Tussenkomst kinesist: dekken mijn ziekenfonds en hospitalisatieverzekering de kosten?

Krijg je een tussenkomst voor een behandeling van je kinesist na een letsel of een operatie? In dit artikel vind je alle informatie over terugbetalingen van je herstelproces. Je leert welke ziekenfondsen en hospitalisatieverzekeringen welke kosten dekken. Vergelijk de verschillende verzekeringen en mutualiteiten om de beste optie te vinden. Heb je specifieke vragen? Druk dan op de knop voor persoonlijk advies van experten!

Wat is kinesitherapie precies

Tijdens kinesitherapie stretch en beweeg je je lichaam om een letsel of chronische pijn te behandelen. Het woord kinesitherapie komt van het Oud-Griekse ‘kinesis’ (beweging) en ‘therapeia’ (behandeling).

Door die bewegingen, versnel je je herstelproces. Een kinesist of fysiotherapeut kan je helpen met spierletsels, zenuwletsels, verstijfde gewrichten of herstel na operaties en bevallingen.

Een vrouwelijke kinesist masseert de rug van een man in een praktijk.

Wat doet een kinesitherapeut?

Een kinesitherapeut begeleid je met het herstelproces door je oefeningen op te volgen. Een sessie duurt gemiddeld 30 – 60 minuten. Verder kan je kinesist je masseren of behandelen met koude of warme temperaturen. Tijdens de sessies wordt er gelet op je postuur, je evenwicht en je kracht.

Na je behandeling zouden je klachten sterk verminderd moeten zijn. Meestal krijg je na het behandelplan nog oefeningen of advies. Volg dat advies trouw op en je zal in de toekomst minder fysieke problemen ervaren.

Op zoek naar advies?
Stel al je vragen hier!

Kan ik een terugbetaling krijgen van het ziekenfonds voor de kinesist en osteopaat?

Je kan een terugbetaling krijgen van het ziekenfonds voor je behandeling als je een voorschrift van een arts hebt. Dat geldt voor je kinesist, maar ook voor je osteopaat. Het maakt niet uit of je de therapie volgt in een ziekenhuis, in een praktijk of bij je thuis.

Je krijgt bij elk ziekenfonds een andere tussenkomst voor je behandeling. De tarieven van therapeuten kunnen ook verschillen. Hieronder lees je meer over de voorwaarden en de tarieven van de tussenkomst voor je kinesist.

Tarieven geconventioneerde kinesisten vs gedeconventioneerde kinesisten

Een geconventioneerde kinesist moet zich houden aan de afspraken die gemaakt zijn door de ziekenfondsen en de overheid. Die overeenkomst met de ziekenfondsen houdt in dat de tarieven, maar ook de terugbetalingen vastliggen.

Gedeconventioneerde kinesisten volgen die afspraken niet. Ze kunnen zelf hun tarieven bepalen en je krijgt een kleinere terugbetaling.

Maar je kan nog steeds een tussenkomst vragen voor behandelingen door een gedeconventioneerde kinesist. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, krijgt van de mutualiteit altijd een volwaardige, verhoogde tussenkomst, ook bij gedeconventioneerde kinesisten.

Een vrouw plooit de knie van een man in een grijze broek.

Voorwaarden terugbetaling kinesitherapie

Kan je voor elke behandeling van je kinesist rekenen op een tussenkomst? Hieronder vind je alle voorwaarden voor de verschillende mutualiteiten.

Heb je een voorschrift van je dokter, dan heb je in België recht op 18 sessies per aandoening per kalenderjaar. Die worden gedekt door de wettelijke ziekteverzekering.

Raadpleeg de terugbetalingstarieven op de website van het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) of maak gratis de vergelijking via onderstaand formulier.

Solidaris

Ben je lid van Solidaris? Dan krijg je met een doktersvoorschrift een tussenkomst voor je kinesist. De limieten op het aantal sessies gelden niet voor mensen met zware aandoeningen van het type E zoals hersenverlamming of amputaties. Je voorschrift mag maximaal 2 maanden oud zijn.

Solidaris geeft je een tegemoetkoming voor maximaal één sessie per dag, maar daar kunnen uitzonderingen op gemaakt worden voor zwaar hulpbehoevenden.

CM

Bij CM krijg je enkel een terugbetaling van de kinesist bij voorgeschreven behandelingen. Zelfs voortgezette behandelingen worden terugbetaald. Je krijgt dan minder terug zoals bij behandelingen door gedeconventioneerde kinesisten.

CM betaalt één kinebehandeling per dag terug. Je krijgt een tussenkomst voor maximum 9 behandelingen voor en/of na de bevalling, 18 behandelingen voor gewone aandoeningen zoals een tenniselleboog en maar liefst 60 voor chronische of acute aandoeningen zoals bij bepaalde breuken of ontwikkelingsstoornissen. 

In uitzonderlijke situaties, kan je voor meer sessies terugbetalingen krijgen en er is altijd een verhoogde tegemoetkoming mogelijk voor hulpbehoevenden.

Een mannelijke kinesist in witte kledij behandelt een vrouw met nekklachten.

Helan

Ook bij Helan heb je een voorschrift van je arts nodig om recht te hebben op terugbetalingen. Dat voorschrift mag niet ouder zijn dan 2 maanden. Je behandeling moet gegeven worden door een erkend kinesist. Voor speciale aandoeningen heb je ook het medisch akkoord van adviserend arts nodig.

DKV

DKV gebruikt dezelfde standaardvoorwaarden als andere ziekenfondsen. Je krijgt daarbij ook terugbetalingen via een hospitalisatieverzekering als de sessies verband houden met je hospitalisatie en als je ze volgt binnen een vooraf bepaalde periode voor of na je ziekenhuisopname. 

Kan mijn hospitalisatieverzekering de kosten van kinesitherapie dekken?

Ja dat kan. Je hospitalisatieverzekering kan een tussenkomst geven voor je behandeling door een kinesist als ze gelinkt zijn aan een ziekenhuisopname.

Een extra voorwaarde is dat je behandeling in aanmerking komt voor een gewone terugbetaling via het ziekenfonds. Raadpleeg de polis van je mutualiteit om zeker te weten wanneer je recht hebt op terugbetalingen.

Ook interessant voor jou:

Hoeveel kost een kinesist in 2024

+
Geconventioneerde kinesisten werken met een vast bedrag per sessie: 30 euro. Daarvan moet je een deel remgeld betalen en de rest wordt terugbetaald door je ziekenfonds.

Gedeconventioneerde kinesisten bepalen hun tarieven zelf. Zij kunnen dus veel meer vragen voor hun behandelingen. Hun basistarief is 35,70 euro, maar de effectieve prijs wisselt van specialist tot specialist.

Hoeveel krijg je terug van de kinesist?

+
De terugbetaling van de kinesist is 23,75 euro. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming door een laag inkomen of omdat je zwaar hulpbehoevend bent? Dan krijg je 27,50 euro terug.

Hoeveel trek je terug van een niet-geconventioneerde kinesist?

+
Je trekt 25% minder terug als je behandeld wordt door een gedeconventioneerde. Een niet-geconventioneerde kinesist kan je daarbovenop supplementen aanrekenen. Die supplementen worden niet terugbetaald door de mutualiteit.

Heb je vragen met betrekking tot je mutualiteit? Stel ze gerust en ontvang advies op maat

Heb je nog vragen over een mogelijke tussenkomst voor je kinesist? Wil je meer informatie over de voorwaarden en mogelijkheden van jouw mutualiteit? Vul dan onderstaand formulier in en krijg advies op maat. Door je goed te informeren weet je perfect wat je moet doen. Aarzel dus niet en stel al je vragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Ontvang en vergelijk gratis ziekenfondsen
1*. Ben je momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is je hoofdactiviteit?
3*. Ben je gerechtigde of persoon ten laste?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overzicht van terugbetalingen:

Tandprothese.
Tussenkomst tandprothese
In dit artikel ontdek je alles over de terugbetaling van tandprotheses in België.
Lensimplantatie.
Terugbetaling lensimplantatie
In dit artikel lees je hoe je financieel het meeste uit je ingreep kunt halen door terugbetaling aan te vragen voor een lensimplantatie.
Hypnotherapie.
Hypnotherapie vergoeding
In dit artikel ontdek je hoeveel je van je ziekenfonds terugkrijgt voor hypnotherapie.