Orthodontie terugbetaling: wat is de vergoeding voor een kind en een volwassene?
Wanneer heb je recht op een terugbetaling voor je orthodontie? Wat zijn de voorwaarden? Wat zijn de kosten van een beugel of chirurgie? In dit artikel vind je de antwoorden op die vragen over orthodontie en meer! Je leert bij over de voorwaarden voor terugbetaling voor kinderen en volwassenen en welke mutualiteiten orthodontie het beste dekken.
Wil je snel een antwoord op een paar specifieke vragen? Vul dan onderstaand formulier in en kom in rechtstreeks contact met specialisten. Zij geven je gratis advies op maat zodat je volledig geïnformeerd bent over orthodontie.
Inhoud
Wat is orthodontie precies?
Orthodontie is een specialisatie in de tandheelkunde. Een orthodontist houdt zich bezig met de correctie van de positie van je tanden en je kaken. Het doel van orthodontisten is om je een goed functionerend gebit te geven.
Een goed gebit is makkelijk te onderhouden. Als je tanden recht staan of je kaken gelijk staan, dan voorkom je schade en gezondheidsrisico’s op latere leeftijd.
Het primaire doel van orthodontie is dus niet om je ‘mooie’ tanden te geven, maar om je ‘goede’ en gezonde tanden te geven. Vaak zijn goede, gezonde tanden ook esthetischer dan ongezonde tanden.
Een duidelijk voorbeeld van orthodontie is een beugel. Orthodontisten worden ook wel beugeltandartsen genoemd. Een beugel en blokjes verbeteren de kaakstand en hoe recht en gelijk je tanden staan.
De meeste ingrepen gebeuren wanneer iemand nog jong is, maar ook op latere leeftijd kan je een beugel dragen. Chirurgie aan je kaken of je tanden valt ook onder orthodontie.
Wat zijn de kosten van orthodontische behandelingen?
Wat kost zo’n orthodontische behandeling zoal? Het is belangrijk om je te informeren over de prijzen voordat je naar mogelijke terugbetalingen van orthodontie kijkt.
De prijs van een volledige behandeling is gemiddeld 2.500 tot 3.500 euro. Dat bedrag betaal je in schijven over de hele duur van de behandeling.
Sommige behandelingen zullen natuurlijk goedkoper of duurder uitvallen op basis van enkele factoren:
- De duur van de behandeling. Die kan van 9 tot 36 maanden duren.
- De complexiteit van de behandeling. Simpele corrigerende beugels zullen niet veel kosten. Maar als er veel sleutelwerk is aan je tanden, zal je dat ook merken aan het prijskaartje.
- De vraagprijs van je orthodontist. Sommige praktijken zijn namelijk duurder dan anderen.
- Erelonen van geconventioneerde of niet-geconventioneerde orthodontisten kunnen de prijs ook verhogen.
Dankzij de terugbetaling van de sociale zekerheid, zullen die kosten iets lager zijn, maar de maximale terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering is 800 euro voor orthodontie. Heb je een extra tandverzekering? Dan zal je mutualiteit meer kunnen terugbetalen voor je behandeling.
Wat is een (niet-)geconventioneerde orthodontist?
Voor medische verzorging zoals orthodontie zijn er officiële tarieven vastgelegd vanuit de overheid in samenwerking met de ziekenfondsen.
Geconventioneerde orthodontisten volgen die tarieven en niet-geconventioneerde orthodontisten doen dat niet. Zij kunnen dan meer of minder geld vragen voor hun consultaties dan het officiële tarief.
Het enige verschil tussen deze orthodontisten is dus mogelijk de prijs. Ze kunnen je allebei een getuigschrift voor verstrekte hulp geven en ze gebruiken dezelfde technieken.
Wanneer vergoedt het ziekenfonds orthodontie en wanneer de tandverzekering?
Je mutualiteit vergoedt orthodontie (op z’n minst deels) tot je 22 jaar bent. Jonge kinderen worden meer beschermd dan tieners. Volwassenen moeten in de meeste gevallen een tandverzekering hebben om een terugbetaling te krijgen voor orthodontie.
Informeer je goed over alle mogelijkheden. Wanneer komt de wettelijke ziekteverzekering tussen? Wanneer komt een aanvullende tandverzekering tussen? Je leest het hieronder.
Tegemoetkoming via ziekteverzekering
In België is het verplicht om een ziekteverzekering te hebben. Dat kan via een erkende mutualiteit of via de gratis Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Die wettelijke ziekteverzekering zorgt voor een gedeeltelijke terugbetaling van orthodontie. Die tegemoetkoming is sterk leeftijdsgebonden; bij jonge kinderen krijg je een grotere terugbetaling dan bij tieners.
Tip: de ziekteverzekering dekt de erelonen of honoraria van orthodontisten niet. Informeer je dus goed bij je adviserende (tand)artsen over de prijzen van verschillende orthodontisten.
Kinderen versus volwassenen
Voor kinderen en jongeren zijn er drie leeftijdscategorieën met hun eigen voorwaarden:
- Kinderen tot 9 jaar hebben recht op een gedeeltelijke terugbetaling wanneer de behandeling eindigt voor de 9de verjaardag van het kind én als die minstens zes maanden daarvoor is opgestart. Dan wordt de ingreep gerekend als vroege orthodontische behandeling.
- Kinderen tot 15 jaar hebben nog steeds recht op een tegemoetkoming van de sociale zekerheid voor orthodontie. We spreken in deze leeftijdscategorie over klassieke of gewone orthodontie. Om te genieten van deze (lagere) tegemoetkoming van de mutualiteit moet de behandeling begonnen zijn voor de 15de verjaardag van je kind.
- Jongeren tot 22 jaar hebben geen recht op de gedeeltelijke terugbetaling. Startte de behandeling van je kind voor hun 15de verjaardag of was er een technische reden waardoor de orthodontische behandeling niet gestart werd? Breng dan je mutualiteit op de hoogte van het akkoord van de Technisch tandheelkundige raad.
Volwassenen ouder dan 22 krijgen geen terugbetaling voor orthodontie via de ziekteverzekering
Op die regel wordt een uitzondering gemaakt voor volwassenen met een groeistoornis en voor personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Als volwassene is het daarom interessant om een tandverzekering te nemen bij je mutualiteit.
Terugbetaling via tandverzekering
Dankzij een tandverzekering kan je ook als volwassene genieten van een extra terugbetaling voor orthodontie. Dat is echter niet gratis. De prijzen van de tandverzekeringen en de grootte van de tegemoetkoming verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.
De tandverzekering dekt vaak ook het ereloon van de orthodontist bovenop de kosten van de behandelingen. Vergelijk de prijzen van de tandverzekering van elke mutualiteit en zoek de beste voor jouw situatie.
Welke mutualiteit dekt orthodontie het best?
Elke mutualiteit heeft een andere tandverzekering en andere voordelen voor hun leden bovenop de wettelijke ziekteverzekering.
Ze geven allemaal andere prijzen en sommige stellen andere voorwaarden. Hieronder vind je een overzicht per mutualiteit.
CM [Christelijke Mutualiteit]
De CM (Christelijke Mutualiteit) betaalt tot 60% van het remgeld en de supplementen terug tot 1.050 euro. Dat geldt voor vroege orthodontische behandelingen en klassieke of gewone orthodontie. Als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming, kan dat percentage stijgen tot 75%.
Helan [Onafhankelijk Ziekenfonds]
Helan biedt je een terugbetaling van 60% van alle remgeld, supplementen en materialen tot 1.050 euro. Dat geldt voor zowel vroege als klassieke orthodontie.
LM [Liberale Mutualiteit]
LM (Liberale mutualiteit) betaalt een tussenkomst van 1.050 euro, maar enkel voor gewone of klassieke orthodontische behandelingen. Dat wil zeggen dat ze enkel orthodontie terugbetalen voor kinderen ouder dan 9 jaar.
Solidaris [Socialistische Mutualiteit]
Solidaris betaalt je ook 1.050 euro terug voor orthodontie. Zij betalen je terug voor de kosten van vroege orthodontische behandelingen en klassieke of gewone orthodontie. Als je kind een bijzondere aandoening heeft, dan bedraagt de tegemoetkoming 1.425 euro.
Bij Solidaris Brabant bedraagt die extra tegemoetkoming 1.450 euro én wordt het remgeld van alle vroege orthodontische behandelingen volledig terugbetaald.
VNZ & NZV [Vlaams & Neutraal Ziekenfonds] & [Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen]
VNZ & NZV geven de grootste terugbetaling voor orthodontie. Zij kunnen je maximaal 1.200 euro geven voor je behandelingen.
Zij geven hun leden 150 euro bovenop de wettelijke ziekteverzekering van 1.050 euro. Komt die ziekteverzekering niet tussen? Dan krijg je als lid van VNZ of NZV nog steeds 150 euro terugbetaald.
Let wel: zij geven beide geen terugbetaling voor vroege orthodontische behandelingen voor kinderen jonger dan 9 jaar.
Meer vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat
Heb je na dit artikel nog vragen over een mogelijke terugbetaling voor je orthodontie? Wil je weten of jij of je kind voldoen aan alle voorwaarden? Vul dan zo snel mogelijk het offerteformulier in!
Na een analyse van de gegevens krijg je advies op maat en kan je volledig geïnformeerd offertes vergelijken van verschillende mutualiteiten. Zo maak je de beste keuze voor jouw gebit of dat van je kinderen.