Hoeveel kost een uitvaart?

Het plannen van een laatste afscheid brengt die ene grote vraag met zich mee: “Hoeveel kost zo een uitvaart?”. De prijs van een uitvaart hangt echt af van wat jij kiest en wat voor jou belangrijk is. We gaan samen door de kosten heen, zodat je een helder beeld krijgt van wat je te wachten staat.

Wat is de totaalprijs van een uitvaart?

Een uitvaart regelen is heel persoonlijk en de totale kosten variëren daardoor enorm. Gemiddeld beginnen de prijzen rond de 5.000 euro voor iets eenvoudigs, maar extra wensen kunnen dit bedrag snel opdrijven. Het is een combinatie van basiskosten en jouw persoonlijke invulling die de eindfactuur bepaalt.

Mensen zijn aan het praten over hoeveel een uitvaartverzekering kost.

Prijsbepalende factoren

De kosten van een uitvaart worden beïnvloed door verschillende elementen: van de keuze tussen een begrafenis of crematie tot de details van de dienst zelf. Denk aan de kist, bloemen en de locatie voor de ceremonie. Alles telt mee in het bepalen van de uiteindelijke prijs.

Vaste kosten [basiskosten]

Bij het regelen van een uitvaart kom je altijd een aantal vaste kosten tegen. Denk hierbij aan de hulp van een begrafenisondernemer, het transport en de zorg voor de overledene in hun laatste momenten.

Deze essentiële uitgaven leggen de basis voor de uiteindelijke rekening van de uitvaart en zijn er altijd, hoe je het afscheid ook vormgeeft.

Begrafenis versus crematie

Je keuze tussen een begrafenis of crematie heeft zeker invloed op je budget. Een begrafenis kan snel in de kosten lopen, vooral als je nadenkt over de prijs voor een laatste rustplaats en een gedenkwaardige grafsteen.

Bij een crematie daarentegen zijn het voornamelijk jouw beslissingen over de urn en de bestemming van de as die het kostenplaatje bepalen.

Opbaring

Waar en hoe lang je een dierbare opbaart, kan nogal wat uitmaken voor je portemonnee. Thuis opbaren is meestal een voordeligere optie dan in een uitvaartcentrum. Maar bij elke optie komen specifieke kosten en regelingen kijken die je goed wilt overwegen.

Bijkomende kosten [diensten en producten]

Bovenop de basisuitgaven kunnen de kosten oplopen door persoonlijke wensen zoals een unieke kist, een verzorgde koffietafel of een herdenkingsadvertentie in de krant.

Deze extra’s maken de uitvaart bijzonder en persoonlijk, maar zetten ook de totale uitgaven hoger.

Zorgeloos afscheid nemen begint hier
Vind de uitvaartverzekering die bij jou past.
arrow Vraag nu offertes aan

Wie is verantwoordelijk voor het betalen van de uitvaartkosten?

Het regelen van een uitvaart brengt naast emotionele ook financiële vragen met zich mee. Eén van de grote vragen is: wie betaalt eigenlijk voor alles?

Het antwoord hierop is belangrijk, want het bepaalt hoe de uitvaart eruit gaat zien. Van de keuze van de kist tot de bloemen en zelfs de advertentie in de krant, alles heeft zijn prijs.

Als eerste optie kun je denken aan de nalatenschap van de overledene. Soms is er een bedrag gereserveerd dat direct door de bank kan worden gebruikt om de rekeningen van de uitvaartondernemer te betalen. Dit is een zorg minder voor de nabestaanden.

Maar wat als de nalatenschap niet toereikend is? Dan komt het vaak neer op de erfgenamen. Eén persoon kan voorschieten, maar uiteindelijk is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Iedereen draagt bij naar vermogen. Het kan best ingewikkeld worden, vooral als de erfenis nog verdeeld moet worden. Een goed gesprek en duidelijke afspraken zijn hierbij cruciaal.

Een andere slimme zet is de uitvaartkosten op te nemen als schuld in de erfenis. Dit kan belastingtechnisch voordelen hebben. Voor de exacte regels en mogelijkheden kun je het beste even langs de notaris.

En dan is er nog de uitvaartverzekering, als de overledene die had. Dit kan een hele opluchting zijn, omdat zo’n verzekering de kosten dekt tot een bepaald bedrag.

Dit geeft ruimte om de uitvaart te regelen zoals de overledene het gewild zou hebben, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het financiële plaatje.

Een roos bij een kist tijdens een uitvaart.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een begrafenis? [Begrafeniskosten]

+
Het bedrag dat je uiteindelijk betaalt, hangt echt af van wat je zelf kiest. Stel je een eenvoudige dienst voor of iets uitgebreider, in België start je vaak bij een basisbedrag van zo’n 5.000 euro. Maar als je gaat voor iets speciaals, zoals een unieke grafsteen of een groots afscheid, dan zie je dat bedrag natuurlijk oplopen.

Wat is de goedkoopste manier van begraven?

+
De goedkoopste optie is vaak een sobere begrafenis zonder veel extra’s. Denk aan een eenvoudige kist, beperkte bloemversiering en een kleine bijeenkomst. Grafrechten voor een algemeen graf zijn meestal goedkoper dan voor een privégraf.

Wat zijn de kosten voor een crematie in besloten kring?

+
Als je kiest voor een intieme crematie met alleen je dierbaren erbij, hou je de kosten meer in de hand. Geen grote zaal, geen lange tafels vol eten, maar een klein, betekenisvol samenzijn. Zo’n bescheiden plechtigheid houdt het bedrag tussen de 1.500 en 2.500 euro, maar natuurlijk, het hangt allemaal af van wat je precies wilt.

Gerelateerde artikelen

Groene uitvaart

In dit artikel ontdek je alles over een groene uitvaart, een ceremonie die in het teken staat van minimale impact op onze planeet. Dit prachtige gebaar van respect en zorg voor het milieu wordt steeds populairder. Je vindt hier info over de voordelen en krijgt praktische tips om zo’n uitvaart te organiseren.

Ontdek in dit artikel hoe je zonder uitvaartverzekering toch een waardige begrafenis regelt die past bij jouw wensen en budget. Plots zonder verzekering sta je voor veel vragen, maar stap voor stap wijzen we je de weg.

Begrafenis zonder verzekering

Op zoek naar de beste uitvaartverzekering? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Zoek je naar de perfecte uitvaartverzekering die aansluit bij jouw unieke wensen en ook nog eens betaalbaar is? Het klinkt als veel werk, maar met een kleine actie van jouw kant kom je al een heel eind.

Start met het invullen van ons offerteformulier. Vertel ons wat je belangrijk vindt en wat je verwachtingen zijn. Daarmee open je de deur naar specialisten die staan te trappelen om jou van persoonlijk advies te voorzien.

Ze wijzen je de weg naar de uitvaartverzekering die naadloos aansluit bij jouw leven en dat van je dierbaren, zonder dat je daar slapeloze nachten van krijgt.

Dus, waarom uitstellen? Neem vandaag nog die stap en laat je verrassen door de mogelijkheden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.