Hospitalisatieverzekering via de werkgever: wat zijn de voor- en nadelen

Een hospitalisatieverzekering biedt extra dekking bovenop je wettelijke ziekteverzekering. In België is deze verzekering niet verplicht, maar ze kan erg handig zijn. Een ziekenhuisopname kan namelijk flink in de papieren lopen als je niet goed verzekerd bent. Met een hospitalisatieverzekering ben je beter voorbereid op onverwachte medische kosten. Vraag je je af welke voordelen je via je werkgever kunt krijgen? Of ben je benieuwd naar eventuele nadelen? In dit artikel leggen we alles duidelijk uit, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat zijn de voordelen van een hospitalisatieverzekering voor de werkgever?

Een hospitalisatieverzekering biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Met het derdebetalerssysteem hoef je als werknemer de ziekenhuisrekeningen niet zelf te betalen.

Het ziekenhuis regelt dit direct met de verzekeraar. Ook het aanmelden van nieuwe medewerkers hoef je als werknemer niet zelf te doen.

Je bent ook vrijgesteld van RSZbijdragen en belastingen op de premies die je betaalt voor een hospitalisatieverzekering, omdat deze premies niet als loon worden beschouwd. Let op: houd er rekening mee dat je deze premies niet kunt aftrekken als beroepskosten.

Wanneer je de premies aan je medewerkers vergoedt, zijn er ook geen RSZ-bijdragen verschuldigd. Deze vergoeding is wel belastbaar voor de werknemer, maar aftrekbaar als beroepskosten voor de werkgever. Het aanbieden van een hospitalisatieverzekering is dus voordeliger dan eenzelfde verhoging van het nettoloon.

Twee handen met een rood kruis in het midden.

Zijn er nadelen aan een collectieve hospitalisatieverzekering voor de werknemer?

In enkele zeer specifieke gevallen kunnen collectieve verzekeringen toch niet volledig toereikend zijn. Bijvoorbeeld bij een bestaande chronische aandoening of zware ziekte die niet door de collectieve verzekering wordt gedekt. Een individuele polis dekt dit misschien wel.

Het is daarom belangrijk altijd de algemene voorwaarden van de collectieve verzekering zorgvuldig door te nemen voordat je je inschrijft. Lees de polis aandachtig om te weten wat wel en niet gedekt is.

Wat zijn de verschillen tussen een persoonlijke en een collectieve hospitalisatieverzekering?

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen een hospitalisatieverzekering bij een privéverzekeraar en een hospitalisatieverzekering via je werkgever.

Persoonlijke hospitalisatieverzekeringCollectieve hospitalisatieverzekering
De maandelijkse premie wordt gebaseerd op leeftijd en gezondheidstoestand.Premie wordt volledig of grotendeels door de werkgever betaald.
Vaak moet je vooraf een medische vragenlijst invullen of een medisch onderzoek ondergaan bij ernstige ziekte.Geen medische vragenlijst of medisch onderzoek.
De kosten van ziekenhuisopnames worden gedekt, met als optie om ook een deel van de ambulante zorg te dekken.De kosten van ziekenhuisopnames worden gedekt, met als optie om ook een deel van de ambulante zorg te dekken.

De collectieve hospitalisatieverzekering heeft vaak een lagere meerkost in vergelijking met een individuele polis.

Laat ons je helpen bij de juiste keuze!
Vul ons offerteformulier in en krijg persoonlijk advies.

Waarop letten bij het vergelijken van hospitalisatietarieven?

Belangrijke punten om te overwegen bij de tarieven van een hospitalisatieverzekering zijn:

  • Franchise: geen franchise, per schadegeval, één keer per kalenderjaar, etc.
  • Ambulante kosten: binnen welke termijn mogen extra kosten voor en na de opname worden ingediend?
  • Derdebetalerssysteem: wel of geen directe facturatie aan de verzekeringsmaatschappij?
  • Dekkingen en plafonds: wat valt onder de verzekering en tot welk bedrag wordt het gedekt?

Houd er rekening mee dat de tarieven van hospitalisatieverzekeringen sterk afhankelijk zijn van deze factoren. Daarnaast kunnen variabele factoren zoals leeftijd en eventuele vrijstellingen ook een rol spelen.

Een dokter met witte uniform die een symbool van een gezin tussen zijn handen houdt.

Wat zijn de kosten van een hospitalisatieverzekering via de werkgever?

Medewerkers betalen doorgaans geen premie voor de hospitalisatieverzekering die door hun werkgever wordt aangeboden. Ook zijn de premies die door de werkgever worden betaald, vrijgesteld van belasting.

Soms vraagt de werkgever een kleine bijdrage voor de verzekering, maar dit bedrag is lager dan de premie voor een individuele hospitalisatieverzekering.

Indien er een mogelijkheid bestaat om de medische kosten van inwonende gezinsleden te dekken, kan het zijn dat hiervoor een kleine bijdrage vereist is. In andere gevallen is de aansluiting van gezinsleden gratis.

Op zoek naar advies van een expert?
Druk dan snel op de onderstaande knop en ontvang vrijblijvend advies!
arrow Ontvang offertes

Wat gebeurt er met de collectieve verzekering na ontslag of bij overstap?

Een collectieve hospitalisatieverzekering is gekoppeld aan je arbeidsovereenkomst bij je werkgever. Als je dienstverband eindigt, stopt ook de collectieve hospitalisatieverzekering. Gelukkig kun je ervoor kiezen om de verzekering als individu voort te zetten, zodat je medische kosten steeds gedekt blijven.

Als je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je binnen 30 dagen informeren over de mogelijkheid om de verzekering op persoonlijke titel voort te zetten.

Het nadeel is dat de premie over het algemeen hoger zal zijn als je de verzekering individueel voortzet dan bij een collectieve verzekeraar. Verschillende verzekeraars bieden echter een wachtpolis aan om dit te verzachten.

Ook interessant voor jou:

Ben je als werkgever verplicht om een hospitalisatieverzekering aan te bieden?

+
Werkgevers hebben de keuze om al dan niet een hospitalisatieverzekering aan te bieden aan hun werknemers. Het wordt vaak gezien als een zeer gewaardeerd extralegaal voordeel. Het biedt een extra stimulans voor werknemers en beschermt hen en hun gezinsleden tegen aanzienlijke medische kosten.

Wat als mijn partner geen aanvullende verzekering krijgt van de werkgever?

+
Indien de werkgever van je partner geen aanvullende verzekering biedt, heb je nog altijd de mogelijkheid om deze particulier af te sluiten.

Is het toegestaan om 2  hospitalisatieverzekeringen te hebben?

+
Het is juridisch gezien mogelijk om twee hospitalisatieverzekeringen te hebben, maar dat is niet erg nuttig. Bij een ziekenhuisopname kun je namelijk niet dubbel vergoed worden. Een verzekering is bedoeld om je te compenseren voor kosten, niet om winst te maken.

Je kunt slechts één verzekering gebruiken in geval van een incident. Meestal biedt de collectieve verzekering de beste dekking, dus een extra individuele verzekering heeft dan weinig toegevoegde waarde.

Heb je meer vragen over hospitalisatieverzekeringen? Stel je vraag en ontvang advies en offertes op maat

Heb je nog steeds geen hospitalisatieverzekering of wil je meer weten over welke optie het beste bij jou past? Aarzel niet om je vraag aan ons te stellen! Onze experts staan klaar om je van persoonlijk advies te voorzien. Zo ben je verzekerd van uitstekende sociale zekerheid. Contacteer ons nog vandaag door het onderstaande offerteformulier in te vullen en ontvang offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.