Tussenkomst van de mutualiteit voor steunzolen: wat zijn de prijzen en hoeveel wordt er vergoed?

Wat is de tussenkomst van de mutualiteit voor steunzolen? Steunzolen op maat zijn een goede investering die problemen op lange termijn kunnen vermijden. Ze kunnen je een comfortabeler gevoel bieden, maar ook je voetgebruik corrigeren of stimuleren. Er hangt spijtig genoeg wel een prijskaartje aan zulke zolen. Gelukkig is er in sommige gevallen een tussenkomst van de mutualiteit mogelijk. In dit artikel lijsten we de prijzen, tussenkomst en voorwaarden op!

Wat is de prijs van steunzolen

De prijs van steunzolen zal in veel gevallen tussen de € 130 en € 200 liggen. De functie van de zolen, de materialen en de nodige testen zullen een invloed hebben op de prijs. De kosten van de raadpleging zullen afhangen van specialist tot specialist.

Bij een geconventioneerde orthopedist liggen die prijzen vast, maar een niet-geconventioneerde orthopedist kan vrij kiezen welke prijzen hij hanteert. Of een specialist geconventioneerd is, kan je vinden op de site van het RIZIV.

Tussenkomst mutualiteit steunzolen

Prijzen van steunzolen op maat

Steunzolen bestaan in alle geuren en kleuren. Je kan kiezen voor allerlei types en merken. Ook het materiaal dat gebruikt wordt heeft een grote invloed op de prijs van een steunzool.

Hieronder kan je richtprijzen vinden voor steunzolen per materiaal. De prijs die jij betaalt kan nog wat afwijken door jouw specifieke noden en wensen.

MateriaalPrijs per paar
Kurk of leer€ 145 
Sportzolen€ 145
Phits steunzolen€ 199
Kinderzolen€ 145

Vaak kan je nog korting bemachtigen door meteen een tweede paar aan te kopen. Er bestaan ook nog andere gespecialiseerde steunzolen zoals zolen die aangepast zijn aan je werk, aan vrouwenschoenen of aan lange wandelingen. De prijs voor zulke gespecialiseerde zolen zal over het algemeen wel hoger liggen dan van ‘normale’ zolen.

Daarnaast betaal je ook nog voor je consultatie. Tijdens die consultatie wordt er uit schuim een afdruk gemaakt van jouw voet.

Een onderzoek wijst dan uit welke steunzolen het best worden gebruikt voor jouw voetvorm en noden. Soms is er ook een extra analyse nodig waarbij je moet wandelen over een plaat.

Afdruk van voet bij podoloog.

Ontvang ik een terugbetaling voor orthopedische steunzolen?

Iedereen heeft recht op een wettelijke terugbetaling bij steunzolen. Daar hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Wanneer je aan die voorwaarden voldoet, bedraagt de tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering 28,77 euro terugbetaling voor 1 zool en 57,54 euro per paar.

Wanneer de orthopedist niet geconventioneerd is, is er nog steeds een terugbetaling mogelijk. Die terugbetaling is dan 19,33 euro per zool in plaats van 28,77 euro. Wanneer een podoloog de zolen maakt, is er geen terugbetaling mogelijk.

Er wordt geen gebruikgemaakt van een derdebetalersregeling bij steunzolen op maat. Dat betekent dat je het bedrag eerst zelf zal moeten betalen en dat je achteraf een terugbetaling ontvangt op je rekening.

Daarnaast is er soms een extra tussenkomst mogelijk. Niet bij elke mutualiteit is de terugbetaling hetzelfde of gelden dezelfde voorwaarden. Een specialist kan jou helpen om de beste mutualiteit te vinden voor jouw persoonlijke noden!

Op zoek naar een mutualiteit?
Vind er eentje die bij jou past!

Voorwaarden ziekenfonds

Voor de wettelijke terugbetaling gelden bij elk ziekefonds dezelfde voorwaarden en tarieven. Wie onder de 18 jaar is kan jaarlijks beroep doen op de korting.

Voor wie ouder is, geldt dat ze elke twee jaar recht hebben op de terugbetaling. Voorwaarden om van de maximale terugbetaling te kunnen genieten zijn daarbij wel dat de steunzolen gemaakt worden na een voorschrift bij een arts en dat de steunzolen zelf gemaakt worden door een geconventioneerde bandagist of orthopedist.

Verder moeten de zolen ook voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria en moeten ze gemaakt zijn uit materiaal dat door het RIZIV is goedgekeurd.

Aanvullend hebben enkele ziekteverzekeringen nog een regeling om een deel van de resterende kosten te dekken. Hieronder lijsten we de verschillende voorwaarden op die mutualiteiten stellen voor de terugbetaling van steunzolen.

CM [Christelijke Mutualiteit]

Bij de CM gelden de tarieven en voorwaarden van de wettelijke ziekteverzekering. Er is geen bijkomende tussenkomst van de Christelijke mutualiteit mogelijk voor steunzolen.

NZVL [Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen]

Bij het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen krijg je een extra terugbetaling van 25 euro per zool. Per jaar bedraagt de maximale terugbetaling dus 50 euro. Om die tussenkomst te ontvangen, moet je de factuur bezorgen aan NZVL via de site, via mail of door deze op te sturen.

Op die factuur moet dan de prijs en het aantal zolen vermeld staan en moet je kleefbriefje toegevoegd zijn. Je moet dit binnen de 2 jaar na jouw aankoop doen.

Helan

Bij Helan kan je beroep doen op een tussenkomst wanneer de wettelijke ziekteverzekering niet tussenkomt. Dat kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld zonder voorschrift steunzolen laat maken.

In dergelijke situaties voorziet Helan een tussenkomst van maximaal 25 euro per zool of 50 euro per paar. Je kan maximaal éénmaal per jaar beroep doen op die tussenkomst.

Het enige dat je moet doen voor de terugbetaling, is het terugbetalingsformulier laten invullen door de podoloog en terugbezorgen aan Helan.

steunzool in schoen leggen

Is er een voorschrift nodig voor steunzolen?

Je kan ook steunzolen halen zonder dat je een arts dit voorschreef. Een voorschrift is wel nodig wanneer je recht wil hebben op de wettelijke terugbetaling voor steunzolen op maat.

Dat voorschrift moet dan opgesteld zijn door een gespecialiseerde arts die de diagnose stelt. De huisarts kan dus niet zomaar steunzolen voorschrijven. De mogelijke specialisaties zijn:

  • revalidatie
  • fysische geneeskunde
  • orthopedie/traumatologie
  • chirurgie
  • reumatologie
  • neurologie
  • pediatrie
  • neuropsychiatrie

Een voorschrift is 2 maanden geldig wanneer het om je eerste paar steunzolen gaat. Laat je je steunzolen hernieuwen? Dan is het voorschrift 6 maanden geldig.

Meer weten over terugbetalingen? Vul het formulier in en vergelijk verzekeraars

Tijd voor het eerste paar steunzolen van je kind of van jezelf? Op zoek naar de mutualiteit met een tussenkomst bij steunzolen? Door mutualiteiten te vergelijken, ben je zeker van een ziekteverzekering die past bij jouw noden en wensen. Niet alle mutualiteiten voorzien dezelfde terugbetaling bij steunzolen.

Door een specialist te raadplegen kan je een doordachte keuze maken en een mutualiteit uitkiezen die past bij jouw persoonlijke situatie.

Door het onderstaande formulier in te vullen, vergelijk je eenvoudig mutualiteiten. Het invullen van het formulier is gratis en vrijblijvend!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Dokter rekent kosten.
Terugbetaling remgeld
In dit artikel ontdek je wat remgeld is en hoe je een terugbetaling kunt aanvragen.
Detail van hoorapparaten.
Tussenkomst hoorapparaten
Lees meer over de tarieven en voorwaarden voor een tegemoetkoming bij de aankoop van hoorapparaten.
Kinderen zijn buiten aan het spelen.
Terugbetaling jeugdbeweging
Ontdek of je een terugbetaling kunt aanvragen voor de jeugdbeweging of sportclub.