Uitvaartverzekering bij ziekte: Is het mogelijk in België? Wat zijn de voorwaarden?

Wanneer je gezondheid niet helemaal optimaal is en je zit te piekeren over een uitvaartverzekering bij ziekte, dan borrelen er waarschijnlijk allerlei vragen op. Dat is compleet begrijpelijk. Je bent echt niet de enige in België die hier hoofdbrekens over heeft. Je vraagt je misschien af of je wel in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering met jouw gezondheid. En als het mogelijk is, wat zijn dan de dingen waar je echt op moet letten?

Is het mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten bij ziekte?

Als je gezondheid niet helemaal stevig staat, kan het idee van een uitvaartverzekering afsluiten best overweldigend lijken. Maar, geef de moed niet op, want vaak kan het nog steeds.

Verzekeraars vragen misschien wat meer details over je gezondheid dan je verwacht. Het is niet dat ze nieuwsgierig zijn of iets; ze proberen alleen maar te begrijpen hoe groot het risico is als ze jou een verzekering geven.

Kist dat in de auto ligt.

Het is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen

Als je begint met het uitzoeken van een uitvaartverzekering, loop je al snel tegen een vragenlijstje aan over je gezondheid. Dat lijstje is niet om je te pesten; het helpt de verzekeraar gewoon om een goed beeld te krijgen van jouw situatie.

Nu, als het op ziekte aankomt, dan kan het zijn dat je meer moet betalen. Dit komt omdat de verzekeraar een groter risico loopt. Ze hebben soms ook zoiets als carenzjaren.

Dit betekent dat als je binnen een bepaalde tijd na het afsluiten van de verzekering overlijdt, ze niet het volledige bedrag hoeven uit te betalen. Dit is allemaal afhankelijk van de kleine lettertjes, dus het is slim om die goed door te lezen.

Het mooie is dat je nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan als jij er niet meer bent. Die eerste premiebetaling is het startpunt.

Vanaf dan bouw je aan een potje voor later, zodat jouw uitvaart geregeld is en je nabestaanden zich daar geen zorgen over hoeven te maken.

Soms, als het allemaal wat moeilijk wordt vanwege je gezondheid, zijn er nog andere opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een koopsompolis. Dat is een soort van eenmalige betaling waarmee je uitvaart dan is gedekt. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

En onthoud: niet elke verzekeraar is hetzelfde. Als de ene nee zegt, betekent dat niet dat je nergens anders terechtkunt. Het loont om rond te kijken en te vergelijken. Soms is er meer mogelijk dan je denkt.

Zorg voor zekerheid: uitvaartverzekering bij ziekte
Bescherm je nabestaanden.
arrow Vergelijk verzekeraars

Waarom zou ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Het vooruitplannen van een uitvaartverzekering klinkt misschien niet als het meest opbeurende om over na te denken, maar het is wel echt de moeite waard.

Het geeft je de zekerheid dat, als er ooit iets gebeurt, je familie niet opeens voor onverwachte hoge kosten staat en dat jouw afscheid precies verloopt zoals jij dat voor ogen had.

Als je al vooruitdenkt aan je uitvaart, geeft dat jou meer vrijheid om te beslissen hoe alles eruit moet zien. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke liedjes er gespeeld worden of waar de plechtigheid plaatsvindt.

Dit idee kan een grote troost bieden aan je familie en vrienden; ze weten dan dat jouw afscheid precies gaat zoals jij het gewild hebt.

Het is best een fijne gedachte dat je, zelfs als je gezondheid niet helemaal het-van-het is, meestal toch nog een uitvaartverzekering kunt regelen.

Misschien betekent het wel dat je wat meer per maand betaalt of dat er een paar speciale regels bij komen kijken. Maar, een hoop verzekeraars zijn bereid om ook mensen die al wat mankeren te verzekeren.

Soms vragen verzekeraars je om even langs te komen voor een medische check of om wat vragen over je gezondheid te beantwoorden.

Ze willen gewoon goed snappen hoe het met je gezondheid staat. Aan de hand van wat ze dan weten, kunnen ze beslissen of ze je kunnen verzekeren en onder welke voorwaarden dat dan zou zijn.

Als je aanvraag niet wordt geaccepteerd, geen zorgen, er zijn nog steeds andere wegen die je kunt bewandelen. Misschien is een koopsompolis iets voor jou, waarbij je in één keer betaalt voor je uitvaartverzekering.

Of je kunt zoeken naar verzekeraars die je niet door een medische keuring halen. Het loont altijd om rond te kijken en verschillende mogelijkheden naast elkaar te leggen.

Twee mannen bespreken de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering bij ziekte.

Belangrijke overwegingen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering bij ziekte

Als je nadenkt over het afsluiten van een uitvaartverzekering terwijl je gezondheid niet optimaal is, zijn er een paar dingen waar je echt even bij stil moet staan.

Het is belangrijk dat je vooruitdenkt zodat, wanneer het moment daar is, alles soepel verloopt en je dierbaren niet voor onverwachte situaties komen te staan.

Hogere premie

Het eerste waar je aan moet denken, is dat je misschien meer moet betalen voor je verzekering. Als je ziek bent, vinden verzekeraars dat namelijk riskanter.

Dus, ja, je premie kan hoger zijn dan voor iemand die helemaal gezond is. Handig dus om even rond te kijken en te zien wat verschillende verzekeraars voor jou in petto hebben.

Wachttijd

Dan is er het onderwerp wachttijd, ofwel carenzjaren. Dit betekent dat er een periode is na de eerste betaling waarin, als je zou overlijden, de uitvaartverzekering nog niet uitkeert.

De lengte van deze periode verschilt per verzekeraar. Het is goed om dit na te vragen en te beslissen wat voor jou acceptabel is.

Geen acceptatieplicht

Iets anders om te weten is dat uitvaartverzekeraars niet verplicht zijn iedereen te accepteren. Dit heet geen acceptatieplicht. Als je ziek bent, kan het dus gebeuren dat een verzekeraar je aanvraag afwijst.

Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Er zijn vaak alternatieven of andere verzekeraars die misschien wel mogelijkheden bieden.

Jouw opties onderzocht
Leer meer over voorwaarden en mogelijkheden.

Wat zijn mijn opties als mijn aanvraag wordt afgewezen?

Een aanvraag indienen bij een andere verzekeraar, is uiteraard een optie. Elke verzekeraar kijkt namelijk net even anders naar je gezondheid. Wat bij de ene een probleem is, is bij de andere misschien helemaal geen punt. 

Een ander alternatief is een koopsompolis. Hierbij betaal je eenmalig een bedrag voor je uitvaartverzekering, zonder verdere premies. Dit kan een uitkomst bieden als je moeite hebt met het vinden van een reguliere uitvaartverzekering vanwege je ziekte.

Je hebt ook uitvaartverzekeringen waarbij ze niet naar je gezondheid vragen, dus geen medische check. Maar let op, meestal betekent dit wel dat je iets meer betaalt elke maand. Ook kunnen er regels zijn zoals een wachttijd voordat de verzekering echt start met uitbetalen als er iets gebeurt.

Het is verstandig om ook naar andere manieren te kijken om voor je uitvaart te sparen. Misschien is het mogelijk om zelf wat geld opzij te leggen of een bedrag in een spaarfonds te storten. Zo houd je zelf de touwtjes in handen over het budget voor je laatste afscheid.

Overweeg eens het opstellen van een digitale wilsbeschikking. Dit is eigenlijk een brief aan je dierbaren waarin je beschrijft hoe je jouw afscheid voor je ziet, zelfs als je geen uitvaartverzekering hebt.

Zo kun je rustig zijn met de gedachte dat je familie en vrienden precies begrijpen hoe je herinnerd wilt worden, zelfs als je er zelf niet meer bent om het ze uit te leggen.

Veelgestelde vragen

Wat kunnen redenen zijn om geen uitvaartverzekering af te sluiten?

+
Er zijn mensen die besluiten geen uitvaartverzekering af te sluiten. Misschien omdat ze al genoeg geld opzij hebben gezet voor als het zover is. Anderen denken dat ze op de lange duur meer betalen aan premies dan wat de uitvaart uiteindelijk kost. En soms voel je gewoon dat de kans dat je plots ziek wordt of onverwachts overlijdt, bij jou wel mee zal vallen.

Wat wordt er vergoed bij een uitvaartverzekering?

+
Een uitvaartverzekering dekt de kosten van je uitvaart. Dit kan inhouden: de dienst, de kist, vervoer, een uitvaartleider en soms een bedrag voor extra wensen zoals een specifieke bloemsoort. Lees altijd goed de algemene voorwaarden door om te weten wat precies vergoed wordt.

Wat kost een uitvaart als ik niet verzekerd ben?

+
De kosten voor een uitvaart zonder verzekering kunnen snel oplopen. Afhankelijk van je wensen kan het gaan om enkele duizenden euro’s. Denk aan kosten voor de uitvaart zelf, de kist, de dienst, en bijvoorbeeld de huur van een locatie. Zonder verzekering komen deze kosten direct bij je nabestaanden terecht.

Hoe kan ik de beste uitvaartverzekering kiezen?

+
Als je bezig bent met het uitzoeken van een uitvaartverzekering, zeker bij ziekte, is het slim eerst goed op een rijtje te zetten wat je eigenlijk wilt en wat je denkt dat het gaat kosten. Dan is het moment daar om verschillende verzekeringsopties te vergelijken.

Let goed op de maandelijkse premie, check wat er allemaal onder de dekking valt en of er speciale voorwaarden zijn, zoals hoe lang het duurt voordat je verzekering echt start of wat er gebeurt als je besluit de verzekering op te zeggen. Door dit allemaal naast elkaar te leggen, vind je een verzekering die echt bij jou en je financiële situatie past.

Populaire artikelen

Uitvaartverzekering buitenland

Ben je benieuwd of een uitvaartverzekering voor het buitenland iets voor jou is? In dit artikel verkennen we wat zo’n verzekering dekt, geven we tips waar je op moet letten bij het afsluiten ervan en delen we nuttige informatie over het regelen van een uitvaart. Zo ben je goed voorbereid en weet je precies wat je kunt verwachten.

In dit artikel duiken we diep in de wereld van islamitische uitvaartverzekeringen in België, die wezenlijk verschillen van de traditionele westerse uitvaartverzekeringen. Je komt te weten wat de kosten zijn en waar je precies op moet letten bij het afsluiten van zo’n verzekering. Een handige gids om je wegwijs te maken in dit specifieke segment van uitvaartverzekeringen.

Islamitische uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering afsluiten? Vul het formulier in en vergelijk verschillende verzekeraars

Vul vandaag nog het formulier in en zet de eerste stap naar een zorgvuldig gekozen uitvaartverzekering bij ziekte. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst, wat er ook gebeurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.