Terugbetaling van ergotherapie: is het mogelijk en wat zijn de voorwaarden?

Ergotherapie kan je helpen om het dagelijks leven weer wat makkelijker te maken. Heb je moeite met eenvoudige handelingen zoals koken, je aankleden of je werk uitvoeren? Dan kan een ergotherapeut je begeleiden om dat stap voor stap weer zelfstandig te doen. Maar hoe zit het met de terugbetaling? Moet je een voorschrift hebben? En wat doen de ziekenfondsen precies? Wij brengen je in contact met ziekenfondsadviseurs die je niet alleen informeren, maar ook begeleiden bij de juiste stappen.

Wat houdt ergotherapie in?

Ergotherapie draait om praktische hulp in het dagelijks leven. Denk aan leren omgaan met hulpmiddelen, advies over je woonomgeving of het oefenen van activiteiten zoals eten maken of jezelf aankleden. Het doel? Zorgen dat je zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Dat kan door fysieke hulpmiddelen, begeleiding of training, afhankelijk van wat jij nodig hebt.

Wat doet een ergotherapeut?

Een ergotherapeut helpt je om uitdagingen in je dagelijks leven aan te pakken. Ze kijken samen met jou naar waar het lastig gaat en zoeken oplossingen. Dat kan gaan om advies over hulpmiddelen of het aanpassen van je omgeving. Soms helpt de ergotherapeut je vaardigheden terug te winnen, bijvoorbeeld na een beroerte of operatie.

Welke behandelingen en ondersteuning biedt ergotherapie?

Ergotherapie is breed inzetbaar. Je kunt hulp krijgen bij:

  • Dagelijkse activiteiten zoals koken, wassen en werken aan je mobiliteit.
  • Gebruik van functionele hulpmiddelen, zoals rolstoelen of aangepaste meubels.
  • Neurologische revalidatie, bijvoorbeeld na een hersenbloeding of bij Parkinson.
  • Therapie aan huis of in een revalidatiecentrum, afhankelijk van je situatie.
Vrouw in blauw pak dat een oudere dame uit haar rolstoel helpt om in de zetel te gaan zitten. De zetel heeft gele kussen.

Op welke plekken werkt een ergotherapeut?

Ergotherapeuten zijn actief op diverse locaties. Je vindt ze in revalidatiecentra, ziekenhuizen en woonzorgcentra, maar ze komen ook aan huis. Therapie aan huis kan handig zijn als je moeilijk kunt reizen of specifieke aanpassingen nodig hebt in je eigen omgeving.

Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat
Vul het formulier in en wij brengen je in contact met ziekenfondsexperts.
arrow Krijg de juiste informatie en ondersteuning voor jouw situatie

Wat zijn de tarieven voor ergotherapie in 2025?

De tarieven voor ergotherapie verschillen per praktijk en regio. Gemiddeld betaal je tussen de € 40 en € 70 per sessie. Soms komen er extra kosten bij, bijvoorbeeld als de therapie aan huis wordt gegeven en er een kilometervergoeding geldt. Informeer altijd vooraf bij je ergotherapeut wat de kosten zijn en of er terugbetaling mogelijk is via je ziekenfonds.

Man krijgt ergotherapie in een revalidatiecentrum.

Wordt ergotherapie in België terugbetaald?

Ja, ergotherapie wordt in sommige gevallen gedeeltelijk terugbetaald. Dat kan bijvoorbeeld via een voorschrift van een revalidatiearts of, bij bepaalde ziekenfondsen, zonder voorschrift. Het hangt af van je situatie en het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten.

1

Voorschrift revalidatiearts vs zonder voorschrift revalidatiearts

Met een voorschrift van een revalidatiearts krijg je vaak een hogere terugbetaling, vooral als je deelneemt aan een erkend revalidatieprogramma. Geen voorschrift? Geen zorgen! Sommige ziekenfondsen vergoeden nog steeds een deel, al is dit meestal beperkter. Twijfel je of je in aanmerking komt? Informeer bij je ziekenfonds om verrassingen te voorkomen.

2

Voorwaarden voor terugbetaling van ergotherapie

Kun je een terugbetaling krijgen voor ergotherapie? Dat hangt van een paar dingen af. Meestal heb je een voorschrift van een arts nodig, zoals een revalidatiearts of huisarts. De therapie moet uitgevoerd worden door een erkende ergotherapeut. Soms vraagt je ziekenfonds een evaluatie of observatiebalans om je vooruitgang te controleren. Volg je een volledig programma of heb je therapie aan huis? Dat kan de voorwaarden ook beïnvloeden.

3

Bieden het Onafhankelijk Ziekenfonds en Partena een terugbetaling van 75%?

Ja, zowel het Onafhankelijk Ziekenfonds als Partena bieden een terugbetaling van 75%. Maar hoe werkt dat precies? De terugbetaling geldt meestal voor bepaalde behandelingen en onder specifieke voorwaarden. Een erkende ergotherapeut en een geldig voorschrift zijn vaak vereist. Wil je zeker weten of jouw therapie hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met je ziekenfonds voor de details.

4

Welke ziekenfondsen bieden terugbetaling voor ergotherapie aan huis?

Sommige ziekenfondsen bieden ook terugbetaling voor ergotherapie aan huis. Zo kun je bij het Vlaams Neutraal Ziekenfonds (VNZ) en Helan terecht voor een tussenkomst. Handig als je moeite hebt om naar een centrum te gaan. De vergoeding en voorwaarden verschillen wel per ziekenfonds, dus het is slim om dit vooraf te checken.

Vlaams Neutraal ziekenfonds

Het Vlaams Neutraal Ziekenfonds biedt terugbetaling voor ergotherapie, ook als de sessies aan huis plaatsvinden. Je hebt meestal een voorschrift nodig, en de precieze voorwaarden hangen af van je verzekering. Neem gerust contact op met VNZ om te horen wat er allemaal mogelijk is.

Helan

Helan biedt uitgebreide terugbetalingsmogelijkheden via het Medicalia-pakket. Tot 75% van de kosten voor ergotherapie wordt vergoed, met of zonder voorschrift. Dit geldt ook voor therapie aan huis. Medicalia is een aanvullende verzekering die medische kosten dekt die anders niet vergoed worden. Interesse? Neem contact met ons op en wij verbinden je met een verzekeringsmakelaar of ziekenfondsexpert voor persoonlijk advies!

Ook interessant voor jou:

Hoelang duurt een sessie ergotherapie?

+
Een sessie duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten. De exacte duur hangt af van de behandeling en jouw specifieke noden.

Hoe wordt ergotherapie in de 1e lijn betaald?

+
Je betaalt per sessie en kunt daarna, afhankelijk van de voorwaarden, een terugbetaling aanvragen bij je ziekenfonds.

Is ergotherapie ook geschikt voor kinderen?

+
Ja, kinderen krijgen hulp bij dagelijkse activiteiten, fijne motoriek, concentratie en zelfstandigheid op school en thuis.

Wat kost een behandeling ergotherapie als je bent aangesloten bij de CM?

+
De prijs hangt af van de sessie, maar CM biedt terugbetaling, vooral bij een verhoogde tegemoetkoming. Informeer bij CM welke terugbetaling voor jou geldt.

Wil je terugbetaling voor ergotherapie? Neem contact op met specialisten

Benieuwd of je recht hebt op een terugbetaling voor ergotherapie? Wij brengen je graag in contact met een ziekenfondsexpert die je hierbij kan helpen. Zo krijg je direct duidelijkheid over de voorwaarden en mogelijkheden. Vraag gerust om advies!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende verzekeraars
Omschrijf uw aanvraag
1*. Wat is uw hoofdactiviteit?
2*. Bent u gerechtigde of persoon ten laste?
3*. Wat is uw leeftijd?
4. Heeft u specifieke vragen voor de verzekeringsspecialisten?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Voor wie graag volledig op de hoogte is

Een oudere vrouw krijgt hulp bij het opstaan uit haar rolstoel.
Tussenkomst mutualiteit rusthuis
Overweeg je een rusthuis of zoek je info over een tussenkomst van je mutualiteit voor een familielid? De kosten kunnen hoog oplopen, maar in sommige gevallen krijg je een vergoeding. Dit hangt af van je situatie en je ziekenfonds. Sommige mutualiteiten vergoeden een deel van het verblijf in een woonzorgcentrum of kortverblijf. Lees meer over de tussenkomst mutualiteit rusthuis.
Het fysieke resultaat na een maagverkleining.
Prijs maagverkleining
Overweeg je een maagverkleining, maar twijfel je over de kosten? Wij geven je een duidelijk overzicht van de prijs en mogelijke terugbetaling. Lees meer over de prijs van een maagverkleining.
Dermatoloog voert een huidcontrole uit.
Terugbetaling dermatoloog
Twijfel je over een bezoek aan de dermatoloog vanwege de kosten? Je bent niet de enige! Gelukkig zijn er in België verschillende manieren om de prijs te drukken. Bekijk de mogelijkheden voor terugbetaling bij de dermatoloog.