Gemengde levensverzekering: definitie, soorten en werking

Heb je al eens gehoord van een gemengde levensverzekering? Dit is een slimme keuze die je nu rust geeft en voor later zorgt. We gaan in dit artikel helemaal uitleggen wat het nu eigenlijk is, welke varianten je hebt en hoe het werkt. Dus, of je nu helemaal nieuw bent bij dit idee, of je zoekt gewoon wat meer informatie, je zit hier helemaal goed om alles te ontdekken over deze handige verzekering.

Wat is een gemengde levensverzekering? [Betekenis]

Een gemengde levensverzekering is een goede keuze als je zowel voor later wilt sparen als zeker wilt zijn dat je geliefden financieel in orde zijn, mocht jou iets overkomen.

In het kort: deze verzekering keert geld uit op een afgesproken moment als je nog leeft, én zorgt voor een uitkering aan jouw dierbaren als je er niet meer bent.

Of je nu een mooi bedrag wilt klaarhebben voor je pensioen of wilt zorgen dat je familie geen financiële zorgen heeft, deze verzekering biedt beide.

Waar afsluiten?

Klaar om zo’n gemengde levensverzekering te regelen? Je hebt verschillende plekken waar dat kan. Denk aan verzekeraars die je misschien al kent van je autoof woonverzekering.

Of je hebt misschien een goede relatie met een financieel adviseur of makelaar die je hierbij kan helpen. Zij kennen de klappen van de zweep en kunnen je adviseren over wat het beste bij jou past.

Je kunt natuurlijk ook direct bij verzekeringsmaatschappijen terecht. Die hebben vaak heel wat opties en kunnen je precies uitleggen hoe alles werkt.

Familie in papiervorm symboliseert een gemengde levensverzekering voor zekerheid in het leven.

Vergelijken van soorten gemengde levensverzekeringen

Als je denkt aan een gemengde levensverzekering, heb je eigenlijk keuzes die passen bij wat jij belangrijk vindt voor jezelf en voor je naasten.

Het is een beetje zoals kiezen tussen een veilige spaarpot of een kans om je geld te laten groeien, met de zekerheid dat er hoe dan ook iets moois klaarligt voor later of voor je familie als je er niet meer bent. Laten we eens kijken naar de twee opties die je hebt.

1. Traditionele levensverzekering

Dit is de keuze als je van zekerheid houdt. Je zet geld opzij en weet precies wat je ervoor terugkrijgt op een bepaald moment. Geen verrassingen, gewoon een vast bedrag dat wacht tot het moment daar is.

En soms, als het meezit, krijg je zelfs meer dan je had verwacht, dankzij een soort bonus van de verzekeraar. Het is alsof je een betrouwbaar spaarvarken hebt dat af en toe extra muntjes krijgt.

2. Beleggingsverzekering

Nu, als je het wel ziet zitten om je geld een beetje avontuurlijker te laten werken, dan is dit jouw route. Je geld gaat op reis in de wereld van beleggingen, met alle kansen van dien.

Natuurlijk, meer avontuur betekent ook meer risico, maar het kan ook leiden tot meer beloning. Je kiest zelf in welke soorten beleggingen je stapt, dus je hebt zelf de touwtjes in handen. En voor wie een beetje zekerheid wil, zijn er opties waarbij je een minimumbedrag krijgt, wat er ook gebeurt.

Wat zijn de voordelen van een gemengde verzekering?

Het mooie van een gemengde levensverzekering is dat je zowel spaart voor een onbezorgd pensioen als dat er iets geregeld is voor je naasten als jou iets overkomt.

En dat is nog niet alles. Bepaalde gemengde levensverzekeringen pakken uit met een fiscaal voordeel, waardoor je aan het eind van de rit minder belastingen hoeft te betalen.

Jij kiest zelf hoeveel premie je betaalt, waardoor deze verzekering perfect bij jouw persoonlijke situatie en wensen past.

Met de diversiteit aan levensverzekeringen die beschikbaar zijn, vind je vast en zeker een polis die naadloos aansluit bij jouw verwachtingen.

Ga je voor de zekerheid van een traditionele levensverzekering met vast eindkapitaal, of spreekt een beleggingsverzekering die de waarde van jouw investeringen volgt je meer aan? Jij beslist.

Neem de volgende stap naar financiële zekerheid
Ontdek hoeveel je moet betalen voor een geruststellende dekking.
arrow Ontdek nu

Hoe werkt een gemengde verzekering?

Een gemengde levensverzekering, dat klinkt misschien een beetje als een mixdrankje waarvan je niet zeker weet wat je kunt verwachten. Maar in werkelijkheid is het een slimme combinatie van twee dingen die je een gerust gevoel geven. Het is als een financiële buddy.

Premie berekenen

Nu wordt het interessant, want je vraagt je waarschijnlijk af: “Hoeveel gaat dat grapje me kosten?” Dat hangt af van een paar dingen.

Ten eerste, hoeveel wil je dat er uiteindelijk uitbetaald wordt? Meer geld later betekent meestal iets meer inleggen nu. Ook speelt je leeftijd een rol en, eerlijk is eerlijk, hoe fit en gezond je bent. Sommige verzekeringen vragen zelfs of je een beetje lief bent voor je lichaam (denk aan roken of bungeejumpen in het weekend).

Je kunt ook extra’s toevoegen aan je polis. Misschien wil je dat er meteen geld vrijkomt als je niet meer kunt werken of een extra bedrag als je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt. Die extra’s maken je premie natuurlijk wat hoger, maar dan heb je ook wat.

Kortom, het berekenen van je premie is een beetje als het samenstellen van je ideale pizza. Begin met de basis en voeg dan toe wat jij belangrijk vindt, totdat je de perfecte balans hebt tussen wat je wilt, wat je nodig hebt, en wat je bereid bent te betalen.

En onthoud: het is altijd slim om even rond te kijken en advies te vragen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten levensverzekeringen en manieren om je premie te berekenen. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen goed verzekerd bent, maar ook dat je niet te veel betaalt voor de toppings die je kiest.

Man neemt een gemengde levensverzekering.

Gemengde levensverzekering afsluiten? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat

Sta je op het punt om een gemengde levensverzekering af te sluiten en wil je graag zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Helemaal begrijpelijk, want het gaat hier niet om zomaar een beslissing.

Je bent bezig met de toekomst van jezelf en die van je naasten. Daarom is het slim om niet over één nacht ijs te gaan. Gelukkig is er een simpele oplossing om alles op een rijtje te krijgen: vul het offerteformulier in. Zo simpel is het!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Aanvullende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.