Ziekenfonds kiezen in België: hoe? Waarop letten? [Checklist]
Om van een goede gezondheidszorg te genieten, ben je in België verplicht je aan te sluiten bij een ziekenfonds of mutualiteit. Hoe en welk ziekenfonds nu kiezen? Door het grote aanbod is het niet altijd makkelijk om een keuze te maken.
In dit artikel vind je een handige checklist om te kiezen. Ook kan je ziekenfondsen makkelijk vergelijken via ons offerteformulier.
Vergelijk gratis ziekenfondsen
Inhoud
Wanneer, hoe en waarom aansluiten?
Aanvullende financiële steun voor gezondheidszorg
De verplichte ziekteverzekering voorziet in de basisvergoeding van medische kosten. Daaronder vallen onder meer de honoraria van artsen, de kosten van ziekenhuisopname en de aankoop van geneesmiddelen. Daarnaast voorziet ze in de vergoeding van niet-medische kosten, zoals arbeidsongeschiktheid. Binnen dit kader kan iedereen rekenen op een minimum dienstverlening.
Interessante om te weten is dat niet alle Belgische ziekteverzekeraars of ziekenfondsen dezelfde diensten aanbieden. Elke mutualiteit is vrij om haar tarieven en diensten te bepalen volgens de door de Controledienst voor de Ziekenfondsen opgelegde richtlijnen.
Een ziekteverzekering afsluiten wanneer je start te werken
Ben je bediende of zelfstandige? In België is voor beide een mutualiteit verplicht, net zoals de aansluiting bij de Toegangsbeheerder voor de sociale zekerheid. Vanaf je eerste stappen op de arbeidsmarkt en tijdens de rest van je loopbaan ben je verplicht om aangesloten te zijn bij een ziekenfonds.
Het doel van een ziekenfonds is in de eerste plaats om je via de aanvullende ziekteverzekering toegang te geven tot een reeks van medische zorgen die soms gedeeltelijk of zelfs helemaal niet worden gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
De extra terugbetalingen van ziekenfondsen vergemakkelijken ook de toegang tot semi-medische interventies en andere, aanvullende voordelen. Daaronder vallen onder meer het lenen of huren van medische uitrusting, bijvoorbeeld rolstoelen, ziekenhuisbedden en krukken.
Afhankelijk van de door jou gekozen mutualiteit geniet je andere, aanvullende voordelen. Denk aan de betaling van een fitnessabonnement, thuiszorg of een geboortegeschenk.
Kies snel en eenvoudig je ziekenfonds
Welk ziekenfonds kiezen en hoe inschrijven?
Vandaag zijn er in België diverse manieren om je aan te sluiten bij een mutualiteit. Je kan een inschrijvingsformulier opsturen per post of via e-mail. Of je gaat langs in één van de kantoren van het ziekenfonds van jouw voorkeur.
Een andere optie die veel mutualiteiten vandaag aanbieden, is een online platform waar je in enkele muisklikken je inschrijving voltooit.
Goed om te weten: inschrijven bij een ziekenfonds en het afsluiten van een aanvullende ziekteverzekering impliceert een maandelijkse, driemaandelijkse of halfjaarlijkse bijdrage. Het bedrag varieert per mutualiteit en de door jou gekozen formule.
Hoe een mutualiteit kiezen?
Het aanbod op de markt is divers. Belangrijk is dat je intekent op een formule die past bij jouw situatie. De volgende punten kunnen je helpen een ziekenfonds kiezen.
1. Bepaal je verzekerde profiel
Het bepalen van je verzekerde profiel is het eerste wat je doet voor aanvang van je zoektocht. Denk dan aan parameters zoals geboortedatum, gezinssituatie, gezondheidstoestand en verplichte ziekteverzekering.
Ook is het belangrijk te weten wat je gezondheidsnoden zijn.
2. Garanties
De lijst van medische en andere prestaties die je ziekteverzekering dekt, hangt af van je verzekerde profiel en gezondheidsbehoeften.
Doordat de formule van gezondheidsdekking persoonlijk is, is het normaal dat de tarieven variëren per ziekenfonds. Neem daarom bij het vergelijken van ziekenfondsen gerust je tijd om de inbegrepen waarborgen en de dekkingsvoorwaarden te lezen.
In België beoordelen de meeste ziekenfondsen de terugbetalingen op een vaste basis, bijvoorbeeld een bedrag van 50 of 100 euro voor een uitgave. Of door een percentage te nemen van de sociale zekerheidspremie tegen een tarief van 100, 150 of 200 % naargelang de situatie.
3. De dekkingsgraad
Sommige ziekenfondsen bieden hun klanten een maximale en uitgebreide gezondheidsdekking op alle domeinen van medische en andere zorg. Zo’n plan is relatief duur. Zeker omdat de dekking van quasi alle medische zorgen zonder uitzondering van hospitalisatiekosten, tandheelkundige en optische zorgen, en zelfs uitgaven voor alternatieve geneeswijzen bijzonder duur zijn.
4. Uitsluitingen van garanties
Ook bepaalde uitsluitingen van medische zorgen kunnen je keuze beïnvloeden. Check eerst de voorwaarden, garanties en uitsluitingen voor je intekent.
Naast algemene uitsluitingen heb je ook uitsluiting van bijzondere zorg, zoals cosmetische chirurgie of ontgiftingskuren.
Daarnaast is er de uitsluiting als gevolg van bepaald gedrag, waaronder letsels door het gebruik van drugs, een zelfmoordpoging of het beoefenen van een gewelddadige sport.
Vergelijk gratis ziekenfondsen
5. Derdebetalersregeling
Afhankelijk van de behoeften en het budget van de verzekeringnemer wordt de derdebetalersregeling toegevoegd aan het ziekenfondscontract. Deze optie voorkomt dat de kosten voor gezondheidszorg, consultaties of de aankoop van geneesmiddelen vooraf moeten worden betaald.
Bij een volledige derdebetalersregeling volstaat het vignet van jouw mutualiteit en het dekkingsdocument van het ziekenfonds.
Met een gedeeltelijke derdebetalersregeling ben je daarentegen verplicht je te wenden tot zorgverleners en instellingen die partner zijn van de mutualiteit waarbij je bent aangesloten. Je zorgverstrekker zal ook het remgeld betalen en de kosten die niet door het ziekenfonds worden gedekt.
6. Budget
Welk ziekenfonds je kiest, hangt ook af van je budget. Het bedrag van de bijdragen moet in elke situatie in verhouding staan tot je financiële mogelijkheden. Het heeft geen zin een duur ziekteverzekeringsplan te kiezen als je het je niet kan veroorloven de bijdragen te betalen.
Net zomin zijn hoge prijzen een garantie op kwalitatieve zorg.
Wat zijn de bekendste ziekenfondsen?
Vandaag telt België diverse organisaties die de ziektekosten dekken. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste ziekenfondsen.
Vergelijk gratis ziekenfondsen
Christelijke Mutualiteit
Sinds haar oprichting heeft de Christelijke Mutualiteit er altijd op toegekeken dat de verplichte ziekteverzekering in België toegankelijk is voor iedereen, ook de minstbedeelden.
Socialistische Mutualiteit
Het socialistische ziekenfonds telt tot op vandaag het grootste ledenaantal in Wallonië. De Socialistische Mutualiteit legt de nadruk op bijstand, steun en preventie.
Vrije Mutualiteiten
De Vrije Mutualiteiten zijn met meer dan twee miljoen leden het derde grootste ziekenfonds in België.
Ze nemen naast debatten over medische zorg ook deel aan initiatieven rond de opsporing van chronische ziektes, zoals diabetes.
Liberale Mutualiteit
De Liberale Mutualiteit richt zich voornamelijk tot zelfstandigen en biedt ziektekostenverzekeringspakketten op maat aan.
Neutrale Ziekenfonds
Het unieke van het Neutrale Ziekenfonds ligt in het ruime aanbod van extra terugbetalingen, met dekking van specifieke uitgaven, waaronder voor alternatieve geneeskunde.
Helan Onafhankelijk ziekenfonds
Helan bundelt alle ziekenfonds en andere diensten van het Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ) en Partena Ziekenfonds sinds januari 2022. Het telt 1 miljoen leden en 99 kantoren in heel Vlaanderen. Daarnaast zet Helan sterk in op digitale service via een digitaal klantenportaal, Mijn Helan.
Waarom van mutualiteit veranderen?
Er zijn uiteenlopende redenen om van ziekenfonds te veranderen. De geboorte van een kind, een verhuis naar het buitenland of door je pensioen veranderende behoeftes. Het is dus belangrijk om je aanvullende ziektekostenverzekering aan te passen naar je huidige situatie.
In België kan je op elk moment van ziekenfonds veranderen. De overdracht zelf gebeurt op vier vaste tijdstippen per jaar, op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Het verzoek voor je inschrijving bij je nieuwe ziekenfonds hoor je uiterlijk 4 weken voor één van deze 4 data in te dienen. Hou er rekening mee dat elk ziekenfonds afzonderlijk ook eigen termijnen hanteert.
Weet je nog niet goed welk ziekenfonds je voorkeur heeft? Vul onderstaand formulier in en vergelijk snel en eenvoudig de voorstellen van verschillende ziekenfondsen in België.