Prijs crematie: overzicht kosten 2024

Zit je te piekeren over de prijs van een crematie? Geen zorgen, je bent niet de enige. In dit artikel helpen we je op weg door de prijs die bij een crematie hoort eens onder de loep te nemen. Stap voor stap lopen we door alles wat erbij komt kijken, zodat jij straks een duidelijk beeld hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je hoe je een afscheid kunt regelen dat echt bij jou of je dierbare past, zonder dat het budget een spelbreker wordt.

Wat is cremeren?

Kiezen voor een crematie is een manier om vaarwel te zeggen tegen iemand die je dierbaar is. Bij een crematie wordt het lichaam verbrand in een speciale oven, wat vaak gekozen wordt omdat het past bij wat iemand gelooft, wil of als een andere manier om afscheid te nemen dan een begrafenis.

Na de crematie wordt het lichaam as. Je mag zelf beslissen wat je met die as doet. Misschien strooi je het uit op een plek die veel betekende, bewaar je het in een urn bij je thuis, of geef je de urn een plekje op het kerkhof.

Een crematie regelen betekent keuzes maken die de kosten beïnvloeden. Het type kist, de locatie van het crematorium, en hoe je het afscheid vormgeeft, het telt allemaal mee.

Wil je een ceremonie of heb je specifieke plannen voor de as? Deze keuzes bepalen hoeveel je kwijt bent. Denk aan een basisbedrag dat al snel in de duizenden euro’s loopt.

Maar onthoud: wat je precies uitgeeft, hangt helemaal af van wat jij belangrijk vindt voor het laatste vaarwel.

Als de overledene een uitvaartverzekering had, kan dat helpen om de kosten te dekken. Het is ook slim om met uitvaartexperts te praten.

Zij kunnen je meer vertellen over de opties en wat die kosten, zodat je een besluit kunt nemen dat past bij jou en je budget.

Urn

Wie betaalt de crematie?

Wanneer je nadenkt over de kosten van een crematie, kan het best even slikken zijn. “Hoe gaan we dit allemaal betalen?” is een vraag die vaak opkomt.

De kosten kunnen best uiteenlopen, afhankelijk van wat je kiest, van het soort crematorium tot de kist en alles daartussenin.

Gelukkig zijn er manieren om dit aan te pakken. Als er genoeg geld is achtergelaten, dan kan de bank van de overledene helpen door de kosten rechtstreeks te betalen, gebaseerd op de uitvaartfactuur. Dit neemt een grote zorg weg, omdat de familie zich dan niet meteen druk hoeft te maken over de financiën.

In sommige gevallen schiet iemand uit de familie of een van de naasten de kosten voor. Dit bedrag kan later verdeeld worden onder alle erfgenamen, want volgens de wet moet iedereen een steentje bijdragen. Het is een mooie manier om samen voor een waardig afscheid te zorgen.

Over een uitvaartverzekering nadenken is eigenlijk vooruitdenken. Het betekent dat je geld opzij zet voor de kosten van een crematie, zodat je geliefden zich daar later geen zorgen over hoeven te maken.

Als het zover is, krijgen zij een bedrag waarmee de uitvaart betaald kan worden. Zo kunnen ze zich volledig richten op het afscheid, zonder stress over de kosten.

Maar er is meer om over na te denken, zoals de keuze van het crematorium en wat jij persoonlijk belangrijk vindt voor de uitvaart. Een gesprek met een uitvaartspecialist kan hier enorm bij helpen.

Zij kunnen je alles vertellen over de prijs van een crematie en de verschillende opties, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat mogelijk is, van de allereerste stappen tot aan de laatste details.

Vraag nu jouw offerte voor een crematie
Van persoonlijke wensen tot budgettaire overwegingen, wij staan voor je klaar.
arrow Ontvang mijn offerte

Wat is de gemiddelde prijs van een crematie in België?

In België is de prijs voor een crematie meestal tussen de 5.000 en 8.000 euro. Wat je precies betaalt, hangt af van verschillende factoren.

Waar de crematie gebeurt, welke kist je kiest en wat je zelf belangrijk vindt, speelt allemaal mee. Ga je voor een klein, intiem afscheid of juist voor een groot samenzijn? Alles, van de keuze voor bloemen tot een bericht in de krant, heeft invloed op de prijs.

En niet te vergeten, wat je met de as doet, kan ook het kostenplaatje veranderen. Je hebt heel wat keuzes die samen bepalen wat je uiteindelijk betaalt.

Is een crematie goedkoper dan een begrafenis?

Ja, dat klopt vaak wel. Begrafenissen kunnen behoorlijk in de papieren lopen, vooral vanwege de kosten voor een graf of een grafsteen en de grafrechten.

Die kosten kunnen echt flink verschillen afhankelijk van waar je bent. Een crematie kan in dat opzicht wat voordeliger zijn, omdat je die specifieke uitgaven niet hebt. 

Uiteindelijk draait alles om jouw eigen wensen en voorkeuren als het gaat om de kosten van een crematie. Of je nu gaat voor een crematie met alle toeters en bellen of juist voor een ingetogen begrafenis, de uiteindelijke kosten kunnen verrassend dicht bij elkaar liggen. Het gaat erom wat voor jou het meest betekenisvol is, ongeacht het prijskaartje dat eraan hangt.

Het is echt belangrijk dat je niet alleen naar de kosten kijkt, maar vooral naar wat jij of de persoon die is overleden had gewild.

Elk afscheid is uniek en moet echt aansluiten bij de levensverhalen en wensen van degene die je wilt herinneren. Het is super slim om even te praten met experts die je kunnen wijzen op wat er allemaal kan binnen je budget.

Een uitvaartverzekering kan ook een handje helpen, door de financiële zorgen bij de nabestaanden weg te nemen en ervoor te zorgen dat het afscheid precies wordt zoals jij of je geliefde dat zou willen.

Handen op een urne.

Overzicht van de verschillende kosten bij een crematie

Voor een crematie komen verschillende kosten kijken, net zoals bij een recept waar jij kiest welke ingrediënten erin gaan.

Dit ‘recept’ kun je in drie stukken opdelen: de standaardkosten die altijd nodig zijn, wat jij zelf extra wilt toevoegen op basis van persoonlijke voorkeuren, en de beslissing over wat er met de as gaat gebeuren.

Basiskosten

Als je nadenkt over een crematie, zijn er een paar dingen die altijd geregeld moeten worden. Dit omvat de zorg voor de overledene, het opbaren, een kist uitkiezen, het vervoer naar het crematorium en natuurlijk de crematie zelf.

Over het algemeen kun je verwachten dat deze basisdingen je tussen de 2.000 en 4.000 euro gaan kosten. En nog een klein advies: als je het afscheid in het weekend plant, hou er dan rekening mee dat er vaak een toeslag is. Dus dat kan de prijs iets omhoog brengen.

Persoonlijke wensen

Nu komen we bij het gedeelte waar je echt je eigen draai aan de crematie kunt geven. Wil je een bijzondere kist, speciale bloemen of een unieke rouwadvertentie in de krant? Of misschien een koffietafel waar iedereen nog even kan napraten? Deze persoonlijke wensen maken de crematie echt van jou of je dierbare, maar ze beïnvloeden ook de prijs.

Reken voor dit deel op een bedrag tussen de 3.000 en 4.000 euro, maar onthoud dat je zelf veel invloed hebt op hoe hoog dit bedrag uiteindelijk wordt.

Bestemming as [bijhouden of asverstrooiing]

Na de crematie komt de vraag: wat doe je met de as? Je hebt hierin verschillende opties. Misschien voel je er wat voor om de as te bewaren in een urn die mooi bij je thuis past, of vind je het een fijn idee om de as uit te strooien op een plek die veel voor jou of je dierbare betekende.

Ook kun je ervoor kiezen om een beetje as in een sieraad te laten verwerken, zodat je altijd iets tastbaars bij je draagt. Afhankelijk van wat je kiest, variëren de kosten van een paar honderd tot wel duizend euro. Het is echt iets heel persoonlijks, waarbij je keuze helemaal kan laten leiden door wat jij of je naaste het liefste wil.

Een crematie plannen betekent keuzes maken die passen bij jou of de overledene. Elke keuze heeft invloed op de prijs, maar ook op hoe het afscheid eruitziet.

Onthoud dat advies op maat van een uitvaartspecialist heel waardevol kan zijn om een crematie te organiseren die recht doet aan jouw wensen binnen het beschikbare budget.

En vergeet niet: een uitvaartverzekering kan helpen om jezelf of je nabestaanden financieel te ontlasten.

Een zorgeloze crematie
Laat ons de details regelen.

Wat is het verschil tussen een standaard crematie en een crematie zonder ceremonie?

Als je begint na te denken over crematie, dan zie je eigenlijk twee paden voor je: één met een ceremonie en één zonder. Het draait allemaal om hoe je die dag wilt laten verlopen en wat het voor jou betekent, zowel emotioneel als financieel.

  • Bij een crematie met een ceremonie verzamelen familie en vrienden zich om samen mooie momenten te herinneren en gedag te zeggen. Dit kan in het crematorium of ergens anders zijn. Je kunt het zo persoonlijk maken als je wilt, met muziek, bloemen, en soms zelfs een bijeenkomst achteraf om samen te zijn. Dit alles maakt het duurder, omdat je betaalt voor de plek, de aankleding, en de diensten.
  • Een crematie zonder ceremonie is simpeler. Je hebt dan geen grote bijeenkomst, het gebeurt gewoon met een heel klein groepje of zelfs helemaal in stilte. Dit scheelt een hoop in de kosten, want je hoeft niet te betalen voor dingen als zaalhuur of eten en drinken. Als je de kosten laag wilt houden of als degene die is overleden zelf geen grote toestand wilde, dan is dit een goede manier om het aan te pakken.

Weet dat de keuze hangt af van wat je zelf prettig vindt, wat de wensen van de overledene waren, en natuurlijk het budget.

Het is slim om hierover te praten met iemand die veel weet van uitvaarten

Die kan je helpen met beslissen en laten zien wat alles kost. En misschien is een uitvaartverzekering iets om over na te denken. Dat kan zorgen wegnemen over de kosten, zodat je op een fijne manier afscheid kunt nemen, passend bij wat je zelf kunt uitgeven.

Wil je meer info over de kosten van een crematie of begrafenis? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Heb je nog vragen over de prijs van een crematie of begrafenis? Misschien ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is binnen jouw budget of zoek je persoonlijk advies voor het organiseren van een uitvaart.

Het kan echt overweldigend zijn om dit allemaal zelf te moeten uitzoeken. Maar gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. Er zijn deskundige specialisten die klaarstaan om je hierbij te helpen.

Het enige wat je hoeft te doen, is het invullen van het offerteformulier, en voor je het weet, ben je in gesprek met ervaren professionals op het gebied van crematies en begrafenissen.

Ze zullen je voorzien van alle nodige informatie en ondersteuning om een uitvaart te organiseren die volledig aansluit bij wat jij belangrijk vindt, zonder dat je budget uit het oog wordt verloren.

Of je nu op zoek bent naar tips voor het regelen van een persoonlijke ceremonie, advies over het vinden van een geschikte locatie, of hulp bij het opstellen van een budgetvriendelijk plan, zij zijn er om je te begeleiden.

Dus waar wacht je nog op? Neem vandaag nog die belangrijke stap naar een uitvaart die met zorg en aandacht is voorbereid, zodat je in alle rust afscheid kunt nemen van je dierbare, wetende dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
4*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
5*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.