Groene uitvaart: voordelen, uitvaarttechnieken en tips

Wil je op een mooie manier gedag zeggen tegen iemand die je lief is en tegelijkertijd goed zorgen voor onze aarde? Kiezen voor een groene uitvaart is dan een prachtig gebaar van respect en zorg voor het milieu. In dit artikel ontdek je hoe je zo’n uitvaart vormgeeft, van de voordelen tot handige tips en frisse ideeën. We leiden je stap voor stap naar een afscheid dat zowel liefdevol als milieubewust is.

Wat is een groene uitvaart?

Een groene uitvaart is eigenlijk een afscheid nemen met respect voor de natuur. Het gaat om een uitvaart waarbij alles draait om zo min mogelijk impact op onze aarde. Van de keuze voor de kist of lijkwade, die van natuurvriendelijke materialen gemaakt zijn, tot aan het vervoer van de overledene dat zo groen mogelijk wordt gehouden.

Zelfs voor de koffietafel worden biologische en lokale producten gekozen. Het idee is simpel: een laatste eer bewijzen aan een dierbare op een manier die goed is voor de planeet.

Waarom kiezen voor een groene uitvaart?

Mensen kiezen voor een groene uitvaart omdat ze tijdens hun leven vaak al bewust bezig waren met het milieu. Ze willen dat hun laatste voetafdruk op deze aarde zo licht mogelijk is. Een groene uitvaart maakt dit mogelijk.

Het is een manier om te laten zien dat je tot het einde toe trouw blijft aan je principes. Plus, het idee dat je ook na je dood bijdraagt aan een betere wereld, is voor velen een troostrijke gedachte.

Bij een groene uitvaart wordt alles van de kist tot de rouwkaarten zo duurzaam mogelijk gekozen. Kisten zijn vaak van snelgroeiend hout of zelfs karton, beide biologisch afbreekbaar.

Soms wordt zelfs gekozen voor een lijkwade van natuurlijke stof. Voor het vervoer wordt gedacht aan fietsen of elektrische auto’s, en de plek van de ceremonie wordt vaak zo gekozen dat er weinig gereisd hoeft te worden.

Bloemen zijn lokaal en seizoensgebonden, en de catering is biologisch. Het is allemaal onderdeel van het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de uitvaart.

Houten kist voor een groene uitvaart.

Moderne milieuvriendelijke uitvaarttechnieken

Op het moment dat we gedag zeggen tegen iemand die ons dierbaar is, komt er zoveel meer bij kijken dan alleen verdriet.

We willen allemaal dat ons laatste gebaar naar hen toe iets betekent, iets wat echt laat zien hoeveel we om hen gaven. En wat als we je vertellen dat we dat kunnen doen op een manier die ook nog eens lief is voor onze mooie planeet?

Humusatie [in Vlaanderen]

Dit is een heel respectvolle manier om iemand die we liefhadden terug te geven aan de natuur. Met behulp van dingen die weer opgaan in de aarde, zoals houtsnippers, verandert het lichaam in vruchtbare grond.

Het is een prachtig idee dat na het afscheid van een geliefde, er nieuw leven kan komen. Het geeft troost te weten dat, zelfs in tijden van verdriet, het leven op een mooie manier doorgaat.

Cryomeren [cryomatie]

Cryomeren is ook zo’n vernieuwende methode, waarbij het lichaam van de overledene met vloeibare stikstof wordt behandeld tot het uiteenvalt in een fijn poeder. Dit proces laat ons toe om op een respectvolle manier afscheid te nemen, met een kleinere ecologische voetafdruk.

Het poeder kan vervolgens dienen als voeding voor nieuwe plantengroei, wat een mooie symboliek van leven na de dood met zich meebrengt.

Resomeren [resomatie]

En dan is er resomatie, een proces waarbij het lichaam in een alkalische oplossing wordt opgelost. Dit laat ons toe om op een milieuvriendelijke manier afscheid te nemen, met minder impact op onze planeet. Het resultaat is een vloeistof en wat poeder, dat teruggegeven kan worden aan de aarde.

Laat liefde bloeien met een groene uitvaart
Een eerbetoon aan je dierbare én aan de planeet.
arrow Ontvang offertes

Tips voor een milieuvriendelijke uitvaart in België

Als we afscheid moeten nemen van iemand die ons na staat, zoeken we naar de mooiste manier om onze liefde en respect te uiten. Maar is het je ooit opgevallen dat we in deze momenten ook iets moois kunnen doen voor onze planeet?

Een milieuvriendelijke uitvaart kiezen, betekent dat we onze geliefde eren op een manier die ook zorg draagt voor de aarde die ons omringt.

1. Begraven of cremeren?

Het kiezen tussen begraven of cremeren kan een hoofdbreker zijn. Elk heeft zo zijn effect op onze aarde. Met begraven gebruik je een stukje land, en cremeren kost veel energie en stoot CO2 uit.

2. Groene uitvaartkisten

Kies voor een uitvaartkist van duurzame materialen. Traditionele kisten zijn vaak gemaakt van hout dat niet duurzaam gewonnen wordt, en kunnen ook schadelijke lakken en lijmen bevatten.

Groene kisten daarentegen, gemaakt van bijvoorbeeld gerecycled karton of snelgroeiend bamboe, zijn een stuk beter voor het milieu. Zorg er ook voor dat de binnenbekleding biologisch afbreekbaar is.

3. Milieuvriendelijk rouwvervoer

Het traditionele vervoer van de overledene kan veel uitstoot veroorzaken. Overweeg alternatieven zoals een elektrische rouwauto of zelfs een fietsrouwstoet.

Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar kan ook een heel persoonlijke en mooie manier zijn om afscheid te nemen.

4. Maak gebruik van bloemen uit je eigen tuin

In plaats van bloemen te kopen die vaak van ver komen en veel water en pesticiden vereisen, kun je overwegen om bloemen uit eigen tuin te gebruiken. Dit maakt het afscheid niet alleen persoonlijker, maar ook duurzamer.

5. Duurzame rouwkaarten

Kies voor rouwkaarten van gerecycled papier of digitaal verstuurde berichten. Dit bespaart niet alleen bomen, maar ook de energie die nodig is voor het drukken en vervoeren van de kaarten.

6. Draag milieuvriendelijke kleding

Bij de uitvaart zelf kun je ook nadenken over de kleding. Natuurlijke materialen zoals biokatoen of hennep zijn milieuvriendelijker dan synthetische stoffen en kunnen na de uitvaart ook makkelijker worden gerecycled of gecomposteerd.

Iemand gooit aarde en dit symboliseert een groene uitvaart.

Meer weten over een groene uitvaart? Raadpleeg uitvaartspecialisten in jouw buurt

Interesse in een afscheid dat zowel liefdevol is voor jouw dierbare als vriendelijk voor onze planeet? In jouw omgeving staan experts klaar om je hierbij te helpen.

Ze kennen alle ins en outs om jouw laatste groet niet alleen heel persoonlijk, maar ook milieubewust te maken. Door simpelweg een offerte aan te vragen, krijg je een helder beeld van wat er allemaal kan en wat het ongeveer gaat kosten.

Samen maken we een afscheid mooi en betekenisvol, met hart voor elkaar en voor de wereld.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.