Hoe kan ik van ziekenfonds veranderen?

Hoe kan je veranderen van ziekenfonds? Het lijkt een ingewikkeld proces, maar het is eigenlijk vrij simpel. In onderstaand artikel vind je hoe en wanneer je kan veranderen. Je leert ook meer over de verschillen tussen ziekenfondsen en de kosten & voordelen van het veranderen van ziekenfonds. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Vul dan het formulier onderin in en kom rechtstreeks in contact met specialisten voor advies op maat.

Waarom zou ik van ziekenfonds veranderen?

Ben je al ingeschreven bij een erkend ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekteen Invaliditeitsverzekering? Goed. Dan ben je verzekerd en krijg je terugbetalingen van sommige medische kosten. Maar ben je wel zeker of je huidige ziekenfonds de beste is voor jou?

Elke mutualiteit biedt je namelijk andere extra tegemoetkomingen of aanvullende verzekeringsplannen zoals een hospitalisatieverzekering of een tandverzekering. Zorg er dus voor dat je de mutualiteit kiest die het beste past bij jouw levensstijl en medische geschiedenis.

Consultatie

Extra tegemoetkomingen

Als lid van een ziekenfonds krijg je extra tegemoetkomingen in de vorm van extra terugbetalingen en voordelen bovenop wat je ziekteverzekering je biedt. Zo krijg je bijvoorbeeld extra terugbetalingen voor lenzen, brillen, sportactiviteiten, etc.

Je nieuwe ziekenfonds zou je meer kunnen terugbetalen voor een van die uitgaven. Soms geven verschillende ziekenfondsen zelfs andere voordelen.

Hospitalisatieverzekering

Je mutualiteit kan je toelaten om een extra hospitalisatieverzekering af te sluiten. Die verzekering beschermt jou (en je familie in sommige gevallen) tegen de hoge hospitalisatiekosten van een (plotse) ziekenhuisopname.

Elke mutualiteit kan je andere hospitalisatieverzekeringen aanbieden die meer of minder kosten en daardoor meer of minder uitbetalen wanneer je ze nodig hebt. Vergelijk daarom welk plan het beste bij jou past. 

Tandverzekering

Je ziekenfonds kan ook een tandzorgverzekering aanbieden. Die verzekering geeft je terugbetalingen wanneer je tanden laat trekken, een beugel koopt of je door een ongeval je tanden beschadigt. Zo’n tandverzekering betaalt dan tussen 60% en 100% van de ingreep terug.

Wil je graag de aanvullende voordelen van ziekenfondsen vergelijken?
Vul dan snel dit formulier in en krijg meer informatie!
arrow Vergelijk ze hier

Hoe kan ik eenvoudig overstappen naar een ander ziekenfonds?

Je stapt eenvoudig over naar een ander ziekenfonds door contact op te nemen met het ziekenfonds waarnaar je wil veranderen.

Zij nemen het dan over van jou en regelen de rest van de overstap met je andere ziekenfonds. Contacteer je nieuwe ziekenfonds online via hun website of door langs te gaan op kantoor.

Als je online of fysiek wil overstappen heb je nodig: je identiteitskaart, je bankkaart en een kleefbriefje van je huidige mutualiteit. Je nieuwe ziekenfonds brengt je huidige ziekenfonds op de hoogte en heeft die gegevens nodig voor de administratie.

Er zijn een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen voor je mag veranderen van ziekenfonds.

  • Je moet minstens één jaar lid zijn geweest bij je huidige ziekenfonds.
  • Je mag geen openstaande kosten hebben bij je huidige ziekenfonds.
  • Je moet de bijdragen voor de verplichte ziekteverzekering betaald hebben voor het huidige kalenderjaar.

Kan ik bij ziekte of zwangerschap naar een ander ziekenfonds overstappen?

Ja. Zolang je voldoet aan alle voorwaarden, kan je zonder probleem overstappen van ziekenfonds. Als je huidige mutualiteit niet de beste is voor je ziekte of zwangerschap, dan kan je best overstappen.

Een zwangere vrouw zit aan een houten tafel met een laptop en een schrift.

Welk ziekenfonds zou ik kiezen? [Overzicht]

Er is geen ziekenfonds dat objectief beter is dan alle anderen in elke situatie. Elke keuze is een goede keuze. Een erkend ziekenfonds is namelijk een door het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) gecontroleerde openbare instelling die aan strenge eisen moet voldoen.

Bepaal welk ziekenfonds jouw belangen het beste dient, welk de beste prijzen kan bieden, en welk in lijn ligt met jouw waarden en normen. Maak op basis van deze drie overwegingen een keuze uit de volgende lijst.

De namen van de mutualiteiten stammen uit de periode van verzuiling, toen ziekenfondsen sterk verbonden waren met politieke partijen.

Vandaag de dag is die verbinding minder sterk, maar de kernwaarden worden nog steeds weerspiegeld in het beleid van elk ziekenfonds.

Zoek je advies op maat?
Krijg hier persoonlijk advies!

De Christelijke Mutualiteiten [CM]

De Christelijke Mutualiteiten of CM, profileren zich als gezondheidsfonds én sociale beweging. Ze organiseren naast hun ziekenfonds bijvoorbeeld ook jeugdkampen van Kazou of mantelzorg via Samana. Als je aangesloten bent bij CM, krijg je goedkope toegang tot die diensten.

De Socialistische Mutualiteiten [Solidaris]

De Socialistische Mutualiteiten of Solidaris zijn bekend van hun jeugdwerking JOETZ en hun vereniging voor ouderen: S-Plus. Hun kernwaarden zijn solidariteit en coöperatie. Zij bieden hun leden naast verzekeringen ook financieel of juridisch advies.

De Liberale Mutualiteiten [LM]

De Liberale Mutualiteiten of LM bieden jou begeleiding in elke levensfase. Ze bieden ook jeugdactiviteiten en -vakanties aan via Crejaksie.

De Neutrale Ziekenfondsen [VNZ & NZVL]

De Neutrale Ziekenfondsen, Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) of Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen (NZVL) zijn kleinere ziekenfondsen die zich toeleggen op een persoonlijke en familiale band met hun leden.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen [Helan]

De Onafhankelijke Ziekenfondsen of Helan (voormalig OZ) bieden je zorg op maat en vlotte terugbetalingen wanneer je ziek bent of zorg nodig hebt. Hun jeugdwerking Heyo organiseert vakanties en activiteiten voor kinderen van 3 tot 18 jaar.

De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering [HZIV]

De Hulpkas voor Ziekteen Invaliditeitsverzekering of HZIV is een gratis alternatief voor een ziekenfonds. De overheid biedt de Hulpkas aan voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Zo kan iedereen in het land rekenen op sociale zekerheid.

Een bejaard koppel rekent samen iets uit bij een laptop met een rekenmachine.

De Kas der geneeskundige verzorging van HR Rail

De Kas der geneeskundige verzorging van HR Rail is het ziekenfonds van de Belgische Spoorwegen. Die bestaat voor hun personeel en personen ten laste van hun personeel (familie).

De Kas geeft dezelfde ziekteverzekering als elk ander ziekenfonds, maar biedt andere aanvullende diensten aan.

Wanneer kan ik van ziekenfonds wisselen?

Je kan heel het jaar lang beslissen om te veranderen van ziekenfonds. De feitelijke overstap kan echter enkel gebeuren op vaste, jaarlijkse momenten. Dat kan vier keer per jaar op de eerste dag van een kwartaal: 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober.

Vanaf je je aanmeldt bij je nieuwe mutualiteit, heeft die ongeveer een maand nodig om alles in orde te brengen voor je volledig kan veranderen.

Hoeveel kost het om over te stappen naar een ander ziekenfonds?

Goed nieuws! Het is volledig gratis om te veranderen van ziekenfonds. Je moet je enkel zorgen maken om openstaande betalingen bij je oude ziekenfonds. Als die in orde zijn, kost je overstap je niets.

Als je nieuwe verzekeringsplannen en aanvullende verzekeringen meer kosten dan bij je vorige mutualiteit, zal je die wel moeten betalen, maar er zijn geen transactiekosten of andere administratieve kosten wanneer je verandert van ziekenfonds.

Je blijft bovendien verzekerd bij je oude ziekenfonds zolang je niet volledig aangesloten bent bij je nieuwe. Dus het is ook risicovrij om te wisselen.

Een vrouw lacht om hoe ze haar gemoedstoestand kan veranderen met smileys via haar smartphone.

Veelgestelde vragen

Wat is de wachttijd voor een aansluiting bij een ziekenfonds?

+
In principe niet. Er is geen wettelijke wachttijd om te veranderen van ziekenfonds. Je kan op eender welk moment een overstap aanvragen.

De effectieve wachttijd vanaf het moment dat je je aanmeldt, hangt af van de vaste wisseldata: 1 januari, 1 april, 1 juli, of 1 oktober. Meestal heeft je nieuwe mutualiteit een kleine maand nodig om alle administratie in orde te brengen.

Wie moet zich aansluiten bij een ziekenfonds?

+
Iedereen die ouder is dan 25 jaar moet zich aansluiten bij een ziekenfonds. Ook iedereen jonger dan 25 jaar die werkt of zelfstandig is, moet zich inschrijven bij een ziekenfonds. Dat is een eis van de overheid.

Is ledenbijdrage ziekenfonds verplicht?

+
Ja. De ledenbijdrage of ziekenfondsbijdrage is verplicht. Dat is, naast de jaarlijkse bijdrage aan de Vlaamse Zorgkas, de enige verplichte bijdrage aan je ziekenfonds.

Elke aanvullende verzekering is niet verplicht. Je hoeft dus geen tandzorgverzekering af te sluiten. Het is natuurlijk altijd aan te raden om dat wel te doen.

Op zoek naar het beste ziekenfonds? Vul het offerteformulier in en vergelijk verschillende mutualiteiten

Heb je alle antwoorden gevonden die je zocht en ben je klaar om te veranderen van ziekenfonds? Vul dan onderstaand formulier in om in contact te komen met specialisten die je verder kunnen begeleiden in dat proces.

Ben je nog niet helemaal overtuigd en zoek je meer informatie? Specialisten kunnen samen met jou je huidige ziekenfonds vergelijken met andere opties. Samen maken jullie de beste keuze voor jouw toekomst. Vul het formulier in en vergelijk gratis alle mutualiteiten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.