Terugbetaling remgeld: wat is het en hoe vraag ik het aan?
Begrijp jij ook soms zo weinig van die medische rekeningen? En dan heb je het nog niet eens over remgeld gehad. Wat is dat eigenlijk en hoe krijg je een deel van je geld terug? Hier gaan we alles simpel uitleggen over remgeld, van wat het is tot hoe je terugbetaling aanvraagt. Zo weet je snel meer over hoe het zit met die kosten van de dokter of het ziekenhuis.
Inhoud
Wat is remgeld?
Remgeld is eigenlijk het bedrag dat je zelf betaalt na een doktersbezoek, nadat je ziekenfonds een deel heeft terugbetaald.
Dit is je eigen bijdrage aan de kosten, ook wel je ‘persoonlijk aandeel’ genoemd. Of je nu voor je kind naar de dokter gaat, medicijnen haalt bij de apotheek, of andere geneeskundige verstrekkingen nodig hebt, remgeld speelt vaak een rol.
In sommige gevallen kan dit bedrag gedeeltelijk terugbetaald worden, afhankelijk van je situatie, je lidmaatschap bij een mutualiteit, en de specifieke regels die daar gelden.
Hoeveel remgeld moet ik betalen?
Over het algemeen is het remgeld ongeveer een vierde van wat je aan de dokter betaalt, maar dit kan minder zijn als je bepaalde voordelen hebt.
Betaalt iedereen hetzelfde bedrag aan remgeld?
Nee, dat verschilt. Afhankelijk van bijvoorbeeld je inkomen of als je een speciaal zorgstatuut hebt, kun je minder hoeven te betalen. Sommige mensen krijgen door hun situatie korting op dat remgeld.
Het is slim om dit even na te vragen bij je eigen ziekenfonds, zij kunnen je precies vertellen hoe het zit. Soms wordt dit automatisch voor je geregeld, maar zelf even controleren kan nooit kwaad.
Hoe terugbetaling van remgeld aanvragen bij mijn ziekenfonds? [Kinderen tot 7 jaar]
Om terugbetaling voor remgeld aan te vragen bij je ziekenfonds voor kinderen tot 7 jaar, hoef je meestal alleen maar je doktersbriefjes in te dienen.
Het is belangrijk dat je kind een Globaal Medisch Dossier (GMD) heeft bij de huisarts, want dat kan het proces versnellen en zorgt soms zelfs voor automatische terugbetaling. Check wel even bij jouw ziekenfonds hoe het precies zit, want de procedure kan licht verschillen.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor terugbetaling, moet je kind bij sommige ziekenfondsen jonger dan 7 jaar zijn en een actief GMD hebben.
Ook moet je natuurlijk je bijdrage aan het ziekenfonds betaald hebben. Let op: niet alle extra kosten, zoals honorariumsupplementen, komen in aanmerking voor terugbetaling.
Helan
Bij Helan krijg je het remgeld terug voor consultaties bij de huisarts of specialist voor kinderen jonger dan 7 jaar, met een eigen bijdrage (franchise) van 30 euro per kalenderjaar.
Liberale Mutualiteit
Bij de Liberale Mutualiteit wordt het remgeld voor kinderen tot 7 jaar met een geldig GMD terugbetaald. Dit zorgt ervoor dat een bezoek aan een geconventioneerde arts in principe volledig gratis is.
Solidaris
Solidaris biedt een volledige terugbetaling van het wettelijk remgeld voor ambulante raadplegingen en bezoeken bij een huisarts of specialist voor kinderen tot en met 11 jaar, met een kleine eigen bijdrage die afhankelijk is van het aantal consultaties per jaar.
Veelgestelde vragen
Wat is de maximumfactuur of het remgeldplafond?
Wat is riziv?
Hoeveel krijg ik terug van een doktersbezoek?
Meer weten over remgeld? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten in jouw buurt
Wil je helderheid over remgeld en hoe je dat slim aanpakt voor jouw situatie? Of zoek je naar manieren om de medische kosten voor jou en je familie te drukken? Als je het formulier invult, begin je aan de reis naar duidelijke antwoorden en persoonlijke hulp.
We koppelen je aan deskundigen dichtbij huis die jou niet alleen helpen met je vragen, maar je ook advies geven over hoe je een terugbetaling van het remgeld kan krijgen.
Dus, blijf niet langer met vragen zitten en neem vandaag nog actie voor een onbezorgde gezondheid. Vul het formulier in en leer hoe je handig omgaat met remgeld en andere medische uitgaven.