Koffietafel begrafenis prijs: welke factoren bepalen de prijs en wat zijn de kosten?

Wil je weten wat de prijs is voor een koffietafel na een begrafenis of crematie? Het regelen van zo’n bijzonder samenzijn met je familie en vrienden vraagt om heel wat keuzes, die elk de kosten beïnvloeden. In dit artikel lopen we door de belangrijkste punten die bepalen wat een koffietafel na een begrafenis kost. Je komt te weten wat je financieel kunt verwachten en hoe je binnen je budget een mooie herdenking kunt houden.

Hoeveel kost een koffietafel na een begrafenis in België?

Na het laatste vaarwel, bij de begrafenis of crematie, zoeken we verbinding en troost bij elkaar rond de koffietafel. Het is een kostbaar moment waar we, omhuld door verdriet, elkaar vasthouden en levendige verhalen delen over degene die we zo missen. In België hangt wat je voor dit samenzijn betaalt helemaal af van je keuzes. 

Wanneer je kiest voor de gezelligheid van koffie en broodjes, verwacht dan dat de kosten per persoon ongeveer tussen de 18 en 22 euro zullen liggen.

Mocht je echter voor iets meer warmte willen gaan en een complete warme maaltijd serveren, dan springt de prijs al snel naar zo’n 50 euro per gast.

Dus, als je een samenkomst organiseert voor een groep van dertig, dan zullen de totale kosten schommelen van 540 tot wel 1500 euro, helemaal afhangend van de sfeer en het gevoel dat je aan deze samenkomst wilt geven.

Een uitgebreide koffietafel na een begrafenis voor een hogere prijs.

Begrafenis versus crematie

Voor sommigen voelt een begrafenis juist, met zijn diepe wortels in de geschiedenis en de troost van een plek om naar terug te keren.

Anderen vinden hun weg naar een crematie, getrokken door de eenvoud van het regelen en soms de minder zware financiële last.

Maar wat er ook gekozen wordt, het draait allemaal om een eerbetoon aan het leven dat is geleefd en het vinden van een stukje troost in de keuze, omringd door hen die samen met ons het verlies voelen.

Hoeveel kost een crematie?

Wat je kwijt bent aan een crematie kan nogal verschillen, waarbij je vaak uitkomt op zo’n 2.000 euro. Dit bedrag dekt niet alleen de crematie zelf, maar ook jouw keuzes eromheen, zoals het type urne en de bestemming van de as.

Hoewel veel mensen denken dat crematie de portemonnee spaart, kan het personaliseren ervan de prijs laten stijgen. Elke stap in het plannen van een crematie is persoonlijk en vraagt om jouw aandacht en zorgvuldigheid.

Factoren die de prijs van een koffietafel bepalen

De prijs van een koffietafel na een begrafenis of crematie van een dierbare hangt af van meerdere elementen. Hoe je deze samenkomst vormgeeft, heeft direct impact op wat je uiteindelijk betaalt.

Van het aantal mensen dat je uitnodigt, tot de keuze van de maaltijd en waar je besluit deze te organiseren – elke beslissing telt. Daarom is het cruciaal om vooraf helder te hebben wat je wensen zijn binnen de grenzen van je budget.

1. Het aantal personen [uitnodiging]

Hoe meer mensen je uitnodigt, hoe hoger de kosten zullen zijn. De prijs per persoon kan oplopen, vooral als je kiest voor een uitgebreidere maaltijd of locatie.

Het aantal genodigden bepalen is een eerste cruciale stap in het plannen van een koffietafel. Je keuze beïnvloedt niet alleen de sfeer maar ook de totale kosten van het samenzijn.

2. De maaltijd zelf

Wat je besluit te serveren, speelt echt een grote rol in hoeveel je uiteindelijk betaalt voor de koffietafel. Een simpel aanbod van broodjes en koffie kost meestal minder dan als je voor een warme maaltijd gaat.

Als je specifieke dingen wilt, zoals gerechten voor speciale diëten of wat luxere hapjes, dan kan dat de prijs per persoon zeker hoger maken.

3. Het crematorium of uitvaartcentrum

De locatie waar je de koffietafel na een begrafenis of crematie houdt, speelt een grote rol in hoeveel je uiteindelijk betaalt.

Je komt plekken tegen die speciale pakketten aanbieden, wat aantrekkelijk kan zijn voor je portemonnee. Aan de andere kant zijn er ook locaties die extra kosten rekenen voor het gebruik van de ruimte en de service.

Een tip: vergelijk de tarieven en wat je ervoor krijgt bij verschillende plekken. Zo vind je een locatie die niet alleen aansluit bij je financiële mogelijkheden, maar ook bij hoe je het afscheid voor ogen hebt.

Ontvang gratis offertes
Plan een mooi afscheid binnen jouw budget.

Wie draagt de kosten voor de koffietafel?

Wie betaalt de koffietafel na het afscheid van een dierbare? Vaak komt deze vraag naar boven en het antwoord varieert.

Meestal komt het geld uit wat de overledene achterlaat. Soms betaalt iemand uit de familie de rekening eerst, om later terugbetaald te worden door de andere nabestaanden.

Een andere benadering is het aftrekken van de koffietafelkosten van de erfenis, waarmee deze uitgaven onderdeel worden van de nalatenschap.

Bovendien is het mogelijk dat er al een uitvaartverzekering is afgesloten met het oog op deze kosten. Dit type verzekering ontlast de nabestaanden financieel en neemt zo een grote zorg weg.

Een sobere koffietafel na een begrafenis voor een lage prijs.

Wil je meer info over begrafeniskosten? Vul dan het formulier in en raadpleeg experts

Heb je nog vragen over de prijs van een koffietafel na een begrafenis of hoe je binnen je budget een respectvol afscheid organiseert? Je hoeft dit niet alleen uit te zoeken.

Vul het onderstaande formulier in en kom in contact met professionals uit de uitvaartsector. Zij bieden je persoonlijke adviezen en een offerte die past bij jouw situatie, zodat je precies weet waar je aan toe bent qua kosten en mogelijkheden.

Mis deze kans niet om begeleiding en helderheid te krijgen in een periode die al moeilijk genoeg is samen met familie. Vul het formulier in en wij staan klaar om je door deze periode heen te helpen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.