Terugbetaling remgeld: wat is het en hoe vraag ik het aan?

Begrijp jij ook soms zo weinig van die medische rekeningen? En dan heb je het nog niet eens over remgeld gehad. Wat is dat eigenlijk en hoe krijg je een deel van je geld terug? Hier gaan we alles simpel uitleggen over remgeld, van wat het is tot hoe je terugbetaling aanvraagt. Zo weet je snel meer over hoe het zit met die kosten van de dokter of het ziekenhuis.

Wat is remgeld?

Remgeld is eigenlijk het bedrag dat je zelf betaalt na een doktersbezoek, nadat je ziekenfonds een deel heeft terugbetaald.

Dit is je eigen bijdrage aan de kosten, ook wel je ‘persoonlijk aandeel’ genoemd. Of je nu voor je kind naar de dokter gaat, medicijnen haalt bij de apotheek, of andere geneeskundige verstrekkingen nodig hebt, remgeld speelt vaak een rol.

In sommige gevallen kan dit bedrag gedeeltelijk terugbetaald worden, afhankelijk van je situatie, je lidmaatschap bij een mutualiteit, en de specifieke regels die daar gelden.

Hoeveel remgeld moet ik betalen?

Over het algemeen is het remgeld ongeveer een vierde van wat je aan de dokter betaalt, maar dit kan minder zijn als je bepaalde voordelen hebt.

Betaalt iedereen hetzelfde bedrag aan remgeld?

Nee, dat verschilt. Afhankelijk van bijvoorbeeld je inkomen of als je een speciaal zorgstatuut hebt, kun je minder hoeven te betalen. Sommige mensen krijgen door hun situatie korting op dat remgeld.

Het is slim om dit even na te vragen bij je eigen ziekenfonds, zij kunnen je precies vertellen hoe het zit. Soms wordt dit automatisch voor je geregeld, maar zelf even controleren kan nooit kwaad.

Haal meer uit je zorgbudget
Vraag nu offertes aan voor professioneel advies.
arrow Ontvang nu

Hoe terugbetaling van remgeld aanvragen bij mijn ziekenfonds? [Kinderen tot 7 jaar]

Om terugbetaling voor remgeld aan te vragen bij je ziekenfonds voor kinderen tot 7 jaar, hoef je meestal alleen maar je doktersbriefjes in te dienen.

Het is belangrijk dat je kind een Globaal Medisch Dossier (GMD) heeft bij de huisarts, want dat kan het proces versnellen en zorgt soms zelfs voor automatische terugbetaling. Check wel even bij jouw ziekenfonds hoe het precies zit, want de procedure kan licht verschillen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor terugbetaling, moet je kind bij sommige ziekenfondsen jonger dan 7 jaar zijn en een actief GMD hebben.

Ook moet je natuurlijk je bijdrage aan het ziekenfonds betaald hebben. Let op: niet alle extra kosten, zoals honorariumsupplementen, komen in aanmerking voor terugbetaling.

Helan

Bij Helan krijg je het remgeld terug voor consultaties bij de huisarts of specialist voor kinderen jonger dan 7 jaar, met een eigen bijdrage (franchise) van 30 euro per kalenderjaar.

Liberale Mutualiteit

Bij de Liberale Mutualiteit wordt het remgeld voor kinderen tot 7 jaar met een geldig GMD terugbetaald. Dit zorgt ervoor dat een bezoek aan een geconventioneerde arts in principe volledig gratis is.

Solidaris

Solidaris biedt een volledige terugbetaling van het wettelijk remgeld voor ambulante raadplegingen en bezoeken bij een huisarts of specialist voor kinderen tot en met 11 jaar, met een kleine eigen bijdrage die afhankelijk is van het aantal consultaties per jaar.

Dokter rekent uit hoeveel de patiënt moet betalen als remgeld en wat de patiënt als terugbetaling krijgt.

Veelgestelde vragen

Wat is de maximumfactuur of het remgeldplafond?

+
Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat je niet meer dan een bepaald bedrag per jaar aan remgeld moet betalen. Als je familie-uitgaven voor medische zorg een bepaald limiet bereiken, dan betaal je geen remgeld meer voor de rest van dat jaar. Dit helpt vooral gezinnen met hoge medische kosten.

Wat is riziv?

+
RIZIV staat voor Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Het is een Belgische overheidsinstelling die onder meer gaat over de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Zij bepalen de regels rond terugbetalingen en remgeld.

Hoeveel krijg ik terug van een doktersbezoek?

+
Hoeveel je terugkrijgt na een bezoekje aan de dokter, hangt af van een paar dingen. Dit hangt af van factoren zoals of je dokter de geconventioneerde tarieven volgt en of je beschikt over een Globaal Medisch Dossier. Meestal betaal je een stukje zelf, dat noemen we remgeld, en het ziekenfonds zorgt voor de rest.

Meer weten over remgeld? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten in jouw buurt

Wil je helderheid over remgeld en hoe je dat slim aanpakt voor jouw situatie? Of zoek je naar manieren om de medische kosten voor jou en je familie te drukken? Als je het formulier invult, begin je aan de reis naar duidelijke antwoorden en persoonlijke hulp.

We koppelen je aan deskundigen dichtbij huis die jou niet alleen helpen met je vragen, maar je ook advies geven over hoe je een terugbetaling van het remgeld kan krijgen.

Dus, blijf niet langer met vragen zitten en neem vandaag nog actie voor een onbezorgde gezondheid. Vul het formulier in en leer hoe je handig omgaat met remgeld en andere medische uitgaven.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Naar kinesist gaan voor rugklachten.
Tussenkomst kinesist
Ontdek in dit artikel alles over de terugbetaling van behandelingen door de kinesist. Vergelijk de verschillende verzekeringen en mutualiteiten om de beste optie te vinden.
Vrouw volgt hypnotherapie.
Hypnotherapie vergoeding
Vraag je je af wat hypnotherapie gaat kosten en of je iets terugkrijgt van je ziekenfonds? In dit artikel vind je antwoorden op al je vragen.
Zonnecrème op de rug van een vrouw.
Terugbetaling voor zonnecrème
Sta je op het punt om je in te smeren en de zon in te duiken? Goed nieuws: je kunt een terugbetaling aanvragen voor zonnecrème. Ontdek er hier alles over.