Successierechten levensverzekering: regels en advies

Wist je dat je in sommige gevallen ook erfbelasting of successierechten op een levensverzekering moet betalen na een overlijden. In dit artikel lees je over de soorten levensverzekeringen waarop zulke successierechten betaald moeten worden en welke factoren daar invloed op hebben. Zo kan je goed geïnformeerd een beslissing maken!

Wat wordt verstaan onder successierechten?

Successierechten zijn belastingen die je betaalt op een erfenis wanneer je deze ontvangt. Onder de erfenis wordt de nettowaarde van zowel roerende als onroerende goederen begrepen die de overledene achterlaat.

Wanneer de overledene schulden heeft, worden deze nog afgetrokken van dat bedrag. Wanneer je een erfenis ontvangt, is het je eigen verantwoordelijkheid om aangifte te doen bij de juiste instanties.

In Brussel en Wallonië is FOD financiën bevoegd, in Vlaanderen zorgt de Vlaamse Belastingsdienst voor het innen van de erfbelastingen.

Wat is het verschil met erfbelasting? [Vlaanderen, Wallonië en Brussel]

Successierechten zijn hetzelfde als erfbelasting. Het verschil is dat de term successierechten vooral in Brussel en Wallonië gebruikt wordt, terwijl de term erfbelasting Vlaamse is. Daarnaast zijn er in de verschillende gewesten andere diensten bevoegd voor de erfbelasting.

Koppel overlegt met verzekeringsspecialist over successierechten op levensverzekering.

Hoe vermijd ik successierechten of erfbelasting in België?

Je kan enkele maatregelen treffen voor je overlijden om al te hoge belastingen te vermijden of om meer controle te hebben over hoe jouw nalatenschap wordt verdeeld over jouw erfgenamen. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een levensverzekering te combineren met strategische schenkingen.

Het is wel belangrijk dat je bij zulke beslissingen zeker bent dat het gaat om legale acties die ook effectief een belastingsvermindering opleveren. Successieplanning moet dus erg grondig gebeuren en elk contract of document moet correct worden opgesteld.

Het kan nuttig zijn om een specialist te raadplegen om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt

Met de nodige juridische hulp vermijd je dat er fouten worden gemaakt die ervoor zorgen dat je toch meer betaalt. Een verzekeringsexpert kan je daarbij helpen.

Meer weten over successierechten?
Klik hier om in contact te komen met specialisten.

Regels voor uitbetaling na het overlijden van partner

Wie het bedrag van een levensverzekering ontvangt, moet daar belastingen op betalen. Hoeveel belastingen je daar exact op betaalt, hangt in grote mate af van hoe de betaling van de levensverzekering geregeld was. Er zijn drie opties:

  1. Betaalde de overledene de verzekeringspremie? Dan zal de huwelijkspartner de volledige belasting moeten betalen.
  2. Betaalden jullie de verzekeringspremie uit een gemeenschappelijk vermogen? Dan zullen de successierechten maar de helft bedragen van het tarief dat je zou betalen als je de premie alleen had betaald.
  3. Betaalde de huwelijkspartner de premie? Dan zal de huwelijkspartner geen successierechten meer moeten betalen op het uitgekeerde bedrag van de levensverzekering. Hou er rekening mee dat je dit zal moeten bewijzen!

Het is dus van belang om bij het afsluiten van je levensverzekering goed na te denken over de persoon die de lasten van de premie zal dragen. Een verzekeringsexpert kan je daarbij helpen!

Wie erft de uitkering van een levensverzekering?

Sommige mensen denken dat de uitkering van het kapitaal van een levensverzekering automatisch naar de erfgenamen gaat, maar dat moet zeker niet altijd het geval zijn.

In principe kan je de begunstigde kiezen van je levensverzekering! Vaak gaat het om de familie zoals de partner of kinderen, maar het is ook mogelijk om iemand anders als begunstigde aan te duiden. 

Een levensverzekering kan dus ook een handige manier zijn om meer grip te hebben op waar je erfenis nu juist terechtkomt.

Hoewel je je echtgenoot en kinderen niet volledig kunt onterven en zij altijd recht hebben op een minimumdeel van de erfenis, namelijk een evenredig deel van de helft van je volledige nalatenschap, kan je met een levensverzekering een bepaald deel van je kapitaal richten naar enkel je partner, slechts enkele van je kinderen of zelfs personen buiten je gezin.

Hoeveel erfbelasting wordt er geheven op een levensverzekering?

Hoeveel successierechten je betaalt, hangt af van je levensverzekeringcontract. Over het algemeen behoort het bedrag van je levensverzekering niet tot het bedrag van je nalatenschap, al kan er anders bepaald worden in je contract.

De begunstigde van de levensverzekering hoeft immers geen erfgenaam te zijn. Ze ontvangen het geld via een contractuele clausule.

Toch zal er nog steeds een belasting moeten worden betaald op het bedrag. Hoeveel die belasting juist bedraagt, hangt af van allerlei factoren en de belasting wordt door de begunstigde aan de fiscus betaald.

Vooral het bedrag van het verzekerde kapitaal zal invloed hebben op hoeveel belastingen je betaalt, maar ook de graad van verwantschap speelt een rol.

De woonplaats van de overledene beïnvloedt ook de belasting: de regels voor successierechten op levensverzekeringen verschillen tussen Brussel, Wallonië en Vlaanderen.

Gezin verzekerd.

Moet ik successierechten betalen op een tak 21- of 23-verzekering?

In Brussel en Wallonië word je sinds 2021 inderdaad belast op het kapitaal van de levensverzekering, ongeacht of het om een tak 21, 23 of 44-verzekering gaat.

Betaalde je mee aan de levensverzekering van bijvoorbeeld je partner? Dan moet je slechts op de helft van het bedrag successierechten betalen. Betaalde je het volledige bedrag, dan ben je vrijgesteld van belastingen.

Meer weten? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Wil je meer weten over de successierechten die erfgenamen betalen op een levensverzekering? Zoek je een levensverzekering die tegemoetkomt aan jouw noden? Door een expert te contacteren, zorg je ervoor dat je een verzekering afsluit die het beste past bij jouw situatie.

Wanneer je het onderstaande formulier invult, kom je in contact met verzekeringsspecialisten. Het invullen van het formulier is volledig gratis en vrijblijvend, maar levert je wel advies op maat op!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Aanvullende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.