere premie.

Er zijn premies die hetzelfde blijven en premies die kunnen veranderen. Zelfs dingen als of je rookt of wat voor werk je doet, kunnen invloed hebben op de kosten.

Het is een goed idee om offertes bij verschillende verzekeraars te vergelijken, zodat je de optie vindt die het beste past bij wat jij nodig hebt en wilt.

Geld en gezin worden op een weegschaal gezet, dit representeert een overlijdensverzekering.

Nut van een overlijdensrisicoverzekering

Als jij er plots niet meer bent, kan het lastig worden voor je gezin om rond te komen zonder jouw bijdrage. Een overlijdensverzekering geeft hen dat financiële steuntje in de rug, zodat ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en niet in de knoop komen met de dagelijkse uitgaven.

Dit zorgt voor gemoedsrust, omdat je weet dat je familie verzorgd achterblijft, zelfs in jouw afwezigheid.

Wat dekt een overlijdensverzekering?

Wat als je er opeens niet meer bent? Dan zorgt de verzekering dat er een bepaald bedrag uitgekeerd wordt aan je dierbaren.

Dit kan een vast bedrag zijn of een maandelijkse uitkering om te helpen de levensstandaard van je gezin te behouden. Het is ook mogelijk om het te richten op bepaalde uitgaven, zoals de hypotheek of studiekosten van de kinderen. Zo biedt het financiële zekerheid voor je naasten na jouw overlijden.

Zijn er specifieke voorwaarden?

Elke overlijdensverzekering heeft zo z’n eigen regels, die je vaak in de kleine lettertjes terugvindt. Voordat je zo’n verzekering afsluit, wordt er bijvoorbeeld naar je gezondheid gekeken. Er zijn ook situaties waarin er niet uitbetaald wordt, zoals bij zelfdoding kort na het afsluiten van de verzekering.

Het bedrag dat je nabestaanden krijgen, kan ook afhangen van je leeftijd bij overlijden of hoe lang je de verzekering had. Dus, het loont echt om deze details goed door te nemen voordat je een keuze maakt.

Welke keuzes zijn er bij een overlijdensverzekering?

Wanneer je een overlijdensverzekering uitkiest, maak je een paar belangrijke keuzes. Je beslist over het soort verzekering dat past bij jou en je gezin, stelt het verzekerde bedrag vast, en kiest wie er van jou mogen erven.

Deze beslissingen beïnvloeden direct hoe jouw dierbaren financieel vooruit kunnen na jouw overlijden. Het is belangrijk om na te denken over jouw doelen met deze verzekering.

Of je nu de hypotheek wilt aflossen, zorgen voor het inkomen van je partner, of andere kosten wilt dekken, door uit te gaan van jouw eigen behoeften en wensen kun je een verzekering samenstellen die echt bij je past.

1. Tijdelijke overlijdensverzekering

Een tijdelijke overlijdensverzekering dekt je voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld zolang je hypotheek loopt of tot je kinderen zelf rondkomen.

Overlijd je in die periode, dan krijgen je naasten een vastgesteld bedrag. Dit is handig als je ervoor wilt zorgen dat je familie financieel stabiel blijft op belangrijke momenten.

Het is een goede keuze voor wie tijdelijke financiële risico’s wil afdekken, zodat je gezin hun manier van leven kan voortzetten of schulden kan afbetalen.

2. Levenslange overlijdensverzekering

Met een levenslange overlijdensverzekering weet je zeker dat je dierbaren een bedrag ontvangen, wat er ook gebeurt. Perfect als je altijd iets wilt achterlaten voor je familie, zodat ze financieel beschermd zijn.

Deze verzekering geeft hen blijvende zekerheid. De premies zijn meestal hoger dan bij tijdelijke verzekeringen vanwege de onbeperkte dekking.

3. Schuldsaldoverzekering 

Een schuldsaldoverzekering helpt om je lening of hypotheek te betalen als je er niet meer bent. Zo zadel je je partner of kinderen niet op met schulden.

Meestal sluit je deze verzekering af als je een hypotheek neemt, en de dekking vermindert als je afbetaalt. Het geeft een veilig gevoel dat je familie financieel beschermd is, mocht er iets gebeuren.

Zorg voor gemoedsrust
Bescherm je geliefden met een overlijdensverzekering.

Wie moet ik aanduiden als begunstigde?

Bij het kiezen van een overlijdensverzekering beslis je wie jouw begunstigde wordt. Dit is de persoon die het geld krijgt als jij er niet meer bent.

Dat kan je partner zijn, je kinderen, een ander familielid, of zelfs een vriend. Je kan ook meer mensen kiezen en aangeven hoeveel geld ieder krijgt.

Betaalt de begunstigde erfbelasting?

Of je nabestaanden belasting moeten betalen op het geld van je overlijdensverzekering hangt af van hoe jullie familieband is en de regels in het land. Vaak telt het geld mee als deel van wat je nalaat, dus ja, er kan belasting op komen.

Maar, dit verschilt en soms kun je minder belasting betalen, bijvoorbeeld door hoe je de verzekering regelt of wie je als ontvanger kiest.

Een man vult een overlijdensverzekering in.

Wil je een overlijdensverzekering afsluiten? Vul het formulier in en vergelijk verschillende verzekeraars

Denk je eraan om een overlijdensverzekering af te sluiten voor de financiële zekerheid van je geliefden? Kies slim door verschillende opties naast elkaar te leggen. Vul simpelweg ons formulier in en krijg offertes die precies passen bij wat je nodig hebt.

Zo kun je rustig alle mogelijkheden overwegen en de verzekering vinden die echt bij jou en je situatie past. Begin vandaag nog en geef jezelf en je dierbaren die extra rust.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Aanvullende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.