Persoon ten laste ziekenfonds: wat moet ik weten?

Een persoon ten laste kan bij het ziekenfonds genieten van de voordelen van de persoon die aangesloten is bij het ziekenfonds en sociale bijdrage betaalt. Hoe dat juist in elkaar zit, kan soms ingewikkeld zijn. Gelukkig zetten we in dit artikel even alles op een rijtje!

Wat is een persoon ten laste?

Wanneer iemand bij jou in huis woont die niet over een netto-inkomen beschikt van meer dan 3.820 euro, exclusief de kinderbijslag of alimentatie, kan die persoon beschouwd worden als ten laste.

Dat hoeft niet alleen te gaan over kinderen, ook (groot)ouder, broers of zussen of iemand waarvan je zelf ooit ten laste bent geweest, zoals een tante die voor jou gezorgd heeft, kunnen ten laste zijn van jou.

De personen ten laste hebben ook invloed op de regeling met het ziekenfonds. Een persoon die ten laste is, geniet van de rechten van de persoon die aangesloten is bij het ziekenfonds, zonder zelf sociale bijdrage te betalen.

ziekenfonds

Welke ouder moet het kind bij de ziekenkas ten laste nemen?

Welke ouder het kind ten laste moet nemen, hangt vooral af van de gezinssituatie. Wanneer de ouders samenwonen, gelden er andere regels dan wanneer de ouders niet samenwonen. We overlopen hieronder die twee verschillende situaties!

Ouders wonen samen

Er zijn twee mogelijke situaties: ofwel is slechts één ouder aangesloten bij de ziekenkas, waardoor deze het kind automatisch ten laste neemt. De andere ouder is dan zelf als persoon ten laste aangesloten bij de ziekenkas.

Wanneer beide ouders aangesloten zijn bij de ziekenkas, zal het kind ingeschreven worden bij de oudste ouder. Je kan ook beslissen om de andere ouder het kind ten laste te laten nemen, maar dat moet wel in onderling overleg gebeuren.

Gezin inschrijving ziekenfonds

Ouders wonen niet samen

Wanneer de ouders niet samenwonen, kunnen ze in onderling akkoord beslissen wie het kind ten laste zal nemen. Wanneer er geen akkoord bereikt kan worden, volgt de ziekenkas de beslissing van de familierechtbank. Het kan nuttig zijn om contact op te nemen met je ziekenkas wanneer je niet zeker bent!

Informatie over ziekenkas nodig?
Krijg vandaag nog advies!

Aantal personen ten laste ziekenfonds

Het aantal personen ten laste heeft ook invloed op je belastingsaangifte. Wanneer je iemand ten laste hebt, krijg je een belastingsvoordeel doordat het belastingsvrij minimum verhoogd wordt.

Het is dus belangrijk om te weten hoeveel personen ten laste zijn, zodat je dit correct kan aangeven en beroep kunt doen op de nodige belastingsvermindering.

Informatie navragen bij ziekenfonds

Meer vragen? Raadpleeg specialisten en ontvang advies op maat

Nog niet helemaal duidelijk hoe het precies zit? Heb je vragen over jouw situatie? Het kan raadzaam zijn om een specialist te raadplegen die advies biedt, aangepast aan jouw gezinssamenstelling.

Zo ben je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan met het ziekenfonds. Door het onderstaande formulier in te vullen, kun je gratis en vrijblijvend mutualiteiten vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.